Skip to main content

Naturvin –  begrepet brukes ofte og vinen øker i popularitet. Men den har ingen offisiell definisjon. Regelen er at vinene er økologiske eller biodynamiske og laget uten tilsetningsstoffer.

Noen ganger kan du både se det, eller rett og slett lukte deg fram til det at vinen i glasset er naturvin. Men andre ganger slettes ikke.

Jeg kontakter Edward Falchenberg i Naturlig Vin som har importert naturviner i over ti år for å få svar på hva naturvin egentlig er.

– Personlig definerer jeg naturvin som en vin som ikke er tilsatt noenting, sier Falchenberg. Han viser også til den franske naturvinorganisasjonen Association des Vins Naturels som definerer naturvin slik:

 • Druene skal dyrkes økologisk eller biodynamisk (altså ingen kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel)
 • Druene skal håndplukkes
 • Ingen tilsetning av gjær (spontangjæring)
 • Ikke tilsatt sukker eller syre
 • Ingen eller en svært lett filtrering
Naturvin -  begrepet brukes ofte og vinen øker i popularitet og i salget på Vinmonopolet. Men den har ingen offisiell definisjon. Regelen er at vinene er økologiske eller biodynamiske og laget uten tilsetningsstoffer. Har du smakt det? Hvis ikke, her er noen forslag!

Edward Chr. Falchenberg (til høyre) sammen med kollega Stig Rogstad importerer naturviner.

Vinmonopolet forteller at de ikke kan måle salget av naturvin da den ikke har en egen klassifisering.

– Det vi ser er at flere kunder nå er opptatt av om vinen er produsert av vinmakere som tar vare på  naturen og miljøet, og driver rettferdig, sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Naturvin -  begrepet brukes ofte og vinen øker i popularitet og i salget på Vinmonopolet. Men den har ingen offisiell definisjon. Regelen er at vinene er økologiske eller biodynamiske og laget uten tilsetningsstoffer. Har du smakt det? Hvis ikke, her er noen forslag!

Pressesjef Jens Nordahl ved Vinmonopolet forteller om økning i salget av vin uten tilsetningsstoffer. Foto: Tommy Andresen/Vinmonopolet.

Salget øker

– Salget av økologisk og biodynamisk vin, som naturvin inngår i, har økt i flere år. I 2017 ble det solgt 14 prosent mer økologisk vin enn i 2016, og 28 prosent mer biodynamisk vin enn året før, sier Nordahl.

En økt interesse for vin uten tilsetningsstoffer, opplever også vinimportøren.

– Da jeg startet Non Dos i 2006 og lanserte de første naturvinene i Norge, var det ingen som visste noe om slike viner, heller ikke ansatte på Vinmonopolet. I dag har svært mange hørt om naturvin, og mange har drukket det. Høy pris og tildels sær smak på naturvin har vært et hinder for at «mannen i gata» har smakt slik vin, derfor har vi nå lansert flere billige naturviner som smaker som helt vanlige viner.  Det er vårt mål at du ikke skjønner at du drikker en naturvin, sier Falchenberg.

Naturvin -  begrepet brukes ofte og vinen øker i popularitet og i salget på Vinmonopolet. Men den har ingen offisiell definisjon. Regelen er at vinene er økologiske eller biodynamiske og laget uten tilsetningsstoffer. Har du smakt det? Hvis ikke, her er noen forslag!

Dag Tjersland ved Enoteca Baltazar har naturviner på menyen.

Stadig flere vinbarer og restauranter har også naturvin på menyen. Dag Tjersland, ved den italienske restauranten Enoteca Baltazar i Oslo, tilbyr flere italienske viner uten tilsetningstoffer.

Da jeg traff ham på restauranten, snakket vi om tema. Jeg tok opp dette med at noen naturviner lukter og smaker litt spesielt. Han nikket enig, men la til:

Målet er å ha naturlige viner som er forståelsesfulle

sier den vininteresserte kokken.  (Se nederst i saken for omtale av noen av hans viner)

63 tilsetningsstoffer tillatt i vin

Vin som ikke filtreres eller klarnes (naturvin), kan fort bli litt grumsete eller uklar. Det er spesielt synlig i hvitvin. Derfor brukes ofte bentonite (leire) eller eggehvite for å klarne vinen. Men også kobber kan bli brukt for å korrigere vin som har fått en dårlig lukt. Det er hele 63 tilsetningstoffer som er tillatt i vin, ifølge Uppdrag Granskning på SVT.  Se hvilke tilsetningstoffer som er tillatt HER

– Jeg tror ikke disse tilsetningstoffene er farlige. Men det har vært forsket lite på cocktail-effekten. Hvis man kan lage fantastisk god vin uten tilsetninger, hvorfor bruker man det da? Personlig foretrekker jeg å ikke putte flere kjemikalier i kroppen enn jeg må, sier Falchenberg.

