Skip to main content

Det er sommerviner i julislippet på basisutvalget til Vinmonpolet. Mange nye bobler, en del godt rød og noe hvitt. Trenger du forslag til nye viner i glasset, så følg med her.

Det er vidunderlig å kunne sitte ute på norske sommerkvelder uten å måtte kle seg i fleece og ullpledd. Det har vært så mange fine dager og vinseanser på Østlandet at jeg er i ferd med å bli bekymret, både for klima og alkoholkonsumet. Selv forsøker jeg finne andre alternativ, som fruktjuice og sprudlevann. Men jeg vil jo ikke drikke bare dét resten av sommeren. Kanskje er du som meg som nå har gått gjennom vinreportoaret og ønsker tips til sommerviner?

70 nye sommerviner kommer på Vinmonpolet 6 juli. Det er et aldri så lite boblebonanza, noe hvitt og rødt i utvalget. Trenger du forslag til nye viner i glasset, så følg med her. Fortsetter godværet, så er det gode nyheter for Vinmonopolet. Hittil i år har det vært en god økning i salget, mot en nedgang i fjor.

Det har vært flere varme og solfylte vindager på terrassen vår i Oslo denne sommeren.

Det er pressesmakinger hos vinimportører og Vinmonopolet i tiden før nyhetsslippet. Det slår meg at de fleste av dem er nye sommerviner. Ja, jeg kaller dem det, de nye vinene, for en stor andel er musserende, lyse eller lette viner.

Det er varmt den dagen vi blindsmaker på Vinmonopolet. Det går tregt, for også smaking av vin påvirkes av temperaturen.

70 nye sommerviner kommer på Vinmonpolet 6 juli. Det er et aldri så lite boblebonanza, noe hvitt og rødt i utvalget. Trenger du forslag til nye viner i glasset, så følg med her. Fortsetter godværet, så er det gode nyheter for Vinmonopolet. Hittil i år har det vært en god økning i salget, mot en nedgang i fjor.

Boblebonanza

Det begynner med et lite boblebonanza. Det satses på Pet Nat – musserende vin som er laget på den gamle måten: vin som ikke er ferdig gjæret settes på flaske med kork (ofte bruskork) slik at boblene fanges der inne og blir mer perlende enn brusende.

Det er kun to år siden den første Pet Nat-vinen ble lansert i basisutvalget. Nå kommer det 10 til. De er fruktige og preget av gjær, men ingen av dem har «øl-aromaen» som kan oppstå i disse vinene. Problemet er at de koster en del,  og spørsmålet er om folk vil betale for dem?

For samtidig kommer det en rekke rimelige Champagner. De er mer gjenkjennelige og dermed kanskje lettere å velge. Dessuten er det noe eget med at det står Champagne på etiketten?

70 nye sommerviner kommer på Vinmonpolet 6 juli. Det er et aldri så lite boblebonanza, noe hvitt og rødt i utvalget. Trenger du forslag til nye viner i glasset, så følg med her. Fortsetter godværet, så er det gode nyheter for Vinmonopolet. Hittil i år har det vært en god økning i salget, mot en nedgang i fjor.

Selv om jeg har vingård i Italia og er glad i italiensk vin, foretrekker jeg ikke Prosecco, men musserende vin laget på Champagnemetoden. Franciacorta fra Lombardia er en favoritt. Nå kommer det to nye italienske sprudleviner som begge er laget på samme druer og metode som Champagne, men de koster mindre enn de franske boblene.

Vi kjøper mer vin

Samme uke som med lanseringen av nye sommerviner kommer Vinmonopolet med nye salgstall. De viser at vi har kjøpt 9 prosent mer musserende og 8,5 prosent mer hvitvin i årets første seks måneder, sammenlignet med samme periode i fjor. Rødvin gikk ned med 13 prosent, mens vinneren er rosévin, som har økt med 30 prosent.

LES MER: TIPS TIL ROSÉVIN

Mai og  juni har vært salgstopper, og fortsetter finværet – ligger det an til enda en god måned for vinsalget. Det er positivt for Vinmonopolet som i fjor opplevde en historisk salgssvikt.

