Skip to main content

Mars skal være årets første vårmåned. Med våren kommer gjerne lysten på lysere og lettere viner i glasset. Men i år må vi vente og mens vi gjør det – les gjerne disse vintipsene om du så er interessert i kunst, fotball eller bare vil nyte et glass vin.

Det skal være vår nå, ifølge kalenderen som har proklamert at 1 mars er årets første vårdag her i nord. Men det er jo så vinen i glasset vil fryse til is om du tar det med utenfor.

Det er ikke bare her i Norge at våren ligger nedgravd. Store deler av Europa er blitt til teppelagt med snø. Selv ved Middelhavet, der nyutsprungne vårblomster skulle ha prydet naturen.

Vinstokker og folk over hele Europa fryser. Foto: Pixabay

For egen del, og nok også for mange andre, tatt salgstallene til Vinmonopolet i betraktning, er vårvin lysere i fargen og gjerne litt sprudlende. Salget av hvitvin og rosévin øker i takt med sola på himmelen. Kanskje lar den trenden vente på seg i år, i det minste til gradestokken begynner å bevege seg oppover? For selv om det er sol, innbyr ikke denne kuldefronten fra Sibir, eller det som ute i Europa kalles «the Beast from the East» til vin på verken terrassen eller i solveggen. Jeg vil fortsatt ha røde viner i glasset! Hva med deg?

Mars skal være årets første vårmåned. Med våren kommer gjerne lysten på lysere og lettere viner i glasset. Men i år må vi vente og mens vi gjør det - les gjerne disse vintipsene om du så er interessert i kunst, fotball eller bare vil nyte et glass vin.

Dette bildet tok jeg i Roma tidligere denne uka.

2. mars lanseres det nye viner på Vinmonopolet. For første gang på ett år, da jeg startet denne vinbloggen rakk jeg ikke å bli med på pressesmakingen på Vinmonopolet av nye viner i basisutvalget. Jeg var i Italia og startet et nytt vinår på vingården LES OM DET HER

Denne uka har også vinimportører hatt pressesmakinger og jeg har fått smakt en del viner. Noen av dem må du bestille på Vinmonopolet. Men det har du jo tid til, for våren kommer nok ikke med det aller første og det tar kun noen få dager fra du bestiller til vinen er på ditt pol. For deg som ikke kan vente, har jeg noen forslag til viner i glasset nederst i saken som står i hyllene på mange pol.

Mars skal være årets første vårmåned. Med våren kommer gjerne lysten på lysere og lettere viner i glasset. Men i år må vi vente og mens vi gjør det - les gjerne disse vintipsene om du så er interessert i kunst, fotball eller bare vil nyte et glass vin.

Susana Félix fra Spania er i Norge for å lansere viner fra Bodega Enate. I vinregionen Somontano, har de dyrket druer i nesten 2000 år, men fikk først sin egen Denominación de Origen (DO) i 1984. Området  ved foten av Pyreneene gir en egen karakter til kjente druearter. Vingården er for deg som liker kunst med et eget kunstgalleri, og alle etikettene er laget av kunstnere.

I første omgang lanseres to hvite viner. En ueiket og en eiket Chardonnay. Artig å merke seg hva kontakt med treverk kan gjøre med en vin. Det kan du kjenne her, om du bestiller begge.

Enate Chardonnay 234 2016, Aragon, Spania. Kr 180.

En veldig populær vin i Spania, forteller Susana. De lager 800 000 flasker i året.

En ren, ueiket Chardonnay. En parfymert vin av eple, sitrus og hvite blomster. Fin knasende syre. En vin til aperitif eller fisk. Merkbar alkohol på 14 prosent.

Enate Chardonnay Fermentado en Barrica 2015, Aragon, Spania. Kr 330.

Disse druene har gjæret og ligget i 9 måneder på eikefat. Det gir en mer krydret vin. Her kjenner jeg hasselnøtter og mer tropisk frukt. En rik vin som vil gjøre seg godt med mat til. Sjømat. Også denne har høy alkohol på 14,5 prosent.

Sjekk etiketten. Vinprodusenten var ikke umiddelbart fornøyd da kunstneren kom opp med dette. -Barnetegning, var reaksjonen. Nå elsker de bildet av de glade druene.

 

Så over til fotball og viner i glasset! Gjenkjenner du mannen på bildet?

Mars skal være årets første vårmåned. Med våren kommer gjerne lysten på lysere og lettere viner i glasset. Men i år må vi vente og mens vi gjør det - les gjerne disse vintipsene om du så er interessert i kunst, fotball eller bare vil nyte et glass vin.

Visste du at Liverpool Fotball klubb har en egen vin? Selv om britene dyrker vindruer, er disse fra Australia. Vinprodusenten fikk en forkjærlighet for klubben da han studerte i England. Nå vil de også at norske Liverpool-fans velger deres viner i glasset. Jeg var litt skeptisk til å smake, da jeg ikke er en stor fotball-entusiast. Jeg er glad jeg gjorde det.

 

Claymore You’ll never walk alone, Adelaide Hills, Australia. Kr 200

Her er både bær, krydder og tanniner. 65% Grenach , 25% Shiraz , 10% Mataro-druer. En god vin til kjøtt eller til å drikke alene. Den kan også fint lagres en stund, om du vil spare den til den store fotball-matchen! En gaveidé til en fotballvenn?

Claymore You»ll never walk alone – Sauvignon Blanc, Adelaide Hills, Australia. Kr 188

Sauvignon blanc druen stammer fra Frankrike og har gjort det stort på Australias naboøy New Zealand. I Australia gjør seg også her og druen gir en litt annen vin og andre aromaer. Denne er mild, rund og frisk. Tropisk frukt, litt sten og gress.

Mannen på etiketten er Bill Shankly, tidligere manager for Liverpool.

Viner som ikke må bestilles:

 

Cline Ancient Vines Zinfandel 2015, California, USA kr 170

Den populære Cline Pinot Noir har en søster. Denne er laget på druestokker som er over 100 år gamle og plantet av italienske immigranter. I Italia kalles druen Zinfandel for Primitivo der den hovedsaklig dyrkes i sør.

Gamle druestokker gjør nok sitt til at denne vinen er konsentrert, og minner overhodet ikke om de lettere Pinot Noir vinen. Her er modne bær og litt fjøs, tydelig syre og eiketoner. En spennende vin!

Les Champs d’Or Chardonnay 2017, Languedoc-Roussillon, Frankrike. Kr 120 (Ny årgang)

En innbydende hvitvin. Lett aromatisk. Frisk og velbalansert. Denne vil jeg anta mange vil like. Du bør finne den på et pol nær deg og den er rimelig. Denne passer både inne i kulda og ute på terrassen når sola varmer mer enn sibirvinden.

Ønsker du tips til vårvin? Det kommer, bare gradestokken begynner å gå oppover!

Lykke til i årets første vårmåned!

Legg igjen en kommentar