Skip to main content

Bill Spence, grunnleggeren av Matua, har oppfylt en vindrøm – han har satt New Zealand på vinkartet med druen Sauvignon Blanc. Nylig ble én av hans viner kåret til én av verdens 100 beste.

Husker du kåringen av verdens beste viner som jeg skrev om tidligere? Noen av dem selges på Vinmonopolet og på Duty Free. Jeg har satt meg fore å smake noen av dem for å vurdere om jeg mener de fortjener plasseringen. Hva med deg, har du gjort det samme?

LES MER: Verdens beste viner og Smak selv

Én av vinene, hvitvinen Matua, var på lista. Hittil har jeg kun spurt vinimportører og vineksperter om kåringen.

Bill Spence, grunnleggeren av Matua, har oppfylt en vindrøm - han har satt New Zealand på vinkartet med druen Sauvignon Blanc. Nylig ble én av hans viner kåret til én av verdens 100 best. Nylig intervjuet jeg Spence og smakte hans viner. Her kan du lese om hans vin og rådene hans til deg som ønsker å oppfylle din drøm. I vinter fikk jeg mulighet til også å spørre vinprodusenten selv, da Bill Spence besøkte Norge og inviterte til vinsmaking og lunsj. Jeg var tidlig ute og satt i gang med spørsmål og notater.

Hva betyr det for deg som vinprodusent, å få én av dine viner på en slik liste?

– Det er en stor ære å få denne utmerkelsen, både for meg og alle dem som har vært med på å lage denne vinen. Jeg er så stolt.

Hva var det som fikk deg til å prøve å dyrke druen Sauvignon Blanc i New Zealand, så langt unna druens opprinnelige hjemsted i Bordeaux i Frankrike?

– Etter at jeg hadde studert og ville lage vin som min far, svarte han: «Du gjør det min vei, eller ingen vei. » Jeg valgte det siste, eller rettere sagt – jeg valgte å gå min egen vei. Min bror og jeg kjøpte litt land og plantet en rekke ulike druesorter. De fleste ble til viner uten hell, bortsett fra Sauvignon Blanc. I begynnelsen var det vanskelig å få folk til å like vinene, de var ikke vant til smaken. Men så tok det helt av, forteller Bill Spence.

Bill Spence, grunnleggeren av Matua, har oppfylt en vindrøm - han har satt New Zealand på vinkartet med druen Sauvignon Blanc. Nylig ble én av hans viner kåret til én av verdens 100 best. Nylig intervjuet jeg Spence og smakte hans viner. Her kan du lese om hans vin og rådene hans til deg som ønsker å oppfylle din drøm.

Matua Cellar Door, Auckland, New Zealand.

I 1974 la han ut 400 flasker til salgs, i dag selges Matua over hele verden. Han har  fått æren for å gjøre Sauvignon Blanc-vin til en av de største eksportvarene fra New Zealand.

Vingården som ble startet av Bill og broren Ross, har fått nye eiere. Men Bill nekter å pensjonere seg, og jobber som ambassadør for Matua. Han forteller at USA er vinens største marked, og det er nettopp der den nevnte vinkåringen ble foretatt. Men han anser også det norske markedet som viktig.

-Vi ser på Norge som nøkkelmarkedet vårt i Norden. Dere vil ha kvalitet. Vi har opplevd stor vekst i Norge og målet vårt er  at Matua skal være den mestselgende vinen fra New Zealand i de nordiske landene.

Bill Spence, grunnleggeren av Matua, har oppfylt en vindrøm - han har satt New Zealand på vinkartet med druen Sauvignon Blanc. Nylig ble én av hans viner kåret til én av verdens 100 best. Nylig intervjuet jeg Spence og smakte hans viner. Her kan du lese om hans vin og rådene hans til deg som ønsker å oppfylle din drøm.

A Dream Come True

Bill Spence sier suksessen de har opplevd, har gått over all forventning.

– Da jeg startet var jeg mest opptatt av all gjelden vi hadde pådratt oss. Det føltes som om vi aldri skulle klare å bli kvitt den. Fokuset var å lage en vin som skilte seg ut fra andre viner. Jeg hadde ingen anelse om at vinene skulle nå ut til så mange. Ja, det er en drøm som har gått i oppfyllelse, og jeg er så heldig som fortsatt får være en del av den.

Hvilke råd har du til andre som ønsker å oppfylle en drøm?

– For meg har det handlet om lidenskap og hardt arbeid. Når du velger et yrke, må du forfølge det med lidenskap, tenke kvalitet og legge hardt arbeid i det. Det vil bli lite fortjeneste i starten, men om du satser på å utvikle prosjektet og har tro på deg selv, vil du oppnå det du drømmer om og glede deg til å gå på jobb hver dag. Til dem som våkner og gruer seg til å gå på arbeid – det er på tide å finne et nytt yrke. Livet er for kort til å ha en jobb du ikke liker, sier Spence.

Bill Spence, grunnleggeren av Matua, har oppfylt en vindrøm - han har satt New Zealand på vinkartet med druen Sauvignon Blanc. Nylig ble én av hans viner kåret til én av verdens 100 best. Nylig intervjuet jeg Spence og smakte hans viner. Her kan du lese om hans vin og rådene hans til deg som ønsker å oppfylle din drøm.

Med seg til Norge har han med både hvitvin og rødvin. Han har også bestilt små retter, slik at vi kan smake vinene med mat. Ja, jeg er heldig! Men liker jeg vinene? Sammen med andre vinjournalister setter jeg i gang med å smake på både vinen og maten.

Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2017, Marlborough, New Zealand. Kr 130

En veldig lys vin med gulgrønt skjær.

Stikkelsbær er en tydelig aroma i mange Sauvignon Blanc-viner. Her kommer den godt fram. Jeg kjenner også litt solbær her, nesle, lime og noe tropisk.

Den klarer å integrere syren med en god sødme. Nei, vinen er ikke søt, men den har god frukt og krydder.

Nydelig som terrassevin, eller til asiatisk mat.

 

Matua Lands and Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2017, New Zealand. Kr 175

Lys med et gult skjær.

Denne lukter friskere. Fortsatt kjenner jeg stikkelsbær og lime, og her dukker det også opp blomster. Den føles noe mer syrlig, men fortsatt balansert. Elegant!

Denne vil også gjøre seg ypperlig på terrassen en dag sola skinner! Gjerne med litt fisk eller sjømat til!

 

 

Matua Marlborough Pinot Noir 2015, New Zealand. Kr 145

Lys lilla-rød i farge.

Fruktig, med røde bær.

Frisk og fruktig, med litt krydder. Forsiktige og bløte tanniner.

En deilig og lett å drikke vin til våren og sommeren. Den vil egne seg til mange typer mat – gjerne til lunsj med litt kjøtt, salat, pasta eller pizza, eller å nyte for seg selv.

 

For meg er historien til Bill Spence inspirerende. Han startet opp i sin ungdom, det året jeg ble født. Det tok tid, men han oppfylte drømmen sin. Jeg tar med meg hans visdomsord om å forfølge lidenskapen, jobbe hardt og ha tro på seg selv! Heldigvis gleder jeg meg til hver dag!

For mer om mine tips til å følge drømmen kan du lese DETTE INNLEGGET!

Foto: Eirik Karstensen, Treasury Wine Estates og Vinmonopolet.

3 Kommentarer

Legg igjen en kommentar