Skip to main content

Noen viner fyller alle cellene i kroppen. Velværet brer seg. Et stort smil. Forelskelse. Lidenskapen vekkes.

Elegant, nyklipt, kledd i en pen og dyr dress med nystrøken skjorte, rusler han med penskoene på rundt i sitt eldgamle fornemme slott.

Slik har jeg sett for meg den franske vinprodusenten. Han som selger viner som får kinesere, amerikanere og nordmenn til å dåne og bla opp ikke bare hundrelapper, men tusenlapper, for en flaske.

Jeg har hatt en skepsis til disse franskmennene. Jeg liker en mann som svetter når han jobber, som bruker muskler, som lukter bål heller enn dyr parfyme, og som snakker et språk jeg forstår.

Fra vinsmaking hos Moestue Grape Selections. Viner som lanseres 1. mars.

På min vinreise «det gode vinliv» får jeg smake så mange nye viner. Noe har skjedd. Franskmennene har vekket noe i meg. Noen av dem er så utrolig innbydende. Lar du deg forføre, spiller språk ingen rolle. Vinens språk trenger ikke ord, men følelser.

Jeg vil bare bli stående og snuse ham inn. La ham fylle munnen min med herligheter. Det spiller ingen rolle hvor han bor eller hvordan han er kledd.  Jeg er med på flørten for jeg vil så gjerne drikke vinen hans. 

Jeg vet at vinproduksjon er tidkrevende og dyrt, om man teller alle arbeidstimene som legges inn i løpet av året. Investeringer i nytt utstyr, nye eikefat, vaske, rydde, harve, beskjære og plukke. Fort en ulønnsom geskjeft. Jeg beundrer dem som klarer lage gode viner og faktisk kan leve av det.

Egentlig er jeg bare litt misunnelig på franskmenn med slott. Jeg bøyer hodet i respekt. Noen har brukt generasjoner på å klare lage vinen de nå produserer. Enkelte viner må du bestille på Vinmonopolet. Det er absolutt verdt det. Flørt i vei. Kjenn på lidenskapen.

Flere har oppfordret meg til å gi dere vintips. Her kommer tre franske: 

Condrieu La Doriane 2015, E. Guigal, Rhône. 2015. Kr 700. Bestillingsutvalget (BU). Hvitvin.
Forestill deg at du går inn i den lekreste blomsterbutikken. Du svøpes inn i en verden av nydelig dufter, kjente og ukjente blomster. I munnen eksploderer en blomstereng. En «forglemmegei» av en vin! Ypperlig gave til den som runder år, den hageinteresserte, eller hvorfor ikke unne deg selv denne praktfulle opplevelsen! En vin som vil ta deg og din kjære til toppen! Du kan til og med spare den i fem-åtte år og åpne den ved en spesiell anledning.

Ch. Lanessan 2008, Haut-Médoc, Bordeaux. Kr 249,90. (BU). Rødvin.
Det brenner i peisen. Stearinlysene er tent. Du vil bare se ham inn i øynene og gi deg hen. Pass deg for hvem du deler denne med. Bør være en du også vil våkne opp med i morgen. Her kan alt skje. Sjekk slottet på flasken og drøm dere bort i det. Sjefen på vinslottet, ja, det er en kvinne! Her får du en deilig blanding av bær, vanilje, og krydder. Sikkert mye annet også. Snus i vei! En klassisk Bordeaux.

Crémant de Bourgogne Brut Baron Aime, Bejot, Burgund. Kr 154. (Polkategori 6).
Det sitrer i kroppen. Du ønsker deg en lystig seanse. Egentlig vil du ha champagne, men det er ikke dagen for å bruke flere hundrelapper på en vin. Her har du en nyhet, en rimelig crémant og du kan kjøpe den på sparket. Den er laget på champagnemetoden. Her kjenner du brødtonene som i en champagne. Den er syrlig og frisk. Epler og sitrus. Kan absolutt sette deg og den du er sammen med i stemning selv på en hverdag.