Skip to main content

Verden kommer til å få mer enn nok vin neste år, for ifølge nye tall er vinåret 2018 bedre enn på mange år. Det kan bety billigere vin. 

De siste druene plukkes i disse dager i Europas vinmarker, mens de aller fleste står allerede som vin eller most i vinkjelleren.

Hos oss i Lazio i Italia er årets vin nå forseglet på ståltanker etter innhøsting i oktober. Vinåret 2018 ga 1200 liter vin. Det er betraktelig mer enn fjoråret, med rekordlite vin.

Verden kommer til å få mer enn nok vin neste år, for ifølge nye tall er vinåret 2018 bedre enn på mange år, totalt 282 millioner hektoliter vin. Det kan bety billigere vin allerede neste år. Norske vinprodusenter i Italia og Portugal håper derimot at forbrukerne foretrekker kvalitet.

Ny vin fra 2018-innhøstingen står til lagring i vinkjelleren vår i Acquapendente i Lazio i Italia. Foto: Roger Brevik.

Mer druer og vin i Italia

Italia er fortsatt verdens største vinprodusent i volum. Både her og i store deler av Europa og i verden for øvrig, melder vinbønder om en økning i vinproduksjonen for vinåret 2018, ifølge OIV (International Organization of Vine and Wine).

På vingården Cascina Collina i Piemonte i Nord-Italia er det norske paret Hilde Berthung og Stein Thorbjørnsen akkurat ferdige med årets innhøsting. De merker godt at det er blitt mer druer og vin i området denne sesongen.

Verden kommer til å få mer enn nok vin neste år, for ifølge nye tall er vinåret 2018 bedre enn på mange år, totalt 282 millioner hektoliter vin. Det kan bety billigere vin allerede neste år. Norske vinprodusenter i Italia og Portugal håper derimot at forbrukerne foretrekker kvalitet.

På vingården Cascina Collina kjører Stein Thorbjørnsen årets druer til vinkjelleren. Foto: Privat.

– Økningen skyldes nok at det har vært mye nedbør i år. Det har gitt mye vekt (red. anm. mer saft) på årets druer. Vi opplever at prisen på druer og bulkvin er lavere, og det har nok en sammenheng med økt volum, sier ekteparet.

Mens fjoråret ga en kraftig reduksjon i vin i Italia, blant annet på grunn av både vårfrost og et rekordvarmt og tørt år, har vinåret 2018 for italiensk vin betydd en økning på 14 prosent, tilsvarende 48,5 millioner hektoliter, står det i den nye rapporten fra OIV.

– Dessverre opplevde vi at en tredel av våre vinmarker ble rasert av hagl en natt i juli. Det betyr at vi ikke opplever den samme store økningen som en del andre italienske vinbønder. Heldigvis ble vi reddet av en varm ettersommer som gjør at årets produksjon ikke ble så ille likevel, forteller Hilde Berthung.

Verden kommer til å få mer enn nok vin neste år, for ifølge nye tall er vinåret 2018 bedre enn på mange år, totalt 282 millioner hektoliter vin. Det kan bety billigere vin allerede neste år. Norske vinprodusenter i Italia og Portugal håper derimot at forbrukerne foretrekker kvalitet.

– Den nye vinen i vinkjelleren både smaker og ser bra ut, sier vinmaker Hilde Berthung i Piemonte i Italia. På bildet pumpes den nye vinen over på nye tanker. Foto: Privat.

Vinåret 2018 for hele EU gir 19 prosent mer vin enn i fjor, ifølge den internasjonale vinorganisasjonen. I Spania og Frankrike er økningen på nesten 30 prosent. Det er betraktelig mer enn de siste fem årene. I Tyskland har de sitt beste vinår på over ti år.

Unntak i Portugal – vått og hett

I Europa er det bare Portugal og Hellas som i år melder om en nedgang i vinproduksjonen. I Portugal var vinåret 2018 nok en skuffelse, med er reduksjon på 27 prosent.

– Mens Norge i år har hatt supervær, har det her i Portugal vært mye regn og fuktig vær, som danner grobunn for melduggsopp. For oss som forsøker jobbe økologisk og uten sprøytemidler, har det vært en stor utfordring. I tillegg fikk vi en hetebølge på 46–47 grader i august som gjorde at mange druer rett og slett ble svidd, sier Roar Aune.

