Skip to main content

Novemberslippet hos Vinmonopolet bærer preg av høst og førjulstid. Det er mye godt, og en del dyrt. Men det er også noen gode, nye høstviner som ikke koster all verden.

Det er årets siste vinslipp hos Vinmonopolet i basisutvalget, og de nye vinene som lanseres bærer preg av jul. I  jula trår en del av oss til og bruker litt mer penger per vinflaske. Derfor lanseres det nok også viner som ligger godt over prisen på Polets bestselgere.

Det er en del klassikere som settes ut i hyllene, deriblant noen viner fra den krevende 2014-årgangen fra Piemonte. Året var kjølig med en del regn og hagl. Likevel klarte de å lage en del elegante viner, spesielt i Barbaresco.

Høstslippet hos Vinmonopolet bærer preg av høst og førjulstid. Det er mye godt og en del dyrt. Men det er også noen gode nye høstviner som ikke koster all verden i salg fra 1. november. En del av dem vil nok krydre opp denne mørke tida.

På pressesmakingen av nye viner legges det opp til blindsmaking. Flaskene er pakket inn i sorte kapper for å skjule etikettene.

Det kommer flere nye høstviner fra dette anerkjente vindistriktet i Nord-Italia i nyhetslippet fredag 2. november, deriblant vin fra den lokale, hvite Arneis-druen, som for få år siden var utrydningstruet.

Spania, Frankrike og Tyskland leverer også gode viner.

Høstslippet hos Vinmonopolet bærer preg av høst og førjulstid. Det er mye godt og en del dyrt. Men det er også noen gode nye høstviner som ikke koster all verden i salg fra 1. november. En del av dem vil nok krydre opp denne mørke tida.

Hvitviner med god farge og mye smak preger vinslippet 2. november.

Nye dessertviner kommer også nå. Det er jo bra for dem av oss som mener dessertvin og jul hører sammen.

Det er kanskje litt tidlig å tenke på jul? Men noen av vinene er i partiutvalget, det betyr at det er tatt inn et begrenset antall flasker. Så det kan jo lønne seg å handle inn noen av dem i god tid før de skal nytes.

Jeg deler i første omgang noen av vinene som jeg føler egner seg nå i den mørke måneden vi går inn i. Selv vil jeg ha vin som krydrer og lyser opp tilværelsen.

Høstslippet hos Vinmonopolet bærer preg av høst og førjulstid. Det er mye godt og en del dyrt. Men det er også noen gode nye høstviner som ikke koster all verden i salg fra 1. november. En del av dem vil nok krydre opp denne mørke tida.

Foto: Vali S/Pexels.

Det lades opp til én av årets dyreste måneder. Derfor har jeg også plukket ut noen viner som ikke blakker deg helt før adventidstida setter inn, og jeg har tenkt på deg som liker rødvin på kartong.

Hvite nye høstviner:

Lopez de Haro Gran Reserva 2012, Rioja, Spania. Kr 263

Å lukte og smake på vin handler tidvis for meg om bilder som dukker opp. Her går jeg rett inn i en høstskog med tepper av gyllent høstløv, sopp, moden og til dels tørket frukt og nøtter på bakken som omkranses av sommerens siste blomster.

Fortsatt frisk, og med et fint lag krydder etter tre år på eikefat. En flott vin!

95 prosent Viura, 10 prosent Malvasia og 5 prosent Garnacha Blanca-druer.

 

Malvirà Roero Arneis 21017, Piemonte, Italia. Kr 168

En duft av blomstereng og søt frukt. Saftig og fin syre, med friske blomster på smak. God lengde. En fin matvin som kan gå til mange retter, både småmat, ost, fisk og hvitt kjøtt.

Økologisk. 100 prosent Arneis-druer.

Karl Velt Pinot Blanc Trocken, Mosel, Tyskland. Kr 169

En vin som begynner litt forsiktig, men så dukker det opp blomster, epler, urter og mineraler. Frisk syre. Rund, behagelig og lett-likelig med en god lengde.

100 prosent Pinot Blanc-druer.

Rijckaert Côtes du Jura Chardonnay 2016, Jura, Frankrike. Kr 235 (SEK 154 på Systembolaget i Sverige)

En rik vin med aroma av modne epler, sitronskall, litt smør, mandler og krydder som kan sette meg i julestemning. En artig og god vin.

