Skip to main content

Hvitt, rosa og musserende. Det er hovedfargene i de vårlige viner som nå lanseres i mai-slippet på Vinmonopolet. Nord-Italia er godt representert. Legg også merke til at England er på menyen.

Det er like før det skjer – at mai gir oss en etterlengtet blomstring. Kanskje den sene våren gjør at når naturen endelig utfolder seg – skjer det hele på en gang?

Det er på tide å åpne opp sansene og ta det hele inn. Syriner, sjasmin, fruktblomster, rabarbra, friske urter og gress. Vil du få mer ut av vinen i glasset og forstå hva det er du lukter, er denne tida vi går inn i nå ypperlig. Mye av det å smake på vin handler om minner. Kombiner det gjerne med en aromatisk vin.

Hvitt, rosa og musserende. Det er hovedfargene i de vårlige viner som nå lanseres i mai-slippet på Vinmonopolet. Nord-Italia er godt representert. Legg også merke til at England er på menyen. Miljøvennlige emballasje/flasker og økologiske viner er også i Vinmonopolets satsing.

Sjasminer: En nydelig blomsterlukt og aroma i noen viner.

Miljøvennlige viner

Det som preger dette vinslippet er målet Vinmonopolet har satt for 2018: flere flasker skal være miljøvennlige (lettvekt glass eller plast (PET) – og en større andel av vinene skal være økologiske. Disse vinene er merket i forslagene under.

Italia dominerer

Italia er et yndet vinland for oss nordmenn. Det er tatt hensyn til også på dette slippet. Italiensk vin står for 1/3 av de nye vinene i basisutvalget.

Prosecco er vår favoritt når vi velger musserende vin,  ifølge salgstallene. Nå vil Vinmonopolet at vi skal forsøke en dyrere og annerledes variant de kaller «Utenom allfarvei» – deriblant Col fondo Prosecco. Dette er den opprinnelige italienske sprudlevinen. Her lages boblene under en naturlig re-fermentering i flaske – som følge av at det er noe restsukker igjen i vinen etter førstegangsgjæringen. Den Prosecco’en vi vanligvis drikker er laget på den nyere «Charmat-metoden», der annengangsgjæringen, som induserer boblene, skjer i en lukket ståltank. Deretter filtreres vinen og helles på flaske. Col Fondo er kjent som Pet-Nat eller den tradisjonelle metoden i andre regioner. En del av vinene går i kategorien naturvin.

LES MER: HVA ER DET MED NATURVIN

Hvitt, rosa og musserende. Det er hovedfargene i de vårlige viner som nå lanseres i mai-slippet på Vinmonopolet. Nord-Italia er godt representert. Legg også merke til at England er på menyen. Miljøvennlige emballasje/flasker og økologiske viner er også i Vinmonopolets satsing.

Vinmark i Trentino-Alto Adigo (Sør-Tirol) i Italia. Fra en vinreise jeg foretok i 2017.

Det er absolutt ikke alle viner som falt i min smak. Noen var ok, andre annerledes og noen få var virkelig gode. Her er noen av vinene fra basisutvalget som jeg likte og som kan gå i kategorien vårlige viner:

Musserende vårlige viner:

Ca’ dei Zago Prosecco Col Fondo Natur 2016, Veneto, Italia. Kr 196

Ferske bakevarer og moden gul frukt. God syre, sitrus, eple, pære og kjeks i smak. Fine og runde bobler. Denne lukter deilig, syntes jeg.

95 prosent Glera-druer og 5 prosent Verdiso-druer.

 Adami Sul Lievito 2016, Veneto, Italia. Kr 180

Fruktigere og lettere enn de andre rundere Col Fondo-vinene som nå lanseres. Her er det både modne og mer syrlige epler, sitrus og hint av kjeks. Den mest forståelsesfulle av dem.

100 prosent Glera-druer (samme druer som i «vanlig» Prosecco).

Nyetimber Classic Cuvee, England. Kr 389

Svært tydelig eplepreg, kjeks, sitrus og nøtter. Fine brusende små bobler. Velbalansert syre og smak. Varer lenge. Dette er engelske bobler. Kvaliteten er høy, men det er også prisen. På nivå med en god Champagne.

50 prosent Chardonnay, 30 prosent Pinot Noir og 20 prosent Pinot Meunier-druer.

