Skip to main content

Vi er så vidt i gang med et nytt år. For vinfolk innebærer det flere nye viner, som på  Vinmonopolet. Hvorfor ikke starte det nye året med nye viner i glasset?

Jeg elsker at det er blitt et nytt år. For min del handler det om nye muligheter og nye prosjekter. Derfor var nyttårsaften for meg viktig å feire i år. Mye av det nye handler om vin. Både å påse at det blir nye druer på vinrankene og nye viner på vingården i Italia. Men også å organisere vinturer til Italia og ta i mot besøk på vingården, besøke nye vindistrikt, og ha nye viner i glasset i Norge.

Jeg har vært på smaking både hos vinimportører og på Vinmonopolet.

Det er et nytt år og det første slippet av nye viner på Vinmonopolet. Hvorfor ikke startet det nye året med nye viner i glasset. Her er noen forslag til viner som kommer i salg 12. januar på norske pol.

Monika Tomter fra Urban Beverages forteller med bær i glassene hva hun mener vinen smaker.

Noen importører kommer nå med mange nye viner. Urban Beverages har kun en, men satser på at den når dem som ønsker en rimelig rødvin uten mange kalorier.

Det er ikke tilfeldig hvilke nyheter som settes i hyllene. Vinmonopolet velger ut tema og områder de ønsker å satse på før hver lansering. For eksempel, har de nå svært mange nye hvitviner, til tross for at vintermånedene tradisjonelt sett er rødvinsmåneder. Men de siste vintrene har polet opplevd en ny trend, en økning i salget av hvitvin på vinteren på hele 21 prosent, selv om det i fjor var en nedgang i det totale salget av vin, som jeg fortalte om HER. 

Det er et nytt år og det første slippet av nye viner på Vinmonopolet. Hvorfor ikke startet det nye året med nye viner i glasset. Her er noen forslag til viner som kommer i salg 12. januar på norske pol.

Vinmonopolet setter også fokus på emballasje, og forteller at målet er mindre vekt. Fremstilling av glass er nemlig svært energikrevende og lite miljøvennlig. Et annet mål, er at flere av oss skal velge økologisk vin. Det er en salig blanding av ønsker som ligger bak valgene som er tatt når det gjelder lansering av nye viner i januar 2017 og det er litt for enhver.

Det er et nytt år og det første slippet av nye viner på Vinmonopolet. Hvorfor ikke startet det nye året med nye viner i glasset. Her er noen forslag til viner som kommer i salg 12. januar på norske pol.

Jeg har smakt meg gjennom en del av dem. Det er mange gode viner og jeg ville ikke vært redd for å prøve en vin det står «nyhet» på denne gangen. Her er noen av dem jeg likte og som ikke koster alt for mye. Som ofte er utvalget preget av mitt ønske om at flere skal prøve nye druer og nye viner i glasset:

Nye viner i glasset – hvitvin:

Tyler Santa Barbra County Chardonnay 2017, California, USA. kr 250

Nøtter, modne gule epler og krydder fra fat. Litt smør, men ikke for mye. Varer lenge. Gjæret på fat! Deilig! Godt eksempel på at California nå lager renere, penere og ikke så tunge Chardonnay-viner. Deilig!

Samme produsent har også en Pinot Noir. Anbefales begge to!

Elgin Vintners Chardonnay 2016, Elgin, Sør-Afrika. Kr 187

Samme drue, men annet kontinent. Denne føles søtere. Moden frukt, gule plommer og fersken. Mye sitrus, litt nøtter og smør. Varer lenge. Spennende. Spontanfermentert.

Koyle Don Kande Muscat 2017, Itata Valley, Chile. Kr 135,50

Druen muskat er kjent for å ha en drue-aroma. Litt pussig det der, for bør ikke alle druer ha det? Her kan du kjenne hva druearoma er. Søt lukt av tropiske frukt, blomst og muskat. Ganske spenstig syre. Sitrus, ville urter, modne fersken og gule blomster i smak. Varer en stund. En artig vin, syns jeg.

