Skip to main content

Italiensk vin er i vinden. Det har den ikke alltid vært. Filmen Barolo boys forteller historien om hvordan en ukjent vin ble verdensberømt.

En gruppe venner satt i gang med å drømme og eksperimentere for noen tiår siden i Barolo i Piemonte i Nord-Italia. De satt i gang en «vinrevolusjon».

Filmen Barolo Boys forteller deres historie. Den handler om hvordan en da relativt ukjent gruppe vinprodusenter på 1980-tallet undret seg over at vinene like over grensa i Frankrike ble solgt på verdensmarkedet, til priser de selv bare kunne drømme om. Etter et besøk hos naboene i vest, snudde de om på en gammel vintradisjon.

Det ble et oppgjør med foreldregenerasjonen både i vinmarkene og i cantinaen (vinkjelleren).

Antall drueklaser måtte ned. De eldre så med gru at vakre drueklaser ble klippet bort og kastet, i god tid før innhøsting. Vintønner ble byttet ut. Vinkjellere skulle kun inneholde vin, ikke også være et lager for dieselkanner og høner.

Fra filmen «Barolo Boys». Foto: Elio Altare, Chiara Boschis, Giovanni Manzone

Jeg kjenner meg igjen her. Da vi tok over vingården i Acquapendente i Italia laget den tidligere eieren vin på samme måte som sin far og de andre vinbøndene i området.

Gammel og typisk vinkjeller: Slik så den første cantinaen ut som vi fikk låne til vinproduksjon.

Tanken var at vinstokkene skulle produsere mest mulig druer. I cantinaen vokste det underlige muggsopper. Eiketønnene var sjarmerende, men svært godt brukt.

Det første året laget vi vin i en «tradisjonell vinkjeller».

Sakte, men sikkert klarte vi overbevise om at vin på «den nye måten» fungerer. Etterhvert skjønte både den tidligere eieren, Pierluigi, og noen av naboene at vinen vår faktisk var drikkbar. Unge venner og godt voksne kvinner som tidligere sa de ikke drakk vin, takket plutselig ja.

Det var ikke til å tro. Våre italienske venner ville drikke vin, vår vin.

Pierluigi tok i mot diplomet da vi vant 1. plass for rødvin i den lokale vinkonkurransen i 2016.

I august 2016 fikk vår vin førsteplass i den lokale vinkonkurransen. Året etter vant vi på ny.

LES MER: HURRA VI VANT!

Jeg har en lang vei å gå om jeg skal komme i nærheten av Barolo. Men drømmen deres, deler jeg. Målet er at folk skal like vinen jeg lager. Barolo boys viser at det er mulig.

I dokumentarfilmen får vi møte vinmakere som klarte å sette både Barolo og Italia på toppen av vinkartet.

De hadde en drøm om å lage verdens beste vin. 30 år senere selges vin fra Barolo til priser på nivå med mange franske.

Vennegjengen fra Barolo som oppfylte drømmen.

Fotokunstmessig er ikke filmen av høyeste kvalitet, men det er fine bilder fra området, et artig lokalt korps som krydrer, og ikke minst er filmen interessant, lærerik og inspirerende.

SE FILMEN HER.

Det skrives mye om vin. Filmer om vin er det færre av. Tips meg også gjerne om du anbefaler en.

6 Kommentarer

Legg igjen en kommentar