Verden kommer til å få mer enn nok vin neste år, for ifølge nye tall er vinåret 2018 bedre enn på mange år, totalt 282 millioner hektoliter vin. Det kan bety billigere vin allerede neste år. Norske vinprodusenter i Italia og Portugal håper derimot at forbrukerne foretrekker kvalitet.

Lykken er å høste slike drueklaser for den norske vinbonden i Portugal.

Roar Aune lager sammen med sin kone Petra Lohmann vinene Aune-Lohmann i Dão i Portugal. De var blant dem som i fjor ble berørt av de store skogbrannene i landet – og Aune mener dette også har bidratt til å redusere årets avling.

– De svidde av mye vinstokker, enkelte plasser hele vingårder. Her hos oss berget vi det meste, men hele den bioorganiske balansen i området ble dramatisk forstyrret.

Verden kommer til å få mer enn nok vin neste år, for ifølge nye tall er vinåret 2018 bedre enn på mange år, totalt 282 millioner hektoliter vin. Det kan bety billigere vin allerede neste år. Norske vinprodusenter i Italia og Portugal håper derimot at forbrukerne foretrekker kvalitet.

Ekteparet Aune-Lohmann måtte i 2017 søke tilflukt i en nabolandsby der de så både vinstokker og huset på vingården brenne ned til grunnen. (Foto: Privat)

Også Aune-Lohmann har mindre vin i kjelleren etter årets innhøsting, men han påpeker at kvaliteten er bra og at den nye vinen er lovende.

– Nytt hus er på plass til jul, håper vi. Vi planter nye vinstokker til erstatning for dem som ble svidd av brannen. Vi ser optimistisk på fremtiden. Men vi tenker nok mer og mer på hva klimaendringer vil eller kan bringe av dramatiske temperaturer og regn- og tørkeperioder.

Verden kommer til å få mer enn nok vin neste år, for ifølge nye tall er vinåret 2018 bedre enn på mange år, totalt 282 millioner hektoliter vin. Det kan bety billigere vin allerede neste år. Norske vinprodusenter i Italia og Portugal håper derimot at forbrukerne foretrekker kvalitet.

Årets vinproduksjon er i gang hos Aune-Lohmann. Foto: Privat.

Vinåret 2018 – mer vin over hele verden

I Sør-Afrika har det i år vært tørke, og landet melder om en nedgang i vinproduksjon. Også i Australia har de i år mindre vin enn i fjor.

LES HELE RAPPORTEN FRA OIV HER.

Det har derimot vært et produktivt år for vinbønder både i Argentina, Chile, USA og New Zealand. Det betyr at den totale vinproduksjonen på verdensbasis i år er på 282 millioner hektoliter – og gjør 2018 til ett av de største siden år 2000.

Mer vin kan gjøre vinen billigere

Det dårlige vinåret i 2017 gjorde at flere i vinbransjen spådde økte priser for vin fra denne sesongen. Kanskje kan årets økte produksjon føre til billigere vin?

– Generelt vil et økende volum gi lavere pris, sier Hilde Berthung.

Verden kommer til å få mer enn nok vin neste år, for ifølge nye tall er vinåret 2018 bedre enn på mange år, totalt 282 millioner hektoliter vin. Det kan bety billigere vin allerede neste år. Norske vinprodusenter i Italia og Portugal håper derimot at forbrukerne foretrekker kvalitet.

Stein Thorbjørnsen og Hilde Berthung setter sin lit til at nordmenn prioriterer kvalitet framfor pris. Her med fem ulike viner fra vingården. Foto: Privat.

Selv er de ikke så opptatt av volum, men satser på at forbrukerne heller velger god enn rimelig vin.

– Her i vårt område er det veldig fokus på kvalitet på vin og i mindre grad på volum. Vi opplever at et stadig økende fokus på Piemonte er med på å dra prisen opp. I hvert fall merker vi et økende salg og interesse for våre viner.

Roar Aune i Portugal tror den økte vinproduksjonen vil føre til rimeligere vin, men ikke for all vin.

– For små produsenter som oss, tror jeg ikke det vil ha samme betydning som for de store, industrielle produsentene.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar