Skip to main content

Rose, sitrusblomst, fiol og lavendel. Det er mange florale aromaer i vin. Nå bugner hagen. Jeg bruker anledningen til å knytte luktene og smakene av blomster og vin sammen.

Sommeren er tid for å snuse på alle de herlige luktene som kommer fram. Det er minner som kan vare hele den lange norske vinteren gjennom eller kanskje et helt liv?

Blomster og vin er en kombinasjon jeg  har lært en del om på vin vinutdannelse i WSET. Det handler om at ulike blomster kan kjennes i forskjellige druer. Skal jeg lære å gjenkjenne dem må jeg inn i minneboka, men nå på sommeren er de her rett foran nesa mi.

Blomster og vin. 6 vintips til hagen. Bruk sommeren til å lære å kjenne florale aromaer i vin.

På vingården vår i Acquapendente i Italia har vi lavendel. Rundt dem yrer sommerfugler og bier. Våre røde druer er hovedsaklig Sangiovese, en drue som assosieres med den lilla velduftende blomsten. Så jeg tok et glass av vår rødvin, luktet og smakte, og fant en ny floral aroma i vinen som jeg ikke har kjent før.

Det er en varm og tørr sommer her i Italia. Gresshoppene spiller og skogsduene synger. Jeg nyter vindkastene som kommer og et glass vin.   Blomster og vin. 6 vintips til hagen. Bruk sommeren til å lære å kjenne florale aromaer i vin. Flere av rosene har tatt en liten pause nå i heten, men noen gir fortsatt blomster. Sterke røde farger som gir så fin kontrast til de grønne vinrankene og det brunsvidde gresset. Roser forbindes også med druen Sangiovese, samt druene Pinot Noir og Nebbiolo.

Blomster og vin. 6 vintips til hagen. Bruk sommeren til å lære å kjenne florale aromaer i vin.

Har du lyst til å prøve å kombinere blomster og vin. Her kommer noen forslag fra meg. Nyt sommeren og blomstene!

Santa Julia Torrontes 2016, Salta, Argentina. 115 kr. (80 kr. i Sverige) 

Åpne opp denne flasken, og gå inn i en blomstrende hage. Kjenner du duggfriske hvite blomster som er florale aromaoer knyttet til druen Torrontes? Sitron og mynte?

Jeg kom opp i denne argentiske druen på min siste eksamen i vinstudiet WSET i Firenze i Italia. Dette er ikke akkurat en berømt drue, og det var lite fokus på druen og vinen i løpet av kurset, så vi var overrasket alle sammen. Dette er en aromatisk drue og den kan overraske. For lukten er søt, men vinen tørr. Denne vinen er ny på polet nå i juli 2017. «Gå ikke glipp av denne», noterte jeg da jeg var på vinsmaking i forkant av juli-slippet på Vinmonopolet.

Condor Peak Torrontes, La Rioja, Argentina. 265 kr. (2 liter)

Torrontes-druen finnes også i bag-in-box. Denne har vært i salg en stund. Snus og smak i vei. Da jeg serverte denne i et lite hageselskap, fikk jeg til svar fra mine gjester » denne minner om muskat, nellik og grønn banan». Hva kjenner du? Druene er økologiske.

 

Nahetal Rosengarten Riesling Feinherb, Nahe, Tyskland. 130 kr.

Denne pynter definitivt opp lunsj – eller middagsbordet i hagen. Det er så man vil bevare flaska, men det kan man jo. Et alternativ er å sette en rose i den, eller hva med det vi gjorde i min ungdom, sette et stearinlys på toppen? For deg som liker «shabby-chic-stilen», epler, blomster og en off-dry vin. Sitrusblomster knyttes ofte til Riesling-druen.

I Fiori Vermentino 2016, Pala, Sardinia, Italia. Hvitvin. 160 kr.

Jeg minner deg også om min italienske sommerfavoritt, Vermentino-druen. Fikk du ikke prøvd en av dem etter min blogg «Prøv en ny drue og vin»? Vinen over beskrev jeg som en blomsterbukett.

Humberto Canale Old Vineyard Pinot Noir 2015, Patagonia, Argentina. 215 kr.

Tilbake til Argentina. Her kommer en vin laget av Pinot Noir-druen, en usedvanlig drue til argentisk vin å være. Det er lett da å være litt skeptisk, det var i alle fall jeg. Men her imponerer argentinerne. Det er så mye godt. En moden og fruktig vin. Jeg kjente lakris og urter. En vin  jeg gjerne skulle hatt mer av, ikke bare spyttet ut under en prøvesmaking. Absolutt en deilig vin å nyte en finværsdag i hagen. Kanskje kjenner du roser i denne? Pinot Noir-druen er en av mange druer assosiert med denne vakre blomsten.

Melini Governo Toscana, 2015 140 kr. (99 kr i Sverige)

Har du modne plommer i hagen? Kjenn etter om du sanser plommer i smaken av denne. Her er det frukt og bær. En godt integrert vin som passer til sol og sommer. En super vin med gode tanniner fra Toscana. En artig flaske som skiller seg ut i mengden. Kanskje også denne passer til en fremtidig lysestake? Kjenner du lavendel  eller roser i blomst? Halvparten av druene i denne vinen er sangiovese. Resten er Merlot og Cabernet Sauvignon, så har du en god nese kan det hende du også kjenner fioler, som forbindes med disse to druene.

Har du lyst til å lære mer om blomster og vin? Sjekk ut denne vinbloggen.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar