Skip to main content

Hovedpiazzaen i landsbyen er ryddet for biler. Det er satt fram langbord, dekket med hvite duker og vinflasker. Det er en årlig vinfestival for erfarne og uerfarne vinentusiaster. De kan få avgjøre hvilken vin som er best.

Vinkelnere står med stram rygg og heller i glasset. For 120 kroner per person kan lokalbefolkningen smake på 80 ulike viner. Ungdomsgjenger, voksne par med barnevogn, besteforeldre og jeg har fått utdelt hvert vårt vinglass. Det er en litt usedvanlig stemning i den lille landsbyen Acquapendente i Lazio i Italia på vinfestivalen I Vini del Barbarossa.

Spyttebøtter står på bordene, men de fleste ser ikke ut til å bruke dem. Det gjør jeg. For her er det så mange nye viner å smake på og jeg vet at svelger jeg, ja, da blir jeg full.

Vinfestival i landsbyen - hvilken vin er best?

Vinfestival og vinkonkurranse

Jeg har akkurat avlevert 8 flasker vin, 4 flasker hvitvin og 4 flasker rødvin fra vår nyeste vin, den vi høstet i oktober 2016. Dagen etter er det vinkonkurranse for ikke-profesjonelle vinprodusenter. Den beste lokalevinen skal kåres. Jeg leverte flasker også i fjor, men jeg var ikke selv tilstede under kåringen. Da skjedde det utrolige. Vi vant i konkurransen beste rødvin. Jeg tør ikke håpe på det samme i år. Jeg er så selvkritisk og føler at vinen vår ennå ikke er klar. Men jeg kan jo ikke la være å delta. Jeg tenker at det ville være flaut om vi skulle vinne i år også. Her er jeg en norsk kvinne som lager vin i Italia blant italienere som har et helt liv med erfaring bak seg.

vinfestival i landsbyen - hvilken vin er best?Sammenligner vin

Men i kveld handler det om vinfestival og vin med etikett. Her er det viner med druer jeg ikke har smakt før, noen få dyre amaroner og baroloer fra Nord-Italia, men også viner laget på druer som vi dyrker og som er laget noen få kilometer unna vår vingård. De siste sammenligner jeg med min egen, er de bedre enn vår? Noen er ikke det, og da øker forventningen om at kanskje vi kan vinne konkurransen igjen, om ikke i år, så neste. Jeg smaker også vin fra distriktet som overrasker positivt, slik som en rødvin fra Lazio.

Sommerfugler i magen

Folk blir stadig blidere rundt meg. Noen litt slørete i blikket. Det er ingen tegn til fyll, bare brisne italienere på vinfestival som smiler tilfreds over å ha fått smake på mye nytt og godt.

Det er over midnatt, fortsatt står flaskene på bordene og helles oppi glassene til dem som vil smake. Jeg gir meg før jeg har smakt halvparten av vinene, godt fornøyd med mange gode aromaer i nesen og i munn. Det føles godt å vite at i morgen våkner jeg uten å være tung i hodet og forhåpentligvis opplagt. Jeg kjenner sommerfugler i magen når jeg tenker på at neste gang jeg er tilbake i landsbyen er det for å se og høre en gruppe sommelierer vurderer min nyeste vin. Det er klart at jeg er spent!

Vil du høre om hvordan det gikk? Det kan du lese om i DETTE INNLEGGET

 

6 Kommentarer

Legg igjen en kommentar