Meinklang Naken Grüner Veltliner 2016, Burgenland, Østerrike. Kr 155

Litt vårblomster, brennesle, eple, sitron og gul frukt. Livlig og frisk syre, nesten perlende. Passer fint til krydret mat og sushi. Varer lenge

Vinen er spontanfermentert, som betyr kun naturlig gjær i drueskallet. Druene er økologiske og vinproduksjonen biodynamisk. Sjekk korken!

 

 

Flying Eagle Chardonnay 2016, California, USA. Kr 500 (3 liter)

Det merkes at vinen er eiket, med litt smør og vanilje, men det er også epler på nesen. Varm og behagelig. Samme i smak, eiken føles fin, ikke alt for mye, sitrus og moden frukt som søte epler og vanilje. Veldig amerikansk etikett:-)

 

 

 

Seifried Old Coach Road Riesling, Nelson, New Zealand. Kr 340 (2 liter) Ny årgang

Sitroner og appelsinblomster, syrlige grønne epler. Fin syre og lang fin ettersmak. Jeg blir stadig overrasket når jeg smaker god vin på boks. Dette er en av dem.

Egner seg fint til sjømat/fisk, eller for seg selv!

Det er flere viner fra denne produsenten ute til salgs. Mange gode viner. Anbefales!!

J. Moreau & Fils Chardonnay 2016, Frankrike. Kr 120

Eple, sitron og litt mineraler. Du vil ha noe lettgjenkjennelig? Chablisprodusenten har kommet med en svært rimelig vin basert på Chardonnay. Den er behagelig og typeriktig. Kjekk skrukork.

Rødvin – Nye viner i glasset:

Casa Américo Touriga Nacional 2015, Dão, Portugal. Kr 145, 50

Urter og modne mørke bær. Fin syre og tanniner. En tørr, saftig, ung og bærdreven rødvin med noe krydder. Fin og lett-likelig. En vin som vil passe både sommer og vinter.

Druene skal være noe så sjeldent som fottråkket. Det er kun brukt naturlig gjær.

Dom. Lafage Cayrol Vieilles Vignes 2015, Languedoc-Rousillion, Frankrike. Kr 151

Saftige bær, grønne ville urter, krydder og litt lakris. Behagelig. Fin syre. Varer lenge! En av mine favoritter på slippet, og sjekk prisen! 100 prosent Carignan-druer.

Carmen Loma Seca Cinsault 2016, Itata Valley, Chile. Kr 161

Modne kirsebær, litt flint, grønne urter, blomster og mineraler. Møt druen Cinsault. Artig og annerledes. Ufiltrert.

El Sabroso Pais 2017, Maule, Chile. kr 102

Her er blåbær og blyantspiss, litt rosa blomster. En ung, men fin vin. Prisen er uslåelig. Dessuten har den nesten ikke noe sukker. For deg som er opptatt av kalorier. Den har er også på Pet-flaske. Veier nesten ingenting, lett å ha med seg på tur.

Barone Montalto Organic Rosso. Sicilia, Italia. Kr. 200. (1,5 liter) Bestillingsutvalget (BU)

Modne røde bær, varm og behagelig. Vanilje og fine tanniner. Her får du mye god vin for pengene. I tillegg er også dette en PET- økovennlig flaske, lett å bære.

Gleichenstein Hofgarten Pinot Noir Baden 2015, Baden, Tyskland. Kr 164. Ny årgang BU

Lys, lett og elegant. Pinot Noir, eller Spätburgunder i Tyskland, er en drue med tynt skall. Fargen sitter i skallet. Denne vinen er nesten gjennomsiktig. Likevel, druen kan være så full av smak. Denne har masse røde bær og krydder. Nydelig og elegant. Verdt å bestille.

 

 

 

 

 

 

 

2 Kommentarer

  • Signe Wulff sier:

    Spændende at læse om, hvordan det foregår på Vinmonopolet i Norge – og sjovt at hvidvinssalget går frem. Det mener jeg også, er en tendens i Danmark. Tak for et interessant indlæg! Mange hilsner, Signe – Kvindevin

Legg igjen en kommentar