Skip to main content

En øl etter skituren, sa du. Hvorfor ikke heller et glass sprudlevin, ett med bobler og stil?

Jeg kjenner en lengsel etter påskefjellet. Minnene er mange og gode. Akkurat nå tenker jeg på den siste påsken jeg tilbrakte på fjellet, før vi begynte å feire den på vingården i Italia. Med i sekken hadde vi en musserende vin, en italiensk Ferrari. Det ble små skiturer hver for oss den påsken, siden sønnen vår var syk. Men sammen tilbrakte mannen min og jeg mye tid i solveggen på hytta. Det var da jeg gjorde påske om til min nye høytid for sprudlevin.

Vinen holder seg kjølig utendørs på denne årstiden, om den da ikke ligger i sekken inntil en svett skikropp. En slik plassering av flasken er uansett ikke å anbefale. Du eller partneren din vil få vondt i ryggen, og det vil du ikke.

For sprudlevin kan som kjent sette dere i en romantisk og lystig stemning som dere kan leve lenge på.

Sprudlevin - hva med bobler til påske?

– Vin på skitur er absolutt ikke å anbefale. Det er mangel på respekt for fjellet og været, sier Ernst A. Lersveen i TV 2 Sporten. Det var han, min tidligere kollega i TV 2, som først introduserte meg til Ferrari-vinene. Den sportsinteresserte reporteren har også en lidenskap for vin, men han drikker med måtehold.

– Vent til du er tilbake til hytta. Da kan du unne deg et glass vin, sier han.

– Hva var det som gjorde at du anbefalte meg Ferrari den påsken, Ernst?

– Det er jo ikke Champagne, som jeg liker aller best, men Ferrari skiller seg fra italienske sprudleviner som Prosecco, fordi den er så frisk. Og så er den litt rimeligere enn mange Champagner, sier Ernst. Vinen er fra Trento i Italia, ikke langt fra Val di Fiemme, der Ernst har dekket skisport en rekke ganger.

Ernst A. Lersveen, TV 2 Sporten liker både ski og vin. Foto: Trond Tandberg.

Her kommer noen anbefalinger til påskevin, små og store flasker:

Ferrari Trento Brut Rosé, Italia. Kr. 299 (75 cl) og kr. 125 (37,5 cl)
For meg en minnerik vin. Den lyser opp i snøen med sin lakserosa farge. Husker du lukten av jordbær og andre røde sommerbær? Smaken av mandler? Vinen er laget av pinot noir og chardonnay-druer, mest av de første. Det er ikke så rart, pinot noir har rødt skall og gir vinen farge.

Ferrari Trento Brut, Italia. Kr 200 (75 cl)
Denne er laget på 100 prosent chardonnay-druer. Druens aroma i et kjølig klima er eple og sitrus, kjenner du det? Den er selvsagt tørr, derav ordet Brut. Dette er produsentens rimeligste musserende og den gjør susen.

Produsenten har for øvrig ingenting med bilmerke Ferrari å gjøre. Men uansett stilig er den – og den har historie. Ferrari har laget vin siden 1902. I denne artikkelen kan du lese mer.

Sprudlevin - hva med bobler til påske?

Alexandre Bonnet Grand Réserve Brut, Frankrike. Kr 260 (75 cl) og kr 170 (37,5 Cl)
En rimelig, frisk og god Champagne. Finnes i hel- og halvflaske. Kjenner du også eple og sitron i denne, og litt kjeks? Samme druer som i Ferrari Rosé, men mer Pinot Noir enn Chardonnay-druer. Den har en fin gyllen påskefarge.

Så, fra glass til plast. Du har kanskje et stykke å gå fra bilen til hytta? På Vinmonopolet finnes det et utvalg viner på plastflaske. Jeg har kun smakt én, og den var ikke verst.

Squealing Pig Sauvignon blanc, Marlborough, New Zealand. Kr 130 (75 cl)
Let etter stikkelsbær og solbær, aromaer denne druen (Sauvignon blanc) er kjent for. Finner du tropiske frukter? Flere forslag til vin på plast, se denne artikkelen i DN.

Når vi en gang er inne på emballasje. La oss gå over til rødt og kartong.

Chapoutier Côtes du Rhône, Belleruche 2015, Frankrike. Kr 460 (300 cl)
En vin som passer til en sliten skikropp foran peisen. Lett å like og drikke. Den egner seg også til mat, ja, selv til påskelammet. Her kan du smake på både frukt og krydder. Min favoritt på kartong. Dyrest i pappklassen, men verdt det og tenk, fire flasker til 460 kroner!

Sprudlevin - hva med bobler til påske?

Jeg gleder meg til påske, påskevin og til å lese bøkene til min tidligere sjef i TV 2, forfatteren Tom Egeland. Foto: Kari Pettersen.

Ønsker deg en god påske, og kjør forsiktig – med eller uten vin i sekken! For egen del blir det definitivt en Ferrari eller en annen italiensk sprudlevin i glasset, inne om det regner, aller helst ute en solfylt ettermiddag på vingården i Italia. Skål til dere alle, også til Ernst, som introduserte meg til italienske påskebobler!

6 Kommentarer

Legg igjen en kommentar