Skip to main content

Hvilken vin skal vi velge til mat og ikke minst tomat? Det er vanskelig å matche tomater og vin, var det en som sa til meg en gang. Men det er egentlig ikke det. Du må bare vite dette.

Da jeg var barn hadde vi kun grønnsaker da de var i sesong. Røde tomater var ren luksus. Slik er det jo overhodet ikke lenger. Men det har også en bakside, ferske tomater har ikke like mye smak vinterstid. De klarer i alle fall ikke konkurrere med solmodne tomater rett fra tomatplanta. Det smaker så vanvittig godt. Heldig er jeg som får frø til ulike tomater hver vår til grønnsakshagen på vingården vår i Italia. Noen sesonger blir det så mange tomater at det rekker til flere titalls glass med tomatsaus og soltørkede tomater som nytes i løpet av vinteren.

Hvilken vin skal vi velge til mat og ikke minst tomat? Det er vanskelig å matche tomater og vin, var det en som sa til meg en gang. Men det er egentlig ikke det. Du må bare vite dette, som at du bør velge en vin med høy syre.

Om kort tid er det tid for nye frø og tomater. Jeg drømmer meg rett og slett litt bort. Uansett, dette skal handle om forholdet tomater og vin. Det som er med tomater er at de har høy syre. Det finnes noen regler som jeg lærte i min vinutdannelse i WSET. 

Kombinere tomater og vin:

  • Syrlig mat gjør vin mindre syrlig og mer fruktig.
  • Mat med høy syre bør kombineres med en vin som også har høy syre.
  • Hold deg unna hvitvin og rødvin med masse tanniner, mye eik og lite syre.

Tomater er i tillegg høye i umami som kan gjøre at en tanninrik vin kan føles mer bitter og tørr.

Så enkelt er det egentlig. Jeg fikk forespørsel fra min italienske bloggvenninne, Daniela Linarello om jeg kunne komme med noen vinforslag til en rett hun skulle dele. Denne har ikke bare tomater, men også ansjos, oliven og kapers. Ingredienser jeg for øvrig liker godt. Det er de samme som i min favorittpizza Napoletana. Begge rettene opprinner i Napoli-området, regionen Calabria.

Hvilken vin skal vi velge til mat og ikke minst tomat? Det er vanskelig å matche tomater og vin, var det en som sa til meg en gang. Men det er egentlig ikke det. Du må bare vite dette, som at du bør velge en vin med høy syre.

Årets siste innhøsting fra grønnsakshagen på vingården. Oktober 2017.

Siden retten er italiensk, holder vi oss i Italia. Daniela hadde hørt at hvitvin laget av druen Greco di Tufo burde gå bra til. Jeg klappet i hendene. Dette er en drue som var min store favoritt for noen år siden. Den vil nok gå særdeles bra til retten. Den er både syrlig og mineralsk, og veldig god. I tillegg er den fra Campania.

LES MER: Danielas oppskrift på Pasta alla puttanesca

En annen drue jeg tenker på er Vermentino. Den er ideell til sjømat og pasta. Eller du kan velge en musserende vin, som stort sett passer til alt, en rosévin eller også en rød.  Men da alle altså viner på den syrlige siden.

Hvilken vin skal vi velge til mat og ikke minst tomat? Det er vanskelig å matche tomater og vin, var det en som sa til meg en gang. Men det er egentlig ikke det. Du må bare vite dette, som at du bør velge en vin med høy syre.

På vinsmaking med vinmaker og enolog Giovanni Alberio fra Dievole i Toscana.

For å teste meg selv spurte jeg den italienske vinmakeren Giovanni Alberio som nylig var på norgesbesøk. Selv om han bor i Toscana og ikke der retten stammer fra, kjenner han godt til både Pasta Puttanesca og tema tomater og vin.  Han mente han at både hans hvitvin laget av Vermentino-druen og hans lettere røde Chianti-vin ville egne seg ypperlig, for så vidt også hans rosévin, men den kommer ikke til Norge før i mars.

Hvilken vin skal vi velge til mat og ikke minst tomat? Det er vanskelig å matche tomater og vin, var det en som sa til meg en gang. Men det er egentlig ikke det. Du må bare vite dette, som at du bør velge en vin med høy syre.

Så mens vi venter på sommeren og solmodne tomater, blir det vel en tomatrett eller flere. Her er noen av forslagene fra meg om vin:

Italienske hvitviner:

Feudi di San Greco di Tufo 2016, Campania, Italia.  Kr 150

Dette er en mer mineralsk vin, noe gul frukt og litt blomster. Veldig fin, nesten sprudlende i syre. Denne vil nok fint komplementerer både tomatene og de andre ingrediensene, slik som fisken. Dessuten er den kjempegod, synes jeg!

Tenuta le Colonne Vermentino 2016, Toscana, Italia. Kr 200 (Bestillingsutvalget)

Pærer, hvite blomster og friske urter. Fin, fin syre! Vulkansk jord og sand setter preg på vinen. Det gjør også området. Druene vokser med utsikt mot havet og øya Elba.

Lunae Colli di Luni Vermentino 2015, Liguria, Italia. Kr 170

Denne er også mineralsk, men aromatisk. Fersken, honning, noen blomster og litt krydder. Fin syre! Bør passe til pasta med tomat og litt fisk.

FLERE TIPS TIL VIN AV VERMENTINO – LES HER

Italienske rødviner:

Vinetti de Fiorini Chianti Superiore 2015, Toscana, Italia. Kr 133

Her er både kirsebær og blomster. Vinen er delikat, men har en ung og god syre. Ren, lett-likelig og rimelig. 90 prosent Sangiovese. 10 prosent Cabernet Sauvignon.

Dievole Cianti classico 2015, Toscana, Italia. Kr 190 (Kun inne på 3 pol, må bestilles)

Fruktdreven vin av røde bær og frukt. Blomster. Fine og integrerte tanniner. Ypprlig pastavin. Behagelig. God syre. Ren og pen. 90 prosent Sangiovese, 6 prosent Canaiolo og 4 prosent Colorino.

 Terre Etna Nero Rosso 2016, Sicilia, Italia. Kr 225

Dette er for deg som vil prøve noe annerledes. En mineralsk rødvin fra sitt vulkanske voksested, men modne røde bær, roser og litt lakris. Frisk syre! Laget på Nerello-druen. Spennende, syntes jeg. Fått veldig gode poeng internasjonalt.

Eller du kan bare velge akkurat den vinen du liker best!

FOR FLERE TIPS OM MAT OG VIN SE:

VIN OG SOPP

CHILI OG VIN

 

5 Kommentarer

  • Mona Haugen-Kind sier:

    Chianti går jeg også ofte til når det kommer til tomat også, digg!

  • Merete Kosberg sier:

    Her er mye jeg vil prøve. Synd da at jeg har en kronisk sykdom der tomater er fyfy, pga syra. Ellers har jeg gode minner fra Dievole, som ligger litt sør for Radda in Chianti : Jeg sang i mangecår gregoriansk sang, og ble invitert bl.a til Dievole for å ha en konsert. I vinkjelleren, blant tønner og fat! Som takk fikk vi et gedigent måltid med bl.a pattegris, oster og gode grønnsaker. Vi dro tilbake til Radda, der vi bodde, under stjernene mens månen skinte og med ugler som fløy over biltakene!

Legg igjen en kommentar