Skip to main content

På min vinreise lærer jeg mye om vin, også det å holde et vinglass. Det har sine fordeler –  for du kan få mye mer ut av det som er i glasset. Og er du ikke en vinkjenner, kan du i det minste se ut som en.

Det finnes en kutyme. Når jeg ser folk bryte denne får jeg så lyst til å vise dem, en litt dårlig vane jeg har. Men i stedet for å irettesette der og da, er det på sin plass å fortelle det her.

Et vinglass kommer gjerne med en stilk som holder stett og glass sammen, og visste du det ikke, det er stilken du skal du holde i. Bruk tommel og pekefinger, så faller de andre fingrene på plass av seg selv. I denne filmen på min YouTube-kanal forsøker jeg vise det.

En vin skal ikke bare luktes og smakes på, den skal også undersøkes visuelt. Fordelen med å holde glasset riktig er at du slipper fettete fingeravtrykk på glasset. I min vinutdannelse skal jeg kunne si om vinen er klar eller uklar og hvilken fargenyanse den har. For å svare på det bør glasset være helt rent.

Så skal det luktes. For lettere å få fram aromaene, bør glasset virvles. Da blandes det luft inn i vinen. Det er mye lettere om du holder i stilken. Og husk, ikke fyll glasset fullt, helst en trededel.

vinglass-stilk

Holde et vinglass i stilken

Fortsetter du å sverge til å holde i selve glasset, slik du kanskje gjør når du drikker en varm kopp te og vil varme hendene? Her er kanskje den aller viktigste grunnen til å la være: Holder du fingre og hender på glasset, varmer du opp innholdet. Temperaturen til vinen du har i glasset, kan være nøye planlagt. En hvitvin og en rosé skal være kjøligere enn rødvin, men ingen av dem bør være i nærheten av kroppstemperatur.

En annen viktig grunn, er at dersom du holder i glasset – kan lukt fra hendene påvirke det du lukter i glasset. Kanskje har du akkurat hakket hvitløk, eller vasket hendene med såpe? Holder du i stilken, er risikoen mindre for at lukta vil nå vinen.

vinglass-stett-anne fredrikstad

Holde et vinglass i stetten

Et alternativ er å holde i stetten, tommelen oppå og de andre fingrene under. Selv føler jeg å ha mer kontroll ved å holde i stilken. Du kan også selvsagt drikke vin av kjøkkenglass, slik de ofte gjør hjemme hos venner i Italia. Da slipper du tenke på det.

Uansett, jeg håper du nyter det du har i glasset! Dersom vinen både lukter og smaker vondt, hell den ut! Livet er for kort til å drikke dårlig vin!

Legg igjen en kommentar