LES MER: POLSJEFEN BEKYMRET

Det er en del gode bobler blant de nye vinene. Det samme gjelder rødvinene, bl.a det polet kaller «hipster-viner» fra Sør-Afrika. På hvitvinsfronten er jeg litt mer lunken.

Her er et lite utvalg:

Musserende nye sommerviner

Johan Vineyard Petillant Naturel Pinot Noir 2017, Oregon, USA. Kr 247.

Lakserosa i fargen. Den er matt/uklar, hvilket betyr at du ikke kan se gjennom den, som en eplemost. La ikke dét påvirke deg. For her er det fin frukt med røde bær og vanilje på nese som blir med deg i smak, i tillegg til masse grønne urter og en liten karamell. 

Vinen produseres av Dag Johan Sundby. Vil du støtte en nordmann som følger vindrømmen og verken sprøyter med kjemikalier eller bruker kunstgjødsel, så prøv denne.

Ufiltrert og biodynamisk.

100 prosent Pinot Noir-druer.

 

Langmann Pet Nat 2016, Steiermark, Østerrike. Kr 220

Her er det litt av av et fruktfat. Pære og tropisk frukt med litt blomster og lime.  Vinen er ikke tilsatt svovel, noe som imponerer meg fordi et lite tilskudd av svovel gjør vinen mer holdbar. Egenartet.

Muskat er en aromatisk drue som det ofte lages søte viner av. Druen er også god å spise. Aromaene kommer godt fram her.

100 prosent Muscat Ottonell-druer.

 

Donkey & Goat Lily’s Cuvée Chardonnay, California, USA. Kr 325

Bakte epler med smør og sukker. Liker du eplekake, vil du like denne vinen. Søte epler med et dryss av nøtter, men med en god balansert syre. Litt krydder og blomst. Funker fint.

Uklarert og ufiltrert. Vinprodusenten tråkker visstnok druer med føttene.  Noe vi også gjør på vår vingård iblant.

99 prosent Chardonnay og 1 prosent Rousanne-druer.

 

Hager Matthias Pet Nat Grüner Veltliner, Østerrike. Kr 235

Tydelige aroma av eple og sitrus med litt tropisk frukt på lengde i smak. Ren med berikende gjærnoter. Et godt eksemplar av en Pet Nat-vin.

Vinmakeren har drevet økologisk og biodynamisk siden 2005.

100 prosent Grüner Veltliner-druer.

 

Brick & Mortar Vin Pétillant, California, USA. Kr 279

Lys rosa farge. Søte jordbær og bringebær med sitrus. Fine bobler. En god sommervin!

Vinen er en blanding av hvitvin og rødvin fra to ulike vingårder i Napa Valley.

52 prosent Pinot Noir og 48 prosent Chardonnay-druer.

 

Diane De Chappotin Réserve Brut, Champagne, Frankrike. Kr 234

Her er modne, søte epler og bakevarer.  Fin sitrus og mer kjeks i smak. Varer en stund. Typeriktig. Mye champagne for pengene.

34 prosent Chardonnay, 33 prosent Pinot Noir og 33 prosent Pinot Meunier-druer.

 

Philizot & Fils Brut numéro 3, Champagne, Frankrike. Kr 233 og 140 for 0, 375 cl

Eple, sitrus, og nybakt brioche. En gjenkjennelig Champagne på aroma. Fin syre og fine bobler. God introduksjon til Champagne. Pluss for også å komme i en liten flaske.

35 prosent Pinot Noir, 35 prosent Chardonnay og 30 prosent Pinot Meunier-druer.

Fontanafredda BollaCiao Alta Langa Brut, Piemonte, Italia. Kr 179

Innbydende lukt av eple, grapefrukt og smør. Det samme i smak, med et tynt lag av nøtter. Fin syre og vinen varer lenge. Frisk og skummende bobler. Fagpersonen som introduserte denne på Vinmonopolet mente den var som en Franciacorta. Jeg er tilbøyelig til å si ja.

Vingården fikk tittel «European winery of the year» av Wine Enthusiast i 2017.

70 prosent Pinot Noir og 30 prosent Chardonnay-druer.

Gancia Alta Langa 36 Mesi Brut, Piemonte, Italia. Kr 188.