 

HVITE VÅRLIGE VINER:

Manni Nössing Kerner 2016, Trentino-Alto Adige, Italia. Kr 225

Gule blomster og gul frukt. Urter og krydder. Leken syre. God ettersmak og lengde. Denne blir hos deg en stund og den setter sitt preg. Absolutt verdt et forsøk en vakker dag i mai! Passer til sjømat og vegetaretter.

100 prosent Kerner-druer.

 

 

Nals Margreid Penon Pinot Bianco 2017, Trentino-Alto Adige, Italia. Kr 165, 50

Fin frukt moden frukt. I dette området vokser epler og druer side om side. Det kan føles her i frisk eplearoma, viltvoksende fjell-urter, sitrus og faktisk litt ananas. Markant syre gjør dette til en god matvin eller til snacks. Hva med asparges? God kvalitet på denne!

100 prosent Pinot Bianco-druer.

 

Edelbauer Grüner Veltliner Kamptal,  Niederösterreich, Østerrike. Kr 160

En vin som har mye god lukt og smak. Det er både blomster, fersken,  grapefrukt og krydder. Snasen syre! Deilig!

Lettvekt glassflaske. Økologisk. 100 prosent Grüner Veltliner-druer.

 

Rocca di Montemassi Vermentino 2017, Toscana, Italia. Kr 422 (Kartongvin)

Her har du virkelig en vin som setter deg inn i årstida. Hvite blomster som sjasmin, kaprifol og sitronblomst – og sikkert også flere! Litt urter er det også!

100 prosent Vermentino-druer.

Dette er en av mine favorittdruer og jeg har anbefalt flere viner av denne «florale» druen tidligere.

LES MER: PRØV EN NY DRUE OG VIN

 

Hvitt, rosa og musserende. Det er hovedfargene i de vårlige viner som nå lanseres i mai-slippet på Vinmonopolet. Nord-Italia er godt representert. Legg også merke til at England er på menyen. Miljøvennlige emballasje/flasker og økologiske viner er også i Vinmonopolets satsing.

Roser på vingården vår i Italia. En kjent aroma i en del viner.

Rosévin:

A.A. Badenhorst Secateurs Rosé 2017, Coastal Region, Sør-Afrika. Kr 150, 50

Lys rosa delikat farge. Røde roser, søte røde bær og noe mynte. Lett og deilig. Drikk alene eller ha til hvitløksstekte scampi.

90 prosent Grenache og 10 prosent Shiraz-druer.

 Janson Bernhard Pinot Noir Rosé, Pfalz, Tyskland. Kr 127.

Mørkere rosafarge. Roser og røde søte hagebær også i denne. Matcher godt med fin syre. God lengde og litt urter i slutten. Behagelig! Nyt!

Økologisk. PET-flaske. 100 prosent Pinot Noir-druer (Spätburgunder).

Agriverde Solarea Cerasuolo d’Abruzzo 2017, Abruzzo, Italia.  Kr 150

Lys rosa. En parfymert vin med noter av fiol og rose. Jordbær, bringebær og litt syrlige kirsebær. God syre binder den sammen. Vil egne seg godt til laksemiddagen eller aperitiff.

Økologisk. Lettvekt glassflaske. 100 prosent Montepulciano-druer.

 

Røde vårlige viner:

Petrussa Schioppettino 2016, Friuli-Venezia Giuli, Italia. kr 196

Her er det søte kirsebær og rabarbra, samt vårens grønne urter og litt pepper. Den er ung og frisk med en fin syre. Behagelige tanniner og en god ettersmak. Nydelig!

100 prosent Schioppettino-druer.

 

Kollerhof Blauburgunder Pinot Nero 2015, Trentino-Alto Adige, Italia. Kr 251.

En innbydende vin med mye frukt og behagelige krydder. Ettersmak av røde bær, vanilje og fat. Elegant!

100 prosent Pinot Nero-druer (Blauburgunder).

 

Poggio Tempesta Chianti 2016, Toscana, Italia. Kr 137

Moreller, bjørnebær, litt fiol, lakris og urter. En enkel og lett sommervin til en god pris.  Klassisk Chiantivin med noe fatkontakt. Matvennlig er denne også. Grillkjøtt, pizza og pasta.

Lettvekt glassflaske. 85 prosent Sangiovese, 10 prosent Canaiolo og 5 prosent Colorino.

 

Ønsker deg nydelige maidager og håper vinene faller i smak!

 

Legg igjen en kommentar