Skip to main content

Vingården ligger i en dal,  omgitt av vinmarker og skog. Det er stor forskjell på dag og natt, med kjølige netter og varme dager. Det betyr at det ofte er morgentåke over vingården. Da kan det fort dannes meldugg som vil ødelegge druene.

Den forrige eieren sprøytet og vi har fortsatt. Jeg skulle gjerne drevet økologisk og foretrekker en økologisk vin når jeg handler. Jeg har stor respekt for dem som klarer å la være å sprøyte. Men jeg har erfart at naboer som har sluttet, har mistet hele avlinger. Det har knapt vært en hel drue igjen ved innhøsting.

vinhøst-morgendis-vingård

Fra en tidligere innhøsting på vingården i Italia. Morgendisen er i ferd med å slippe.

Sprøyting begynner allerede nå på våren. Igjen står jeg foran et valg. Vi har allerede sprøytemiddel fra i fjor på lager, men jeg er på utkikk etter nye mer økologiske midler. Heldigvis er sprøytereglene i EU blitt mer restriktive. Det betyr forhåpentligvis at gode alternative produkter blir mer tilgjengelig.

vinranker-vindruene-vingården

Varm vårsol tørker vindruene på dagtid etter nok en fuktig morgen med dis på vingården.

Sprøytingen kan også minimeres. I stedet for å sprøyte jevnlig, som mange gjør, kan vi velge kun å sprøyte etter regn eller i perioder med mye morgendis.

Her kan du se en liten film på min YouTube-kanal. Den viser en typisk tåkete morgen på vingården en tidlig vårdag. Det er dette klima som gjør at jeg fortsatt tillater at vi sprøyter.

 

 

2 Kommentarer

  • Lise Yvonne D.Hagberg sier:

    Hei Anne. ( In Norwegian now). Jeg beundrer deg for alt du gjør på vingården din. Det ser morsomt ut, men samtidig slitsomt. For en god følelse Anne, denne (vinen) har jeg for det meste laget selv. Du er vilje sterk, en fryd å se videoen fra vingården din, beundrer deg og hva du får til. Klem fra Lise som er veldig glad i vin på en kontrollert måte.

Legg igjen en kommentar