Skip to main content

Det er noe eget med å bli intervjuet. Det har jeg fått med meg etter å ha jobbet som journalist i over 20 år. Men nå er det jeg som skal intervjues – om Det Gode Vinliv – av en journalist fra min gamle lokalavis. Jeg må minne meg selv om det jeg har gitt andre – «råd til deg som skal intervjues».

Det er gått en stund siden hun tok kontakt på Facebook og ville lage sak på meg og vingården. Nå er journalisten fra Telemarksavisa i Italia og hun skal forsøke finne fram til oss på egenhånd.

Vingården vår har ingen adresse – og den finnes ikke på noe kart. Men jeg har delt min posisjon på Google Map.

Det er så dårlig dekning i området at verken internett eller telefon virker denne formiddagen. Vi blir brutt flere ganger mens jeg forsøker geleide henne fram på telefon. Til slutt finner hun fram.

En blid dame introduserer seg. Hun er fra Fredrikstad, men jobber i Skien – byen der jeg vokste opp, forteller hun. Vi ler av sammenhengen. For min mann er fra Sarpsborg, men har bodd mange år i Fredrikstad. Det har ikke jeg, men jeg har jo dette etternavnet.

Kjendis?

Hun forteller at det er en del som vet hvem jeg er både i Skien og Fredrikstad. I den siste byen nok på grunn av etternavnet mitt som mange har plukket opp etter at jeg jobbet på TV 2 Nyhetene i 18 år.

Jeg legger til at jeg det siste året har organisert flere turer for grupper fra Telemark hit til gården og området – og om hvor utrolig fint det er å dele mitt lille paradis med andre og bli kjent med nye mennesker.

Uvant å bli intervjuet

Jeg vet ikke hvor mange intervjuer jeg har gjort, det er nok flere tusen. Det føles litt merkelig at rollene er snudd. Jeg sender tanker til alle dem som har tatt imot meg som journalist i løpet av årene, og husker hvordan jeg har beroliget dem  med mine «råd til deg som skal intervjues».

Vi begynner med en liten omvisning. Jeg forteller om druene som er under innhøsting, og spør om hun kjenner den intense lukta av druer som gjærer. Hun får se vinkjelleren og deler av eiendommen før vi setter oss ned for å smake vinen vår og jeg serverer lunsj.

Er du en av dem som kvier deg for å være i media? Jeg har gjort tusenvis av intervjuer etter å ha jobbet i over 20 år som journalist. Nylig ble rollene byttet da min gamle lokalavis kom til vingården for å lage reportasje. Da måtte jeg ty til min liste "råd til deg som skal intervjues". Her deler jeg dem med deg.

Marie Edholm Andresen er både journalist og fotograf i TA.

En samtale med vin og lunsj

Praten går fint, som en vanlig og hyggelig samtale. Jeg lurer på når hun skal starte intervjuet, og skyter inn litt info som jeg gjerne vil hun skal ha med. Men jeg vet fra egen erfaring at journalisten bestemmer både vinkel og informasjon som publiseres.

Hun har med kamera og det siste hun gjør er å ta bilder. Selv om jeg har gått live mange ganger på TV 2 og nå fremmer meg selv som vinblogger, også på You Tube, kvier jeg meg fortsatt for å bli tatt bilde av. I hele mitt yrkesliv har historiene handlet om andre enn meg selv. Også mannen min, som selv er fotograf og som heller ikke liker å bli fotografert, må til pers.

Er du en av dem som kvier deg for å være i media? Jeg har gjort tusenvis av intervjuer etter å ha jobbet i over 20 år som journalist. Nylig ble rollene byttet da min gamle lokalavis kom til vingården for å lage reportasje. Da måtte jeg ty til min liste "råd til deg som skal intervjues". Her deler jeg dem med deg.

Min mann Bjørn Roger Brevik og meg på vingården vår i Lazio i Italia. Foto: Marie Edholm Andresen, TA.

Da hun  reiser  – lurer jeg på om hun egentlig har fått med seg noe å skrive om. Jeg vet at det ikke er noen garanti for at det blir en artikkel etter et besøk, men tenker at uansett var det et fint møte.

Er du en av dem som kvier deg for å være i media? Jeg har gjort tusenvis av intervjuer etter å ha jobbet i over 20 år som journalist. Nylig ble rollene byttet da min gamle lokalavis kom til vingården for å lage reportasje. Da måtte jeg ty til min liste "råd til deg som skal intervjues". Her deler jeg dem med deg.

Faksimile fra forsiden på TA 12. oktober 2018.

Besøk ble til avisforside

Det går kun få dager før det tikker inn en beskjed på telefonen fra en av dem som har vært med i mine vingrupper til Italia. Hun gratulerer med en fin reportasje i TA.

Jeg trodde det skulle være en liten sak langt ut i avisa, men jammen ble det både forside og dobbeltside med mange bilder. Artikkelen kan du lese HER.

Er du en av dem som kvier deg for å være i media? Jeg har gjort tusenvis av intervjuer etter å ha jobbet i over 20 år som journalist. Nylig ble rollene byttet da min gamle lokalavis kom til vingården for å lage reportasje. Da måtte jeg ty til min liste "råd til deg som skal intervjues". Her deler jeg dem med deg.

Bilde av artikkel i TA. Foto: Turid Lassen.

Råd til deg som skal intervjues

Er du en av dem som kvier deg for å bli intervjuet?

Tenk på det som en samtale.  Ikke forsøk å være en annen enn den du er.

Forbered deg. Tenk litt gjennom hva du ønsker å formidle før intervjuet. Selv om du ikke bestemmer vinkling, kan du i alle fall forsøke få med et poeng du mener er viktig.

Pynt deg litt. Med et intervju følger gjerne en fotoseanse. Du vil jo gjerne ta deg godt ut på bilder, selv om du ikke trenger være stivpyntet. Kle deg etter saken/omgivelsene. Men heller litt opp enn ned.

Spør om å få lese gjennom sitatene. En del journalister sender deg artikkel til gjennomlesing før publisering – ikke like enkelt eller vanlig i TV. Husk at det er i deres felles interesse at informasjonen som publiseres er korrekt.

Ikke alt jeg ønsket å få med i en artikkel kom på trykk. Men Det Gode Vinliv har fått medieomtale. Selv om det ikke fokuserte på at jeg driver vinblogg, holder vinkurs og organiserer vinreiser, kan det jo hende at flere oppdager det!?

Det er omtalen du bør tenke på når en journalist ringer og ønsker et intervju. Du kan få fokus på et tema du er opptatt av.

Er du en av dem som kvier deg for å være i media? Jeg har gjort tusenvis av intervjuer etter å ha jobbet i over 20 år som journalist. Nylig ble rollene byttet da min gamle lokalavis kom til vingården for å lage reportasje. Da måtte jeg ty til min liste "råd til deg som skal intervjues". Her deler jeg dem med deg.

Ett av bildene som journalist Marie Edholm Andresen tok av meg da hun var på besøk for TA.

For min del er det viktig å formidle hva som ligger bak de dråpene du har i glasset ditt – at vi bruker sansene våre – og tar inn inntrykk og aromaer som finnes i naturen og i vinen.

Vil du vite mer om vingårdsbesøk hos oss – kan du også lese dette reisebrevet fra en venninne som besøkte gården vår i sommer mens jeg var guide for en gruppe – og ja, de var også fra Telemark.

Jeg håper mine «råd til deg som skal intervjues» kan hjelpe – om du kvier deg!

 

 

 

Legg igjen en kommentar