Skip to main content

Det går mot likestilling i vinverden. For kvinner og vin hører sammen. Stadig flere kvinner lager, drikker og skriver om vin. Men selv om det er flere kvinner i vinverden, er det fortsatt en vei igjen, så hvorfor ikke prøve en vin som er laget av en dame?

Fortsatt er de flest menn, de som skjenker i glassene på vinmesser, både de som er vinprodusenter og vinimportører. De minner meg om at vin tradisjonelt har vært svært mannsdominert.

Som vinprodusent med en liten vingård og vinproduksjon i Italia, er jeg ute etter kvinnelige forbilder og forstå mer om kvinner og vin. Jeg leter etter damer, som lager god vin. På vinmessen Vinfeber 2018 finner jeg det jeg leter etter.

Det går mot likestilling i vinverden. For kvinner og vin hører sammen. Stadig flere kvinner lager, drikker og skriver om vin. Men selv om de er flere, er det fortsatt en vei igjen, så hvorfor ikke prøve en vin som er laget av en dame? Franske Marie Lapierre har tatt med seg Beaujolaisvin fra Frankrike. Hun og ektemannen startet opp med vinproduksjonen på vingården med ønske om å vise verden at Beajolais er mer enn ferske Nouveau-viner. Hun har også vært opptatt av å ha mindre svovel og kjemikalier i vin. Dessverre har hun og jeg en språkbarriere, men utstrålingen og vinen hennes, den liker jeg.

Det går mot likestilling i vinverden. For kvinner og vin hører sammen. Stadig flere kvinner lager, drikker og skriver om vin. Men selv om de er flere, er det fortsatt en vei igjen, så hvorfor ikke prøve en vin som er laget av en dame?

Judith Beck er omgitt av flest menn på vinmesse.

Østerrikske Judith Beck kan jeg snakke engelsk med. Også hun er opptatt av å lage mest mulig «naturlige viner». Da jeg tar opp tema kvinner og vin, smiler hun og forteller at det er ett tema som engasjerer henne. Derfor er hun medlem av en kvinneorganisasjon i hjemlandet.

-Jeg er med i vinorganisasjonen «11 Frauen und Ihre Weine» (11 kvinner og deres vin). Vi kvinner er i mindretall, men vi blir stadig flere, sier Judith Beck.

På nettsiden skriver de:

When women make wine, what you get is wine that many a man wishes he could make. But, why this is the case, that’s a secret we 11 keep to ourselves. So: Get ready for a surprise!

Det går mot likestilling i vinverden. For kvinner og vin hører sammen. Stadig flere kvinner lager, drikker og skriver om vin. Men selv om de er flere, er det fortsatt en vei igjen, så hvorfor ikke prøve en vin som er laget av en dame?

Vårtegn i Chianti i Toscana i februar.

Da jeg var i Italia nylig for å starte et nytt vinår på vingården, tok jeg turen til Chianti i Toscana for å besøke en kvinnelig vinmaker. Jeg hadde allerede smakt et par av vinene hennes i Norge og var imponert. De kan du lese om HER.

Caterina Sacchet er enolog ved vingården Carpineto. Da jeg tar opp tema kvinner og vin, svarer hun:

-Da jeg studerte ved universitetet i Firenze var det kun 20 prosent av oss som var kvinner på enologi-studiet. Men få år før var andelen mye lavere.

Det går mot likestilling i vinverden. For kvinner og vin hører sammen. Stadig flere kvinner lager, drikker og skriver om vin. Men selv om de er flere, er det fortsatt en vei igjen, så hvorfor ikke prøve en vin som er laget av en dame?

Caterina har en 8 måneder gammel baby. Jeg spør om hun akkurat har begynt å jobbe igjen og hun rister på hodet og forteller.

-Jeg var på jobb fredag, søndag fødte jeg og torsdag var jeg tilbake på jobb.

Norge ligger på 3 plass i likestilling. Italia på 50 plass, ifølge en rapport fra World Economic Forum fra 2016. I Italia har kvinner offisielt fem måneders permisjon, men ikke alle får det eller benytter det.

– Jeg kunne ikke være borte. Det er et stort ansvar å være enolog. Jeg velger når druene skal høstes, hvor lenge og hvordan de skal gjære, hvordan vinene skal blendes og mye mer.

Det går mot likestilling i vinverden. For kvinner og vin hører sammen. Stadig flere kvinner lager, drikker og skriver om vin. Men selv om de er flere, er det fortsatt en vei igjen, så hvorfor ikke prøve en vin som er laget av en dame?

Nyklipte vinstokker utenfor vinkjelleren til Carpineto.

Caterina tar meg med rundt på vingården og i produksjonslokalene. Det er mange ansatte og det pågår arbeid både der vinen overføres fra tanker og i rommet der vinen tappes på flasker. I rommet der vinen lagres på eikefat er det helt stille og kjølig.

Det går mot likestilling i vinverden. For kvinner og vin hører sammen. Stadig flere kvinner lager, drikker og skriver om vin. Men selv om de er flere, er det fortsatt en vei igjen, så hvorfor ikke prøve en vin som er laget av en dame?

Caterina Sacchet forteller meg om eikefatene de bruker.

Jeg spør henne hvorfor hun valgte et tradisjonelt mannsdominert yrke.

-Jeg er oppvokst på vingård. Det føltes helt naturlig. Men klart det har vært krevende. En ting er å fortsatt lage god vin som min far, en annen er å lage nye og enda bedre viner. Det som er trenden nå er at folk vil ha vin med mindre eikepreg, og da må vi forsøke gi folk det de vi ha, sier Caterina.

Vinen hun lager går hovedsaklig til utlandet og selges til  70 land. Nå har hun søkt om å utvide produksjonslokalene. Hun vil nå flere, gjerne kvinner i vinverden.

-Jeg elsker jobben min. Vin er min store lidenskap. Å kunne lage gode viner som både jeg og de som drikker den liker, er fantastisk, sier den kvinnelige enologen.

LES OMTALTE AV VINENE HENNES I DETTE INNLEGGET. 

Tilbake til vinmessa og mitt tema kvinner og vin. Det er ikke bare kvinnelige vinprodusenter her. Det er damer som er sommelierer, vinjournalister, eiere av vinbarer eller har en lidenskap for vin.

Det er også blitt flere kvinnelige vinimportører og ikke minst, vinskribenter. Vinjournalist Jancis Robinson, og hennes vinbibel «The Oxford Companion to Wine « har fått betydning for en hel vinverden. Her i Norge er nå en stor andel av vinjournalistene kvinner, både i de store mediene og i vinblogger.

Vil du heie fram flere kvinner i vinbransjen? En god måte å gjøre det på er å bestille og kjøpe vin som er laget eller importert av kvinner. Eller ta i mot vinforslag fra en dame. Her er noen:

Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013, Toscana, Italia. Kr 250 (Bestillingsutvalget BU)

Dette er favorittvinen til vinmakeren Caterina Sacchet, fortalte hun meg. Druene har vokst lenger sør i Toscana for gården har vinmarker også i Montepulciano, Montalcino, i tillegg til i Chianti. Men prosessen med å lage druene til vin foregår i Chianti.

Modne moreller, urter og krydder fra fat. Snasen syre. En frisk og nydelig vin som er verdt en bestilling.

70 % Sangiovese og 30 % Canaiolo-druer.

Caterina her også viner i basisutvalget (finnes i hyllene på mange pol) som jeg har omtalt tidligere. LES OM DEM HER.  

 

Beck Ink 2016, Burgenland, Østerrike. Kr 170 (BU)

Dette er «hverdagsvinen» til Judith Beck. Vinen blir til ved bruk av naturlig gjær på druene i ståltanker. Detter modnes den i ett år på gamle barrique (eikefat).

Her fant jeg både blomster og røde bær. Nydelig syre. Lette tanniner. Matvennlig vin. 90 prosent Zweigelt og 10 prosent St. laurent-druer.

Zweigelt er for øvrig den mest plantede druen i Østerrike. Biodynamisk.

 

 

Ch. Cambon Brouilly 2016, Burgund, Frankrike. Kr 216. (BU – Nyhet)

Har du noen gang opplevd møte med en vin er som et kyss? Vel, slik opplevde jeg denne. Bringebær, vanilje og litt krydder. Fin syre og tanniner. Dette er vinen fra Marie Lapierre, som omtalt over. For øvrig er også importøren en kvinne, som flere av vinene i dette innlegget.

100 prosent Gamay-druer. Økologisk

 

Castell’in Villa Chianti Classico 2013, Toscana, Italia. Kr 220 (Basis)

Prinsesse Coralia Pignatelli har siden hun ble enke på 80-tallet drevet vingården i Chianti, nærmere Siena.

Deilige søte kirsebær både på lukt og smak, men også litt vanilje og lær fra eikefat. Selv kjente jeg også gule roser i denne.

100 prosent Sangiovese-druer. Økologisk.

 

 

Det ble mye rødt. Her kommer forslag til en hvitvin:

 

K. Wechsler Westhofen Riesling Trocken 2016, Rheinhessen, Tyskland. Kr 204. (BU – inne på 4 pol)

En frisk vin med litt eple og mineraler. Velbalansert og lang. Ren og pen. Kan fint drikkes alene. Vil fungere som en terrassevin eller til sjømat.

Vinmaker Katarina Wechsler og jeg har en lignende historie. Hun var tv-reporter, men hoppet av for å overta familiens vingård. Hun lager noen nydelige viner. Dette er en av dem.

 

Dersom du vil følge flere kvinnelige vinskribenter og vinbloggere, se:

I Glasset Heidi Jaksland Kvernmo

Vinhona Mona Haugen-Kind

VinogVegetar Synne H. Rustad

 

 

 

 

8 Kommentarer

Legg igjen en kommentar