Skip to main content

Skal du ha frokost, brunsj eller middag – og lurer på hvilke viner du skal kjøpe inn – eller ta med deg i selskapet på nasjonaldagen? Her har jeg laget noen tips til deg både med og uten alkohol – en ferdig vinmeny til 17. mai!

17. mai er en av våre aller største høytider og for mange er det en stor sprudlefest. Det er dagen for å feire Grunnloven og friheten.

LES MER OM HVORFOR VI FEIRER 17 MAI

Det er ikke så underlig at det er til nasjonaldagen vi kjøper inn mest musserende vin i løpet av året, kun forbigått av jul- og nyttårsfeiringen.

Når skal sprudlefesten starte?

Det er den dagen i året det er tillatt å begynne med sprudlevin til frokost, om vi ser bort fra Syden-turistene som skal avgårde med en tidlig fly-avgang.  Men 17. mai er også «Barnas Dag». Det kan fort bli tungt og uforsvarlig om du ikke «vanner ut vinen». Har man barn, kanskje det er bedre å hoppe over frokosten og invitere på ettermiddagen?

Trenger du en vinmeny til 17. mai? Her har jeg tips til viner du kan kjøpe inn til nasjonaldagen! Den inneholder musserende, hvitvin, rødvin og alkoholfritt. Ønsker deg en flott feiring! Hurra for 17. mai!

Jeg elsker å drikke sprudlevin på 17. mai og har vært så heldig å nyte flere frokoster med mat og musserende vin sammen med  venner.

Men i mange år, jobbet jeg på nasjonaldagen. Den startet gjerne i 7-tida om morgenen på Skaugum – med å dekke barnetoget som hilste på kronprinsfamilien. Deretter bar det videre til Slottsplassen  – og dokumentere flere timer med vinking fra kongefamilien til skolebarn i Oslo. Til slutt – var det å redigere reportasjer til kveldsnyhetene på TV 2.  Sprudlevinen ble ikke overraskende – først inntatt på kveldstid.

Trenger du en vinmeny til 17. mai? Her har jeg tips til viner du kan kjøpe inn til nasjonaldagen! Den inneholder musserende, hvitvin, rødvin og alkoholfritt. Ønsker deg en flott feiring! Hurra for 17. mai!

Dessuten har jeg barn som går i barnetoget i Oslo – og de årene jeg ikke har jobbet, har jeg stått opp like tidlig for å følge sønnen min til skolen, se ham gå i tog, deretter drikke kaffe og spise kake i skolegården mens barna har aktiviteter. Kjenner du deg igjen?

I fjor var vi invitert i flere 17. mai selskap, men endte med å avlyse – for sønnen min ville helst leke med skolevenner. I stedet ble det en ikke-planlagt 17. mai fest sammen med med foreldre til klassevenner av min sønn, som bor rett ved skolen. Det gikk i sprudlevin og god mat, mens barna kom og gikk. Det ble en utrolig hyggelig seanse for alle.

Trenger du en vinmeny til 17. mai? Her har jeg tips til viner du kan kjøpe inn til nasjonaldagen! Den inneholder musserende, hvitvin, rødvin og alkoholfritt. Ønsker deg en flott feiring! Hurra for 17. mai!

God nabo og mor til klassekamerat til min sønn inviterte på sprudlevin 17. mai.

Musserende – passer til alt

Musserende vin er helt klart en del av min vinmeny til 17. mai – koldtbord-dagen  – der en salig blanding av mat som laks, spekeskinke, egg og jordbær preger matfatet. Bobler  passer til det meste og noe de fleste liker.

Men skal du ha selskap kan det være greit å ha en litt større vinmeny til 17.mai. For noen av gjestene vil nok  gjerne ha hvitvin eller rødvin. Og ikke glem drikke uten alkohol. Det finnes flere velsmakende alkoholfrie alternativ – også kortreiste, produsert av norske fruktbønder!