100 prosent Chardonnay-druer.

 

Schmitges Riesling Kabinett vom roten Schiefer 2017, Mosel, Tyskland. Kr 169

Liker du søt vin eller det som gjerne kalles «halvtørr»? Da kan dette være en vin for deg. Her har du honning over sitrus, et par blomster og litt fersken. Den lukter som en god desserttallerken. I smak er det mye sødme, men den er balansert med en god syre. 47 gram g/l sukker har denne vinen. Søtt og godt eksemplar av en slik type vin.

Lav alkohol på 8,5 prosent. 100 prosent Riesling-druer.

Røde nye høstviner:

Luigi Giordano Barbaresco Montestefano 2014, Piemonte, Italia. Kr 305

En symfoni av en vin. Fruktig, med kjøttmoreller, litt høstskog, lær og blomster. Legg til litt nyper, lakris og et godt lag med krydder. Velbalansert og godt komponert!

Kjempegod, spør du meg!

100 prosent Nebbiolo-druer.

Brigatti Maria Colline Novaresi Vespolina 2017, Piemonte, Italia. Kr 175

Innbydende lukt og smak av røde plommer og syrlige kirsebær, friske urter og blader.

Frisk syre og gode, markante, men balanserte tanniner. Ikke veldig kompleks eller krevende. En fruktig, saftig og god vin.

100 prosent Vespolina-druer.

Nita Priorat 2015, Catalonia, Spania. Kr 199

Blomst, mørke bær og krydder. Vinen er gjæret og lagret på tradisjonelle sementtanker. Det kan du kanskje kjenne? Godt, synes jeg. Fin og frisk syre som tar et godt grep og samme aroma i smak, blomst, mørke bær og krydder.

En fyldig, ren, pen og god vin.

Laget etter biodynamiske prinsipper og på fire ulike druer.

45 prosent Garnacha, 35 prosent Carignan 35%, 15 prosent Cabernet Sauvignon og 5 prosent Syrah.

Marqués de Picos Garnacha 2017, Aaragon, Spania. Kr 125

Modne, røde bær og grønne urter. Frisk syre med mer bær, samt litt tørket frukt og hint av lakris.

Ikke veldig komplisert. Enkel og god. Beste vin i denne priskategorien på slippet.

100 prosent Garnacha-druer

Nye høstviner på kartong:

Fontaleoni Rosso de Toscana 2017, Toscana, Italia. Kr 450 (3 liter)

Fersk vin fra Sangiovese-druer uten fatkontakt. En knusktørr rødvin med friske kirsebær og moreller, urter og litt lakris.

Enkelt og godt! Her må jeg legge til at jeg selv dyrker Sangiovese og liker godt stilen disse druene kan gi uten eik. Denne produsenten ved San Gimigiano, to timer nord for vingården vår, får det til.

100 prosent Sangiovese-druer.

Cline Zinfandel 2016, California, USA. Kr 460 (3 liter)

Du foretrekker en mer sødmefylt rødvin? Denne populære, amerikanske vinprodusenten kommer med en kartongvin der søte bjørnebær og plommer møter tørket frukt og varme krydder fra brent treverk (fat).

En kraftigere vin på kartong enn den italienske. Bør gi varme i kjølige høstkvelder.

100 prosent Zinfandel-druer.

Nye høstviner til dessert:

Vil du ha en forsmak på jula, eller drikker du dessertvin hele året? Her er et par nyheter:

Raspide Cuvée Péchon 2011, Bordeaux, Frankrike. Kr 140 (0,37 cl)

Honning, tørket aprikos, sitrus, marsipan og litt sopp. Dette er en frisk, søt og rimelig dessertvin. Mye god smak for pengene. Deilig, syntes jeg, som egentlig elsker Sauternes. Men jeg drikker nok for lite av det. Hva med deg?

100 prosent Semillion-druer.

 

Justino’s Madeira Malvasia Colheita 1997, Madeira, Portugal. Kr 395 (0,75 cl)

Se for deg nøtter og julekaker på bordet. Det er også karameller, tørket frukt, deriblant fiken. En Madeira med et godt nøttepreg på smak og litt appelsinskall på lengde. Absolutt en vin som bør sette julestemning.

Den har ventet i over 20 år på å bli åpnet. Nyt den!

100 prosent Malvasia-druer.

 

 

 

Legg igjen en kommentar