Skip to main content
Vin

Her er lista over verdens beste viner

Av 20. november 20172 Kommentarer

20 november publiseres en liste over verdens beste 100 viner. Lista har betydning både for vinprodusenter og vindrikkere. Men er det virkelig mulig å slå fast hvilke er verdens beste viner?

Hvert år kårer vinmagasinet Wine Spectator en liste over verdens beste viner, årets 100 beste.

Det er vel enhver vinmakers drøm, å lage verdens beste vin. Jeg må innrømme at jeg har lekt med tanken selv om å klare det selv på vingården vår i Italia, men kjent på at det blir som å ønske en stjerne fra verdensrommet. Kanskje klarer faktisk en vinprodusent å lage en av verdens beste viner, men de «rette drikkerne» oppdager den aldri og de får ingen anerkjennelse for vinen. For hva er egentlig verdens beste vin?

Hvordan bedømme hva som er verdens beste viner?

-Vin bedømmes relativt objektivt om man er seriøs og proff, selv om man ser stilpreferanser hos hver skribent. En vin av kvalitet må ha konsentrasjon, balanse, kompleksitet og lang finish for eksempel, sier Christer Byklum som er Fine Wine ekspert, b.l.a. i magasinet Vin&Brennevin.

Selv har jeg fått utdelt og brukt et eget smaksskjema i min vinutdannelse WSET og har etter beste evne forsøkt å bedømme om en vin er dårlig, god eller enestående etter kriteriene Byklum referer til.

Foto: Pixabay

Men jeg ser også at det er et annet element som Byklum er inne på. En gjeng med vindrikkere er som en twistpakke! Noen foretrekker sødme, andre det syrlig. Så selv om noen mener at vinen er verdens beste, kan det hende at den ikke appellerer til deg!

– Det vil alltid være store diskusjoner om hvilke kriterier som skal ligge til grunn og folk vil ha ulike meninger om hva som er bra, sier Heidi Jaksland Kvernmo. Hun har vært vinskribent i over ti år, driver vinbloggen I Glasset og har en Diploma fra WSET.

Både hun og Byklum, som er administratorer for Facebook-gruppa God Vin, mener lista som nå kommer ut har begrensninger. På lista er hele 4 av 10 som er kåret til verdens beste viner fra USA.

-Wine Spectator er kjent for å foretrekke en rik og (over)moden frukt, lavere syre, bløtere tanniner og gjerne generøs fatbruk, sier Byklum.

Verdens beste viner kåres 20 november av magasinet Wine Spectator. Lista har stor betydning for mange. Men er disse virkelig verdens beste viner?

Fine Wine ekspert Christer Byklum smaker stadig på nye viner. (Foto: Privat)

-Dette kan ikke sees på som en universal liste over de beste vinene i verden, men kun hva Wine Spectator gjennom året har funnet ut er verdt en anbefaling. Det vil derfor være mange viner som er bedre, sier Kvernmo.

Det er ingen tvil om at Wine Spectator eller andre vininstitusjoner, slik som den anerkjente  vinmannen Robert Parker, som laget 100 poeng skalaen i vinsmaking, har innflytelse.

-For mange konsumenter vil en slik liste være både nyttig og rådgivende for innkjøp. For produsenter er det svært fordelaktig i markedsføringen å ligge høyt på en slik liste, sier Heidi Jaksland Kvernmo.

Verdens beste viner kåres 20 november av magasinet Wine Spectator. Lista har stor betydning for mange. Men er disse virkelig verdens beste viner?

Andrè Brattland og jeg på vinsmaking i forbindelse med nye viner i november 2017 hos vinimportører.

Jeg spør også vinkollega Andrè Brattland som har vinbloggen Botti, og får svar:

-Hvis det er kåring av årets beste viner er listen fullstendig gal. Hvis det er en liste som vurderer det beste kjøpet kvalitet versus pris, er det absolutt mange gode kandidater, mens andre synes jeg ikke er det. Jeg ser den mer som en kuriositet.

Årets liste i Wine Spectator har allerede vekket oppsikt. I Italia, fordi kun en vin på topp 10 lista er fra Italia, mot 2 i fjor. KLIKK HER FOR Å SE VINENE FRA LISTA SOM SELGES PÅ VINMONOPOLET 

Casanova di Neri Brunello di Montalcino 2012, Toscana, Italia. 489 kr.

Verdens aller beste vin i 2017 er en amerikansk vin laget på druen Merlot, ifølge vinmagasinet.

Verdens beste viner kåres 20 november av magasinet Wine Spectator. Lista har stor betydning for mange. Men er disse virkelig verdens beste viner?

Heidi Jaksland Kvernmo i Burgund i Frankrike. Området hun mener troner lista over verdens beste viner. (Foto: Privat)

Både Byklum og Kvernmo sier de nok ville valgt vin fra denne druens franske hjemdistrikt, Bourdeaux, eller vin fra Burgund, om de skulle kåret verdens beste viner.

Hva betyr denne lista for deg? Noen av vinene finner du på Vinmonopolet. Kjenner du noen av vinene eller får du smakt dem, hva syns du? Fortjener de sin plass på lista over verdens beste viner?

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar