Skip to main content

Et sikkert vårtegn er lansering av nye viner. I mai lanseres mange lette og lyse viner, en del av dem på kartong for å tilfredsstille norske vindrikkere.

Noen har akkurat blitt flasket opp, med kun noen få måneder på tank etter at druene ble høstet, mens andre har modnet i flere år før de legges ut for salg.

Nordmenn elsker kartong

Vi nordmenn er unike, vi er storforbrukere av vin på bag-in-box. Det siste året har 55 prosent av all hvitvinen vi har kjøpt på norske pol vært i papp. Enda mer populær er rødvin på kartong, hele 58, 7 prosent, mens for rosévin er andelen 45 prosent, ifølge statistikk fra Vinmonopolet.

Med et værvarsel for store deler av landet om sol og mange varmegrader ligger det an til en vinhelg.

For egen del elsker jeg spontane besøk av venner i hagen og da kan det være greit å ha en kartongvin på lur.

Vil du lese om flere nye viner på flaske som jeg har omtalt trykk  her

Her er fire nye viner på kartong som selges på Vinmonopolet fra 5. mai 2017:

riesling-ny vin-Vinmonopolet-mai 2017

Rebellious Riesling, The Misfits, Waipara, New Zealand. Hvitvin. 420 kr ( 3 liter)
Riesling er en av nordmenns favorittdruer på våren og sommeren. Den tyske druen har reist til New Zealand. Det gjorde den rett i. Denne vinen er nydelig. En floral vin med masse smak. Du kan drikke den til fisk eller lyst kjøtt på grillen, eller ta et glass bare fordi du har lyst på ett. Produsenten sier de vil utfordre. Sjekk etiketten! Syns du den er provoserende eller kul?

Dal Nostro Giardino, WineHouse (Araldica), Piemonte, Italia. 109rósevin-italia-ny vin-Vinmonopolet kr (0, 75 liter) 285 kr (2, 25 liter)
Mer klassisk og enkel er bilde på denne vinen, en rosé fra Italia. Det meste av rosévinen vi kjøper handler vi i sommermånedene. Stort sett er rosévin laget for snarligkonsum. Det gjelder også denne. Dette er en svært rimelig variant, som du både får i flaske og på kartong. Den er laget på barbera-druer som vanligvis blir til rødvin. Druen er presset etter kort tid og har blitt til vin i ståltanker. Veldig fin rosa farge. En enkel vin som du kan nytes med litt snacks. Navnet på norsk er «fra vår hage», kjenner du hagearomaer?

LaSelva Maremma Toscana 2015, La Selva, Toscana, Italia. 449,50 kr (3 liter) 
En vin laget av 100 prosent Sangiovese-druer, de samme rødvinsdruene undertegnede dyrker. Denne er lett og god, og en vin jeg ser for meg at jeg kunne slappe av med, for den krever så lite. Til denne vinen trenger jeg ikke mat, jeg kan nok drikke den som den er en sommerkveld. Kjekk å ha i tilfelle det ramler inn mange gjester.

Mai-slippet på Vinmonopolet er stort. 68 viner, samt 1137 varer i bestillingsutvalget, slik som denne:

Frame Pinot Noir, VAL Wine Agents LTD, Pfalz, Tyskland. 299 kr (2 liter) 
rødvin-tysk-ny-vinmonopoletHar du ikke prøvd rødvin fra Tyskland? Her har du en mulighet. En vin laget på druen pinot noir, kjent fra Burgund i Frankrike. Fin til fisk eller lyst kjøtt på grillen. En lett sommerlig rødvin med smak av frukter og litt krydder.

God fornøyelse!

Legg igjen en kommentar