Naturvin -  begrepet brukes ofte og vinen øker i popularitet og i salget på Vinmonopolet. Men den har ingen offisiell definisjon. Regelen er at vinene er økologiske eller biodynamiske og laget uten tilsetningsstoffer. Har du smakt det? Hvis ikke, her er noen forslag!

Judith Beck var i Norge i vinter og bød på vinsmaking.

Judith Beck fra Østerrike er en av stadig flere vinprodusenter som lager naturvin. Hun vil lage viner som er i pakt med naturen og var i vinter i Norge for å promotere dem.

Hun etterlyser en bedre merkeordning. Bruk av svovel er det eneste tilsetningsstoffet som må merkes, ifølge EU.

Det burde være slik at man må opplyse om hva som er i vinen

sier Judith Beck. Hun erkjenner at det ikke nødvendigvis er lett å lage naturvin – og understreker at vinprodusenten er avhengig av sunne druer og fokus på renslighet.

Les mer om Judith Beck og vinene hun lager HER.

Da vi kjøpte vingården i Italia var vinproduksjonen for naturvin å regne. Noe av vinen var fin, men det var også vin som luktet og smakte underlig. De mistet raskt fruktaromaene, for å si det pent. Noe vin ble også perlende (musserende), selv om det ikke var meningen. Derfor begynte jeg å tilsette litt svovel, som de aller fleste vinprodusenter. Men naturvinprodusenter bruker svært lite eller ingen svovel i vinen.

Naturvin uten svovel

Svoveldioksid (SO2) er et mye brukt tilsetningsstoff i både mat og vin. Årsaken er at den beskytter –  blant annet ved å unngå at vin blir til eddik. Vin som ikke er tilsatt svovel, kan lettere oksidere (den blir mørkere i fargen), gjøre at en ferdig gjæret vin begynner ny gjæring i flaska (den begynner å bruse), eller blir angrepet av bakterier. Men selvsagt kan en vin klare seg uten – slik som mange naturviner.

Naturvin -  begrepet brukes ofte og vinen øker i popularitet og i salget på Vinmonopolet. Men den har ingen offisiell definisjon. Regelen er at vinene er økologiske eller biodynamiske og laget uten tilsetningsstoffer. Har du smakt det? Hvis ikke, her er noen forslag!

Uklar vin: En ufiltrert naturvin kan ligne litt på eplemost. Denne er også bevisst lagret noen måneder på havets bunn.

Naturvin – laget av druenes egne gjærceller

Mange vinprodusenter bruker den samme typen gjær for å starte prosessen med å gjøre druesaft om til vin, Saccharomyces cerevisiae. Argumentet er at fermenteringen er mer forutsigbar.

Kritikerne mener at når alle bruker samme gjær, blir vinene like og de mister den unike smaken og lukta som druens egne gjærceller kan få fram.

Selv syns jeg det er imponerende at vinmakere forsøker lage vin på en mest mulig naturlig måte, og jeg forsøker etter beste evne å gjøre det selv. Det er en del ting som kan gjøres for at vinen og vingården skal være mer miljøvennlig, bare ved å benytte naturens egne hjelpemidler, slik som å bruke kvister til oppbinding og  roser for å redusere sprøyting.

Naturvin -  begrepet brukes ofte og vinen øker i popularitet og i salget på Vinmonopolet. Men den har ingen offisiell definisjon. Regelen er at vinene er økologiske eller biodynamiske og laget uten tilsetningsstoffer. Har du smakt det? Hvis ikke, her er noen forslag!

Her måler jeg om vinen er ferdig gjæret. Er den ikke det, kan den begynne å bruse i flaska. Jeg frykter også at den vil bli «uklar» – som all vin er mens den gjærer.

Hva er din erfaring med naturvin? Om du ikke har prøvd, eller om du ønsker tips til mer naturlige viner, her er noen forslag:

Malvira Roero Arneis non filtrato Dag Tjersland 2014, Piemonte, Italia. Kr 200

Epler og hvite blomster. Havsalt, ingefær og lime. En anelse perlende (musserende). Fyldig, men frisk. Økologisk og ufiltrert.

