Skip to main content

Det er november og slipp av nye viner. I ukene før desember prøver jeg begrense meg og leter etter rimelige og gode viner. Her er noen forslag.

November, for meg er det den litt tunge måneden mellom høst og vinter. Julestemningen er ennå ikke kommet. Jeg gjør som mange rundt meg, vi kryper inn i hvert vårt hi i disse mørke, lange kveldene. Men vin vil jeg ha, dog at det i glasset er litt kraftigere enn på lyse sommerdager.

Det er november og slipp av nye viner.I ukene før desember prøver jeg begrense meg og leter etter rimelige og gode viner. Her er noen forslag. Foto: Pixabay

Dette vet Vinmonopolet, som satser på tyngre viner, både i den hvite og den røde kategorien i novemberlanseringen. En del av de nye vinene som kommer nå er ment for jul og prisen er deretter. Det er flere gode viner i kategorien 300-700 kroner.

LES MER: DYRT OG GODT – NYE VINER PÅ POLET I SEPTEMBER

Men det er også rimelige og gode viner. Det er disse jeg velger å omtale, i første omgang, etter å ha vært på pressesmakinger før dette vinslippet.  Årsaken er at jeg tror det er flere enn meg som er for å holde litt igjen i disse ukene før julehandelen setter inn. Men smaksnotatene sparer jeg på, og du vil etterhvert høre om flere av dem.

Det er november og slipp av nye viner.I ukene før desember prøver jeg begrense meg og leter etter rimelige og gode viner. Her er noen forslag. Foto: Pixabay.

Noen viner passer ekstra godt til spekeskinke. Nå er det kommet en ny slik vin på Vinmonopolet fra Italia. Se under. Foto: Pixabay

Det er alltid gøy å smake på nye druer og og kjenne på overraskelsen, samt oppdage at det finnes rimelige og gode viner. Her er noen forslag fra meg på både nye viner og viner med ny årgang fra basisutvalget på Vinmonopolet.

Rødvin:

Ch. Gravettes Samonac 2015, Bordeaux, Frankrike. 134 kr. 

En fruktig og saftig vin i aroma og i munn. 90 prosent Merlot-druer og 10 prosent Cabernet Sauvignon-druer. Det kjennes, her er det flere modne mørke bær. I munn kommer det fram både krydder, litt skog og bondegård. God syre. En frisk og fin vin. Bra kjøp fra et vindistrikt som er kjent for viner i en helt annen prisklasse.

Gassier Garrigues 2016, Rhône Sør, Frankrike. 140 kr.

En urtepreget vin, eller grønn som jeg kaller det. Men den har også både bær, litt pepper og lakris.  2016 var en strålende vinsesong, ifølge vinmakeren. Druene er gjæret med stilken på, i motsetning til det de fleste gjør, slik som meg selv på vingården i Italia, stilkene fjernes før gjæringen. En ren, litt enkel, men pen vin som nå legges ut til salgs i norske butikker.

Domìni Veneti Vigneti di Torbe Valpolicella Classico Superiore Ripasso, Veneto, Italia. 163 kr.  (Ny årgang)

Søte kirsebær, stramme fine tanniner. Lett å like og ikke overveldende som noen ripassoer kan være. Fin vin å kose seg med i november.

Ripassovinene tok en del nordmenn med storm. Kraftig og søtt etter ripasso-metoden, der det brukes tørkede druer, gjerne rester fra Amarone. Men så ble det kanskje for mye? Nå er nye amarone- og ripassoviner på vei som er lettere og friskere. Dette er en av dem.

Ch. du Glana 2010, Bordeaux, Frankrike. 345 kr.

Her er det masse mørke bær og sedertre. En elegant, kompleks og spenstig vin med mye smak. Delikate tanniner.

Dette er en av de rimeligste i den øvre priskategorien av nye rødviner i basisutvalget, likevel var den min favoritt i denne prisklassen. Derfor setter jeg den også i kategorien rimelige og gode viner. 60 prosent Cabernet Sauvignon og 40 prosent Merlot.

Hvitvin:

Hva er rimelige og gode viner med tanke på pris? Utvalget i nye hvitviner i november i basisutvalget er lite og ikke i den billigste klassen.

Poggiobello Friulano, Friuli-Venezia Guilia, Italia. 175 kr. 

Friske blomster, gule frukter, og pære, balansert med en crispy syre. Godt, med de samme smakene i munnen.

Druen heter Friulano og vokser nordøst i Italia, på grensa til Slovakia. Her gjæres hvitvinsdruene med skallet på i opptil 14 dager, slik som er vanlig for rødvin. En drue det satses på fra Vinmonopolet denne måneden. Noen av dem blir for beske for min smak, nok på grunn av den lange skallkontakten, men denne likte jeg. Passer godt til spekeskinke og aperitiff, i følge dem som lager vinen.

 

Pomodolce Diletto Derthona Timorasso 2014, Piemonte, Italia. 217 kr.

En fruktig og aromatisk vin. For meg ble jeg tatt rett inn på en markedsdag i Italia en solfylt høstdag. Jeg kjenner en salig blanding av ost, skinke, frisk frukt og grønnsaker. En matvennlig hvitvin.

Timorasso er en hvitvinsdrue fra Piemonte, som for få tiår siden var nær ved å bli utryddet. De fleste av oss forbinder nok fortsatt området med rødvin.

Deux Roches Plants du Carre Mâcon-Villages 2016, Burgund, Frankrike. 170 kr. (Ny årgang)

Her er det mye godt å lukte og smake på. Epler, sitrus og nøtter. Den er både varm, fin og skarp. Drikk til fisk og sjømat, eller bare kos deg foran peisen!

Burgund selger noen av verdens dyreste viner. Her kan du få en rimelig variant som innfrir, og selvsagt er den basert på områdets hvite drue, Chardonnay.

 

Portvin:

Graham’s Quinta dos Malvedos Vintage 2012, Douro, Portugal. 200 kr. (0,375 l)

Kraftig, med god sødme av tørket frukt, en krydderkvast, og en sjokoladebit. God å nyte for seg selv, eller til dessert.

Vi går mot sesong for hetvin. Det kommer jeg tilbake til. Men det går jo an å lade litt opp. Et lite glass på en mørk høstkveld? Putt den i kjøleskapet og en åpnet portvin kan holde seg lenge.

Ønsker deg en fin november!!

 

Foto: Pixabay og Vinmonopolet.

Legg igjen en kommentar