Skip to main content

Hvorfor holde seg til samme drue og vin? Det finnes  mange tusen ulike viner på Vinmonopolet. I juli kommer enda flere nye viner i salg. Har du lyst til å prøve en ny drue og vin?

Det er en stor fornøyelse å få være med på pressesmaking i forkant av nye viner som legges ut for salg på Vinmonopolet. Sist gang spurte jeg dere om det var noen viner dere hadde lyst til å smake. Årsaken er at jeg ikke kan omtale dem alle.

Tusen takk til dere som ga meg tilbakemelding. Jeg skulle gjerne innfridd alles forslag. Men jeg har de i minne, og planen er å komme med flere vintips i løpet av sommeren.

Våg å prøve en ny drue og vin

Det er mye godt blant de nye vinene som legges ut i salg 7 juli. Se i hyllene – der står gjerne vinene merket som nyhet. Prøv deg fram, våg å prøve en ny drue og vin! Spør etter en vin laget av druen Silvaner, Aligoté, Clairette, Trousseau, eller en av forslagene mine under.

Ny italiensk sommerfavoritt

Selv skal jeg tilbringe sommerferien i Italia. I våres spiste jeg ved en restaurant jeg ikke har forsøkt før, langs kysten i Toscana. Det var der jeg virkelig fikk øynene opp for en ny drue og vin, vermentino. Den er blitt min nye italienske sommerfavoritt. Druen trives i varme strøk, som langs kysten i Toscana og Liguria, og på Sardinia.

Tørr, snerten og forfriskende. Den er perfekt til litt sjømat, som blåskjell og pasta. Druen er ikke så kjent, så her kan du få mye vin for pengene.

I Fiori Vermentino 2016, Pala, Sardinia, Italia. Hvitvin. 160 kr. 

Dette er vinen jeg viste til da jeg var på smaksrunde av nye sommerviner i juni. Navnet og etiketten er på sin plass. Denne vinen er en liten blomsterbukett, likevel tørr. Jeg noterte rett og slett «utrolig god» på denne. Produsenten har også en annen vin laget på samme drue, en mer moden vin kalt Stellato Vermentino. Stellato betyr for øvrig stjernehimmel på italiensk. Ta med denne når du går inn på Vinmonopolet og bestiller disse vinene.

Argiolas Vermentino 2016, Sardinia, Italia. Hvitvin. 130 kr.

En av svært få Vermentino-viner det er lett å få tak i her til lands. Dette er også en deilig og rund vin. Smatt i vei og prøv å kjenne etter: hvilke blomster lukter/smaker du? Urter? Sitrus, appelsin eller lime?

Lunae Colli di Luni Vermentino 2015, Liguria, Italia. 170 kr.

Denne har jeg omtalt før og jeg sier det igjen «en fryd av en vin». Denne finner du også på en del pol, uten å måtte bestille.

Så over til sprudler. Også Vinmonopolet ønsker at du skal utvide vinverden. Sommerens satsing er musserende vin fra Chile og Ungarn, og perlende naturviner. I bestillingsutvalget finner du en ny musserende vin fra Canada som er verdt å bestille. Jeg har valgt meg disse to.

Torres Santa Digna Estalado Rosé Brut, Maule, Chile. 120 kr.

En musserende fra Chile laget på den nok heller ukjente druen, Pais. En drue som har vært dyrket i Mexico og Chile siden conquistadorene kom fra Spania for mange hundre år siden, men som aldri helt skal ha ha slått an. Nå kommer Chilenerne med en musserende vin av druen. Denne burde du prøve! En lett-likelig vin med en vakker rosa farge og mye bær. Prisen kan nesten ikke forstås. I tillegg så er den Fair for Life sertifisert! Det betyr at den skal være basert på prinsipper som etisk, rettferdig og bærekraftig.

Biokult Pet Nature 2016, Niederösterreich, Østerrike. Kr 150. 

Det legges ut en rekke perlende naturviner for salg i juli. Flere av dem er virkelig gode. Jeg velger meg denne. Svært aromatisk, masse deilige dufter av bær og blomster. Her får du mye naturvin for pengene! Vinen er laget på fire ulike druer, Zweigelt, Pinot Noir, St. Laurent og Blaufränkish. Vinen er laget på Méthode Ancestrale, den eldste og mest risikofylte måten å få bobler i vinen. Samme produsent lager også en rosé på flaske og boks som er verdt et forsøk!

Jeg elsker rosévin på sommeren. Mange av dem er laget av kjente druer. Men nå kommer det en ny drue og vin du kanskje ikke har smakt før.

Semeli Oreinos Helios rosé Agiorgitiko 2016, Peloppenes, Hellas. 135 kr.

Denne er laget av en av de mest plantede drueartene i Hellas. En drue som vanligvis produseres rødvin. I glasset er den jordbærrød. Den er fruktig og saftig, og for deg som liker bringebærdrops, her har du vinen. Kommer du deg ikke til Hellas i sommer, drøm deg bort til en ettermiddag etter at du har vært på stranda, og ser utover havet!

De aller fleste nye vinene på Vinmonopolet i basisutvalget er rødviner. Det er mye godt, men en del av dem er nok heller kjente druer. – Overraske oss med en ny rødvin, oppfordret en av dere meg!

Leeuwenkuil Cinsault 2016, Swartland, Sør-Afrika. 185 kr.

Cinsault-druen er vanligvis en drue som du kun får en liten del av i en vin, en blandingssdrue, slik som i viner fra Rhône i Frankrike. Den tåler hete godt og i Sør-Afrika har de laget en ren Cinsault-vin med hell. En liten smaksbombe denne rødvinen. Rund, frukt og krydder. Kjempegodt!

My California Pet 2016, California, USA. 100 kr.

Har du dårlig råd, men likevel ønsker å prøve en ny drue og vin? Denne er til deg. En superbillig amerikaner. Mesteparten av druene er laget av Ruby Cabernet, en drue født i California i USA, en kryssning mellom Carignan og Cabernet Sauvignon. Masse bær og drops i denne. Men det er noe her jeg ikke klarer å definere. Gjør du?

Maximin Grünhaus Spätburgunder 2014, Mosel, Tyskland. 340 kr.

Dersom du fikk lyst til å bestille vin av Vermentino-druen fra Vinmonopolet, som jeg omtalte øverst og du har noen kroner å avse, legg til denne. Smatt på navnet på druen, Spätburgunder heter den i Tyskland, kjent som Pinot Noir i andre land. Den ser så enkel og tynn ut i fargen, men ta nesa borti glasset, den inviterer deg inn til en herlig verden. En fulltreffer!

Håper du liker vinene! Flere omtaler kommer om litt. Så følg med på bloggen min www.annefredrikstad.com. Vil du ha flere tips om en ny drue og vin allerede nå, se den nye bloggen botti.no til min medstudent i vinstudiet WSET.  God sommer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar