Skip to main content

Flere av vinene som denne uka ble kåret til å være blant verdens 100 beste viner 2017, finnes på Vinmonopolet. Lyst til å prøve dem ut? Her kommer en oversikt.

Tidligere denne uka kom det anerkjente vinmagasinet Wine Spectator (WS) med den årlige kåringen av verdens 100 beste viner. I innlegget mitt HER ER VERDENS BESTE VINER intervjuet jeg flere vineksperter. De mener kåringen bør tas med en klype salt, og er skeptiske til om de virkelig er verdens beste.

Jeg har gått gjennom lista og funnet ut at en del av dem er til salgs gjennom Vinmonopolet. Noen må du bestille, andre finner du i hyllene på noen pol.

Hva betyr det for salget å bli kåret?

Norske vinimportører, som importerer noen av vinner-vinene, er også informert. Hvilken betydning tror de det har for salget?

-Flere undersøkelser, i feks England og Frankrike, viser at det å komme på slike lister har veldig stor påvirkning på salget. Konklusjon i Norge har vel som regel aldri kommet til annet enn at det er positivt, men ikke målbart, sier Mattias Hallin, Managing Director i Hans A. Flaaten.

Flere av vinene som denne uka ble kåret til å være blant verdens 100 beste viner 2017, finnes på Vinmonopolet. Lyst til å prøve dem ut? Se vinene her.

Morten Motrøen i Stenberg & Blom importerer tre av vinene som er på topp 100 lista. (Foto: Anne Fredrikstad)

En annen norsk vinimportør, Stenberg & Blom, har tre av vinene på topp 100 lista (to av dem av en annen årgang.) Det har de også hatt tidligere.

-Vinen som nå kom på 98. plass (Chryseia 2014) ble for tre år siden (2011-årgangen) kåret til den 3. beste vinen av Wine Spectator, uten at vi så noen resultater av det. Dow’s Vintage 2011 ble den gang kåret til den beste vinen, og da så vi en del interesse. Problemet da var at vi kun hadde 30-40 flasker tilgjengelig i Norge. Men i USA tror jeg de ser en større effekt, både blant restauranter og forbrukere, sier Senior Brand Manager, Morten Motrøen.

Flere av vinene som denne uka ble kåret til å være blant verdens 100 beste viner 2017, finnes på Vinmonopolet. Lyst til å prøve dem ut? Se vinene her.

Vinimportør Mattias Hallin håper at kåringen gir økt salg. (Foto: Privat)

 

Også Hallin er usikker på effekten av at vinen de importer har kommet på lista over verdens 100 beste viner.

-Gini Soave Classico, som vi nå selger i bestillingsutvalget og til mange restauranter, vil nok ikke oppleve det store hoppet i salg. Men vi bruker det i markedsføring av vinen og håper på et økt salg som alltid, sier Hallin.

Men en del nordmenn bryr seg. En venn av meg sjekket lista rett etter publisering og gikk rett til innkjøp av noen flasker, da han fant ut at en av vinene som kun selges direkte i en butikk i Norge var på hans lokale pol. Den skal vi smake sammen i helgen.

Du har muligheten til å gjøre det samme. Derfor har jeg listet opp en del av vinene som selges i Norge, men har utelatt dem som har annen årgang. Det er litt for enhver lommebok. Men flere av dem er rimelige, noe som for øvrig er et krav i WS kåringen. Så kan du avgjøre selv om du synes de fortjener plass på lista over verdens beste viner. Men mange av dem finnes ikke i store mengder, så det er bare å komme i gang.

Jeg har kun smakt noen få av dem, derfor kommer det ikke smaksnotater her. Du kan jo smake, notere og vurdere selv om du synes de fortjener plass på lista over verdens 100 beste viner. Lista finner du her. Del gjerne dine oppfatninger! God smaking!

#4 Casanova di Neri Brunello di Montalcino 2012, Toscana, Italia. 489 kr.

#5 Ch. de Saint Cosme Gigondas 2015, Sør-Rhône, Frankrike. 319 kr

#19 Marqués de Cáceres Reserva 2012, Rioja, Spania. 181 kr.

#28 Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay 2015, California, USA. 240 kr.

#40 Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2016. Marlborough, New Zealand. 130 kr.

#46 Il Poggione Rosso di Montalcino 2015, Toscana, Italia. 184 kr.

#54 Innocent Bystander Pinot Noir 2016, Victoria, Australia. 220 kr.

#56 Quinta da Rede Reserva Branco 2015, Douro, Portugal. 227 kr.

#65 Greywacke Pinot Noir 2014, Marlborough, New Zealand. 300 kr.

#69 Gini Soave Classico 2016, Veneto, Italia. 169 kr.

#98 Chryseia 2014, Douro, Portugal. 535 kr.

#99 Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken GG, Rheingau, Tyskland 2015. 475 kr.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar