Skip to main content

Det varsles om kaos ved årets burgundslipp. Årgangen som nå slippes er beskrevet som usedvanlig god.

Det spares ikke på de store ordene når vineksperter beskriver vinene fra Burgund i Frankrike. I disse dager handler det om druer høstet i 2015, som nå er satt på flaske og legges ut til salg. Merete Bø i Dagens Næringsliv har denne tittelen:

Dyrt, vidunderlig og legendarisk

Vinmonopolets egne vinfolk er enige. Produktsjef Arnt Egil Nordlien varsler om kø og skriver dette på sin facebookside

2015 – anerkjent som en av de største burgunderårgangene noensinne med konsentrerte, søte og lagringsdyktige viner

Fredag 2. februar kan du bestille fra egen stue, da det legges et lite utvalg ut på polets nettbutikk. Men det er torsdag 1. februar det skjer. Da åpnes dørene ved sju norske spesialpol. Utenfor venter de som vet hvilke flasker de skal ha. De aller ivrigste har som kjent sovet utenfor i flere netter for å være først i køen. Begivenheten når stort sett alltid mediene.  Jeg har selv laget reportasjer om tidligere burgundslipp for TV 2 Nyhetene, og observert menn som løper inn i butikken, fyller esker med vin, for så å gå til kassa og uten en synlig mine, dra kortet, selv om beløpet på kassa-apparatet viser flere titalls tusen kroner.

Årets burgundslipp beskrives som legendarisk og en av de største årgangene noensinne. Det varsles om kø og kaos når 2015-årgangen legges ut for salg. Her er noen av vinene jeg har smakt og link til flere omtaler. Husk, du kan alltid bestille på nett om du ikke skal ha de aller dyreste og mest populære vinene.

Det handler om vin fra ikke bare verdens dyreste vindistrikt, men også området mange mener lager verdens beste viner. Det er hovedsaklig to druer som gjelder. Hvitvin laget av Chardonnay og rødvin laget av Pinot Noir.

Selv har jeg kun smakt et lite knippe av vinene som nå legges ut til salg. Jeg har lest omtalene fra andre som har smakt et større utvalg av årets burgundslipp og notert meg noen. Flesteparten er så dyre at jeg ikke en gang vurderer dem. Vinene koster fra over 10 000 kroner per flaske og nedover til 300-400 kr.

Årets burgundslipp beskrives som legendarisk og en av de største årgangene noensinne. Det varsles om kø og kaos når 2015-årgangen legges ut for salg. Her er noen av vinene jeg har smakt og link til flere omtaler. Husk, du kan alltid bestille på nett om du ikke skal ha de aller dyreste og mest populære vinene.

Vinprodusent Manuel Olivier fra Burgund i Frankrike inspiserer flaskene han skal servere vinpresse.

I forrige uke møtte jeg en av vinmakerne fra Burgund som nå lanserer sine viner i Norge. Han serverte bobler, hvitt og rødt. Det meste var rødviner fra 2015-årgangen, men også noen eldre viner han hadde tatt med i kofferten som ikke er til salgs i Norge. De tok han med for at vi skulle få kjenne på det som kan komme til å skje med de nye vinene. Etter noen år i flaska er de helt klart rundere og rikere enn den nyeste årgangen.

Manuel Olivier forteller at vinene som lanseres nå ennå ikke er klare. De trenger forsatt 5 år i flaske. Men de kan godt ligge enda lenger i kjelleren, i alle fall 10-20 år, mener franskmannen.

Årets burgundslipp beskrives som legendarisk og en av de største årgangene noensinne. Det varsles om kø og kaos når 2015-årgangen legges ut for salg. Her er noen av vinene jeg har smakt og link til flere omtaler. Husk, du kan alltid bestille på nett om du ikke skal ha de aller dyreste og mest populære vinene.

Han forteller stolt om vinene som får særpreg ut fra om druene har modnet i en øst eller sørvendt helling, og om de har vokst i det nederste, midterste eller øverste partiet i vinmarken.

Her er noen av notatene fra vinene jeg smakte og som legges ut på spesialpolene. De er alle i kategorien rød burgund og «lavere prisklasse»:

Manuel Olivier Vosne-Romanée Damaudes 2015. Kr 613

Røde bær og mandel. Snev av blomst og lakris. Ny eik. Skarp og syrlig. Elegant. Denne må nok bare få godt med tid!

Manuel Nuits St, Georges 1er Cru Les Chabeouf 2015. Kr 610

Allerede en kompleks vin. Røde bær og mineraler. En del merkbar eik og tanniner. Trenger tid.

Manuel Olivier Pommard 1er Cru les Arvelets 2015. Kr 587

Modne bær, kirsebær og røde plommer. Litt grønne urter og tydelig syre. Markant, men behagelig eikepreg og tanniner.

Manuel Olivier Vosne Romanée 2015. Kr 570

Floral med tørkede roser. Snev av vanilje. Integrert, kompleks og delikat med tydelig syre.

Rekker du ikke innom et spesialpol, eller vil du bare ha en drikkeklar vin. Det finnes mye god vin fra Burgund å velge i og som allerede er på Vinmonopolet. Manuel Olivier har også noen, men de må bestilles. Slik som disse:

Manuel Olivier Hautes Côtes de Nuit blanc 2015. Kr 239 (hvitvin)

En vin laget på 100 prosent Chardonnay-druer. Halvparten av vinen er lagret på eik, den andre halvparten på ståltank. Litt eple, fersken, mineraler og smør. Snerten syre. Frisk, rund og fin.

Manuel Olivier Morey-St-Denis 2012. Kr 399

Røde bær, men også litt mose, løv og hint av bondegård. Veldig god og frisk! Fortsatt knallfin syre, så denne kan godt ligge i enda 5-10 år.

Manuel Olivier Gevrey-Chambertin 2012. Kr 449

Kirsebær og grønne urter. Moden og mineralsk. Saftig og fin syre. Nydelig matvin som du kan drikke nå.

LES MER: TIPS TIL ANDRE NYE VINER 

Disse vinene er bare et lite utvalg av alle vinene som nå legges ut til salg fra Burgund. Anbefaler deg å sjekke flere omtaler, publisert i større medier og vinblogger.

Her er link til flere omtaler av vinene i årets burgundslipp:

DN

Aperitif

Botti.no

IGlasset

Vinmonopolet

Legg igjen en kommentar