Skip to main content

Lekre bobler i glasset, noen små og raske, andre store og sakte. Tørre, syrlige, fruktige, søte, variasjonen er stor. Mai er høysesong for musserende vin. Her er noen tips til sprudlevin til 17. mai.

For de fleste av oss er musserende vin noe som hører høytiden til. Nyttårsaften, bursdag, eksamen, og ikke minst velger vi sprudlevin til 17. mai.

Lekre bobler i glasset, noen små og raske, andre store og sakte. Tørre, syrlige, fruktige, søte, variasjonen er stor. Det er flere årstider da vi foretrekker musserende vin i glasset. En av dem er sprudlevin til 17. mai.
Vi drikker mer sprudlevin enn før 
I flere år har det vært en formidabel økning i salget. I 2016 kjøpte vi 4, 8 millioner liter musserende vin fra landets vinmonopol. Det er en økning på 8 prosent fra året før. Salgstoppene er markante. Desember er en sprudlefavoritt, men også salget før nasjonaldagen viser at mange av oss velger sprudlevin til 17 mai. Vi kjøpte 578 000 liter i mai i fjor, ifølge Vinmonopolet.

Selv feirer jeg med bobler flere ganger i året; små og store seire.

Slik som da jeg startet opp bloggen min, og smakte på den italienske musserende vinen Franciacorta. Den kan du lese om ved å trykke her.

vin-anne fredrikstad

Jeg er veldig glad i et glass musserende, gjerne en rosé.

Det fine med musserende vin er at det passer til det meste av mat, i tillegg til at den kan nytes for seg selv. Trenger du tips til sprudlevin til 17. mai – her kommer noen forslag:

La Tordera Otreval Valdobbiadene Prosecco Superiore 2016, Veneto, Italia. Kr 178
Litt dyr for prosecco å være? Ja, det kan være, men her får du en svært god og behagelig italiener. Duft av blomster og deilige bobler. Dessuten er den sukkerfri! Vil tro at denne passer veldig bra til jordbær! Vel verdt å betale noen tiere ekstra for denne.

Delorme Crémante de Bourgogne Rosé Brut, Burgund, Frankrike. Kr. 160  
Det er litt høytid over denne etikken. I glasset er den en fest med sin rosafarge. Fruktig og frisk. Den er fransk og laget på samme metode som Champagne, men mye rimeligere. En av mine favoritter, både fordi den er festlig, god, passer så fint til aperitiff eller velkomst – og den finnes på mange pol. 100 prosent Pinot Noir-druer.

Alexandre Bonnet Grand Réserve Brut, Frankrike. Kr 260 (75 cl), kr 170 (37,5 Cl) og kr  540,00 (150 Cl)
Dette er en god og rimelig Champagne. Du får den også i en liten flaske om dere er få, eller i en Magnum om du skal ha stort selskap. Den er også lett å få tak i, selges på mange pol. Les gjerne mer om vinen i min tidligere omtale her.

Liébart-Régnier Excélia 2011, Champagne, Frankrike. Kr 277, 50
Denne årgangschampagnen er akkurat lagt ut for salg. Den har nydelige bobler som danser rundt i munnen, og smaken er deilig og den varer lenge. Denne kan godt du spare til en fremtidig fest, for denne kan fint lagres. En typeriktig champagne laget på på Pinot Meunier, Pinot Noir og Chardonnay. Denne må du bestille fra Vinmonopolet.

Castellblanc Brut Reserve, Spania. Kr 130
Når du først er inne og bestiller, ta med denne. En musserende fra Spania på de spanske cava-druene Parellada, Macabeo og Xarel·lo. Den er også laget på champagnemetoden og den er økologisk. Her får du mye musserende vin for pengene. Verdt å bestille fra Vinmonopolet.

Castellblanc Brut Nature Organic, Spania. Kr 120
Har du ikke tid til å vente, men må ha en vin du skal kjøpe i dag. Her har du søsteren til vinen over. Denne fungerer. Korte raske bobler, et snev av Champagne-følelse. Denne er også økologisk. Begge er laget på Macabeo-druer, men i denne er det også brukt Chardonnay.

Edel Eplesider, Åkre Gard, Ullensvang, Hardanger. kr. 210
Hva passer ikke bedre på nasjonaldagen enn å drikke norske bobler? Denne sideren fra Hardanger er svært nær vin. Den har høy alkohol på 12 %, og den er så ren og pen. Da jeg smakte denne tenkte jeg «utrolig at denne er laget kun av epler og ikke druer». Bor du ikke i Bergen, Molde eller i Trondheim, må du bestille den på Vinmonopolet. Synd for denne er god og norsk.

VIL DU HA EN KOMPLETT VINMENY TIL 17. MAI 2018 KAN DU FÅ DEN HER 

Slik åpner du en flaske med bobler:

Ønsker deg en strålende nasjonaldag- uansett om du velger sprudlevin eller ei til 17. mai!

 

8 Kommentarer

Legg igjen en kommentar