Skip to main content

Du har sikkert sett det, og kanskje gjør du det allerede, virvler vinen når du skal lukte på vin. Her kan du lese om hvorfor du bør snurre glasset og hvordan du gjør det.

Er det bare noe jåleri, eller har du noe for seg, å snurre glasset når du skal lukte og smake på vin? Fordelen er at du lettere klarer tyde hva vinen faktisk lukter. Men har du ikke gjort det før, kan det hende du må øve deg litt.

Det er så lett å bare ta en slurk, for så å vurdere det som er i glasset. Men lar du nesa bli med, får du mye mer ut av opplevelsen av å drikke et glass vin. Mesteparten av smaken vår sitter i nesa. Bare tenk på sist gang du var forkjølt med tett nese, det var vanskelig å smake, ikke sant?

 

På samme måte bør du få inn luft når du smaker på vinen. Pass på at du puster inn når du tar en slurk.

Slik går du fram for å snurre glasset:

 • Ikke ha for mye vin i glasset. Helst kvartfullt, maks halvfullt. Hvis for mye, blir det fort søl.
 • La glasset stå på et bord og lag små sirkler med glasset mens du holder i stilken.
 • Du kan også forsøke å holde glasset og lage små sirkler med hånden, la armen være i ro. Tenk deg at det er en dans. Du styrer bevegelsene med håndleddet, men de faktiske bevegelsene kommer i hånden.
 • Øv deg. Det kan ta noen ganger før du får det til.
 • Puss gjerne nesa før du lukter, eller bruk nesespray.

SE FILM – SLIK VIRVLER DU VINEN

Mesteparten av nytelsen ved å drikke vin, kommer fra å kjenne aromaene i vinene. Det er flere hundre ulike aromaer i vin, om enn ikke i en og samme vin. Virvler du glasset, er det lettere for aromaene å bli frigjort og for deg å kjenne dem. Hver drue har sine aromaer.

Du har sikkert sett det, og kanskje gjør du det allerede, virvler vinen i glasset når du skal lukte på vin. Her kan du lese om hvorfor du bør snurre glasset og hvordan du gjør det. Vinen kommer til å smake mye bedre.

På vingården vår i Italia lager vi rødvin av Sangiovese-druen. Den kjennetegnes gjerne av kirsebær, roser og fiken.

Vi har også mye Trebbiano-druer, en mindre aromatisk drue som likevel karakteriseres av eple, pærer og mineraler. Men den gamle vingården har også andre vinstokker, som Malvasia og Greco. Disse tilfører vinen andre aromaer.

LES MER: SLIK HOLDER DU ET VINGLASS

Hva kan du lukte?

 • Frukt og bær. Hele hagen er representert. Det kan være kirsebær, eple, plomme, banan, mango, sitron, rips og jordbær.
 • Aromaer fra eikefat. Som vanilje, treverk, kaffe eller bacon.
 • Blomstereng. Alt fra roser, lavendel, sjasmin til appelsinblomst.
 • Urter. Nyslått gress, basilikum, salvie eller nellik.
 • Mineraler som flint eller kritt.

Dette er bare noe av alt det du kan kjenne i en vin. Slå deg løs. Lukk øynene og gå inn i minneboka for å se om du klarer knytte det du lukter til en blomst, en frukt, noe som vokser i naturen eller til en opplevelse i livet ditt.

Du har sikkert sett det, og kanskje gjør du det allerede, virvler vinen i glasset når du skal lukte på vin. Her kan du lese om hvorfor du bør snurre glasset og hvordan du gjør det. Vinen kommer til å smake mye bedre.

Lavendel vokser på vingården vår i Italia og er en av aromaene som kan kjennes i rødvinen vi lager.

HER FÅR DU MINE SISTE VINTIPS  –  NYE VINER

Hvorfor snurre glasset?

 • Det slipper oksygen inn i vinen som frigjør aromaene.
 • Du kjenner lettere aromaene i vinen.
 • Opplevelsen av å drikke vin vil gi deg mye mer.

 

Prøv da vel, og se om du får mer ut av vinen. Legg gjerne igjen en kommentar her om resultatet!

Har du lyst til å lære mer om vin og vinsmaking, ta kontakt. Jeg deler gjerne vinglede med dere og holder et vinkurs.

SE MER OM DET HER: TA ET VINKURS

Legg igjen en kommentar