NOEN RÅD TIL 17. MAI FEIRINGEN:

  • LAG MIMOSA – BLAND APPELSINJUICE MED MUSSERENDE VIN
  • PASS PÅ Å FÅ I DEG VANN MELLOM VINGLASSENE
  • HA BÅDE HVITVIN, RØDVIN, MUSSERENDE VIN OG ALKOHOLFRI ALTERNATIV
  • IKKE KJØP INN DYRERE VIN ENN DU HAR RÅD TIL
  • BE GJESTENE BIDRA MED DRIKKE

 

Champagne er øverst på lista, men det finnes så mange deilige musserende viner som koster det samme eller betraktelig mindre. Dersom du går for dyre viner, kjøp også inn noen rimeligere. Er gjestene mange, ja, da er det absolutt lov med en kartongvin.

Forslag til vinmeny til 17. mai:

 

Balholm Margaret, Sogn og Fjordane, Norge. Kr 70 Alkoholfri

En alkoholfri sprudlende eplemost med rabarbra og epler. Den har en nydelig rabarbrasmak, men den er verken søt eller sur. Frisk og syrlig. Et svært godt alternativ til sprudlevin med alkohol.

Den er laget på rabarbra, epler og tilsatt kullsyre.

 

 

Person l’Audacieuse Brut 2004, Champagne, Frankrike. Kr 437

En ferdig moden Champagne som fyller 14 år kom akkurat ut på markedet (4. mai 2018). Den har i tillegg blitt gjæret på eikefat. Alder og fatpreg gir en en artig og spennende Champagne. Moden gul og grønn frukt, vanilje, litt smørkjeks og sitrus er bare noe av det du kan kjenne i denne!

Ikke tilsatt svovel! 100 prosent Chardonnay-druer.

 

 

Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut, Burgund, Frankrike. Kr 170

Dette er en gammel slager. Det er litt høytid over etikken. I glasset er den en fest med sin rosafarge. Røde bær, eple og litt kjeks. Fruktig og frisk. Den er fransk og laget på samme metode som Champagne, men mye rimeligere. En av mine favoritter og den finnes på de fleste pol.

100 prosent Pinot Noir-druer

 

 

Frankland Estate Riesling 2017, Western Australia, Australia. Kr 209

Riesling er også en god matvin, og noe vi gjerne forbinder med Tyskland. Denne Riesling-vinen fra Australia er artig å forsøke. Den har epler og sitrusblomster, urter og litt tropisk frukt. Deilig!

Økologisk. 100 prosent Riesling-druer. Drikk den nå eller putt den i kjelleren noen år og spar den til en fremtidig vinmeny til 17. mai.

 

 

Mosaic Alvarinho 2017, Minho, Portugal. Kr 427

Du skal ha mange gjester og vil ikke gå tom for vin? Her har du en kartiongvin med moden og søt frukt som pære og litt fersken . Den er frisk og balansert med litt urter og blomst på smak. Behagelig sødme, dog en tørr vin. En fin vin på boks!

100 prosent Alvarinho-druer.

 

 

Masi Bonacosta Valpolicella 2016, Veneto, Italia. Kr 450 (3 liter kartong), kr 145 (75 cl) og kr 85 (37,5 cl)

En fruktig rødvin med kisebær og mandel. Fin syre og lette tanniner.  En relativ enkel, men velfungerende rødvin som vil egne seg til en rekke matretter. Den kjente Amarone-produsenten har denne rimelige rødvinen både på kartong, helflaske og halvflaske.

70 prosent Corvina, 25 prosent Rondinella  og fem prosent  Molinara-druer.

 

 

Dyre Gård Discovery Eplemost, Østfold, Norge. Kr 75 Alkoholfri

Her har du nydelig epler. Det er rent og pent og god sødme, men den har også litt syre.

Vil passe til det meste, både kjøtt og fisk, men også til dessert!

Økologisk! 100 prosent Discovery-epler

 

 

 

Fant du ikke vintipset du lette etter til din vinmeny til 17. mai, for eksempel forslag til rosévin? Ta en titt på innlegget:

VÅRLIGE VINER

Ønsker deg en strålende 17. mai! Hurra!

 

Legg igjen en kommentar