Duft av modne blomster og frukt. Melon, eple og biscotti (italiensk kjeks) med nøtter, og en del parfyme på smak. Forfriskende og delikate bobler.

Produsenten har laget musserende vin på Champagnemetoden i over 150 år.

60 prosent Pinot Noir og 40 prosent Chardonnay-druer.

 

Hvite nye sommerviner:

Femina Etna Bianco, Sicilia, Italia. Kr 210

Aprikos, hvit fersken, en sitronskive og litt nøtter. Mineralsk. Smaken varer lenge. Denne passer godt i sommerhagen. Kan nytes alene som en aperitiff eller hva med å drikke den til grillet fisk?

Vakker dame på etiketten. Femina betyr kvinne på italiensk.

60 prosent Carricante og 40 prosent Cataretto-druer.

 

Winemakers Reserve Fiano, New South Wales, Australia. Kr 126

Søt tropisk frukt i nese og på smak. Mye blomster, ananas og appelsinskall. Lett syre. Passer godt som sommervin.

Druen Fiano er egentlig en sør-italiensk drue, men som nå er oppdaget av noen australske vinmakere.

100 prosent Fiano-druer.

 

Vivoda Malvazija, Kroatia. Kr 146

Her er blomster, gul frukt og litt krydder. Aromatisk og frisk syre. Helt fin denne.

For deg som vil prøve vin fra et distrikt som ikke har vært representert i særlig grad på Vinmonopolet.

100 prosent Malvazija-druer.

 

Røde nye sommerviner:

Rød Ioppa Ghemme 2007, Piemonte, Italia. kr 230

En sammensatt vin med alt fra tørket frukt, kirsebær, lær og skogbunn. Syren er fortsatt god og tanninene runde. En ferdig lagret vin som du kan nyte til det beste du legger på grillen i sommer. Rekker du ikke det, legg den i kjelleren. Denne vil holde noen år til.

80 prosent Nebbiolo og 20 prosent Vespolino-druer.

 

Original Series Cinsault 2017, Swartland, Sør-Afrika. Kr 130

Røde bær, lakris, grønne urter og litt bbq på enden. Fin syre og dybde i lukt.

En enkel, rimelig og god vin til sommerdager. Matvennlig, passer også til grillretter.

100 prosent Cinsault-druer.

Blankbottle Pseudonym Cinsault, Darling, Sør-Afrika. Kr 290

Lakris og røde bær med urtepreg. Lett og god, ren og pen. Behagelig ettersmak med litt blomst.

100 prosent Cinsault-druer.

B Vintners Lone Wolf Cinsault, Stellenbosch, Sør-Afrika. Kr 250

Et urtebedd med litt kirsebær. En frisk og snerten, men konsentrert vin som passer godt til sommerhagen.

100 prosent Cinsault-druer.

 

Ramos 2016, Alentejo, Portugal. Kr 170

Kraftig urtepreg i lukt og smak. Litt krydder og mørke bær. En kraftig vin med myke tanniner. Fin denne. Artig drueblanding.

Druene er økologiske og fottråkkes i tradisjonelle portugisiske «lagar».

42 prosent Alicante Bouschet, 18 prosent Aragónezz, 15 prosent Touriga Nacional, 15 prosent Trincadeira og 10 prosent Cabernet Sauvignon-druer.

 

Me Gusta Carmenère, Central Valley, Chile. Kr 380 (3 liter)

Modne mørke bær med litt vanilje og urter. Litt røyk på nesen. Slett ikke verst. Enkel og fin kartongvin. Går til lettere grillmat.

Rosévin:

Triplette Côtes de Provence, Frankrike. Kr 490

Lys rosa i fargen. Aroma av røde bær, pære og litt vanilje. Lett syre.  Noe parfyme og et lite bringebær på enden. Ok vin på boks.

40 prosent Syrah, 30 prosent Grenache og 30 prosent Cinsault-druer.

Håper noen av vinene faller i smak! En liten påminnelse: pass på alkoholkonsumet i varmen.

Vil du lese enda flere omtaler av nye sommerviner som kommer i salg 6 juli – se innlegget til min vinvenn André på botti.no

Legg igjen en kommentar