100 prosent Arneis-druer. Passer til sjømat og grønnsaker.

 

Caravaglio Occhio di Terra Malvasia 2016, Sicilia, Italia. Kr 210

Aprikos, appelsin, sitron og urter. Vulkansk  mineralitet. Myk og bløt i munn med litt tropiske frukter og noe sødme. Spontanfermentert og økologisk.

100 prosent Malvasia-druer. Passer til sjømat og krydret mat.

Wimmer-Czerny Wagram Terrassen Grüner Veltliner 2017, Niederösterreich, Østerrike. Kr 176

Aromatisk med moden frukt, blomster og krydder. Fin balansert syre. Lang ettersmak.

Biodynamisk. 100 prosent Grüner Veltliner-druer. Fin til kylling eller sjømat.

Meinklang Naken Grüner Veltliner, Burgenland, Østerrike. Kr 155

Litt vårblomster, brennesle, eple, sitron og gul frukt. Livlig og frisk syre, nesten perlende. Varer lenge.

Spontanfermentert og ufiltrert. Biodynamisk. Sjekk korken!

100 prosent Grüner Veltliner-druer. Passer til krydret mat og sushi.

Biokult Pet Nature 2016, Niederösterreich, Østerrike. Kr 150. 

Svært aromatisk, dufter av jordbær og blomster. Vinen er laget på Méthode Ancestrale, den eldste og mest risikofylte måten å få bobler i vinen. Pet Nat kan ha lignende aromaer som noen øl. Da jeg hadde med denne på et vinkurs var det flere som opplevde det!  Biodynamisk.

Druene er Zweigelt, Pinot Noir, St. Laurent og Blaufränkish.

Fin vin til vår og sommer.

Château Meyre, Bordeaux, Frankrike. Kr 205

Innbydende på lukt med mørke bær. Urter og vanilje fra fat. Saftig og og god ettersmak.

Økologisk.

Druene er hovedsaklig Merlot og Cabernet Sauvignon, litt Cabernet Franc og Petit Verdot.  Passer til kjøtt og lam.

Gassier Garrigues 2016, Rhône Sør, Frankrike. 140 kr.

En urtepreget vin, men den har også både bær, litt pepper og lakris. Druene er gjæret med stilken på, i motsetning til det de fleste gjør, slik som meg selv på vingården i Italia, stilkene fjernes før gjæringen. En ren, litt enkel, men pen vin. Økologisk.

95 prosent Syrah og 5 prosent Grenache-druer. Går til enkle kjøttmiddager og lam.

 

 

 

 

 

6 Kommentarer

 • Merete Kosberg sier:

  Jeg har hørt at svovling i vin kan føre til hodepine, og at vinlovgivningen i Italia er strengere enn f.eks den franske og spanske. Hvis det stemmer, kan det være forklaringen på at noen reagerer mer på f.eks Bordeaux- og Riojaviner enn Chiantiviner? (Det var en berømt Brunelloprodusent som fortalte meg dette. Men kanskje det bare var et salgstriks? Han selv hadde en imponerende park av planter/blomster rundt vinmarkene, for at druene skulle være så sunne som mulig. Han hadde også en dam med vannplanter, av samme årsak, og brukte ikke noen kunstige midler)

  • Hei Merete. Det er et EU-regelverk som setter en øvre grense for bruk av svovel i vin. Rødvin trenger nok mindre enn hvitvin. Det skal visst være kun 1 prosent av befolkningen som er overfølsomme til svovel – og får da mer allergiske reaksjoner. Jeg har ennå ikke funnet noe som slår fast at det er en sammenheng mellom hodepine og svovel – tvert i mot Men siden jeg har blandet inn svovel selv – har jeg erfaring med lukta – den stikker i nesa. Jeg kjenner i noen hvitviner at svovel er for dominert. Det tar bort frukt! Høres for øvrig ut som et flott sted du besøkte i Montalcino. Husker du navnet? God søndag
   http://www.foodandwine.com/wine/red-wine/why-does-wine-give-you-headache

 • Karen sier:

  Vil høre mer om vinen som ble lagret på havets bunn! Hva slags vin er dette? Og hvorfor? Så utrolig kult!

 • Jag älskar att dricka naturvin! Det känns så mycket mer autentiskt och genuint jämfört med massproducerade viner. Plus, det är bra för miljön eftersom det inte innehåller tillsatser och kemikalier.

Legg igjen en kommentar