Skip to main content

Ved foten av de italienske alpene, vokser det druer som blir til musserende vin. Den er oppkalt etter en tidligere konge, laget på Champagne-metoden, og ligner lite på Italias mer berømte bobler Prosecco.  Har du smakt viner fra Rotari Trento DOC?

Majestetiske, taggete fjell omkranser grønne vingårder der druer henger beskyttet og nesten gjemt i et pergolasystem.

Vindistriktet strekker seg fra Gardasjøen til Dolomittene i Nord-Italia. Det er kjent for å tilby ski- og turopplevelser, men også for sprudlevin.

–Rotari Trento Doc har fått navnet etter Kong Rothari, som fikk den gjeve tittelen av dronningen på 600-tallet. Han har fått æren for å ha klart å samle dette område, men også for å ha laget lover, deriblant om vin.

Ved foten av de italienske alpene, Dolomittene, vokser det druer som blir til musserende vin. Den er oppkalt etter en tidligere konge, laget på Champagne-metoden, og ligner lite på Italias mer berømte bobler Prosecco. Har du smakt Rotari Trento Doc?

I Trento DOC er det kun druene Chardonnay, Pinot Nero, Meunier og Pinot blanc som er tillatt. Pergolasystemet beskytter druene mot den sterke sola midt på dagen. Utfordringen er nok lys og luft.

Det forteller Sabrina Cattani, som tar meg imot og viser meg rundt på Mezzacorona. 

– Dette er ett av de første vinkooperativene i Italia. Det er over 1600 små vinbønder her i distriktet som steller vinmarkene og leverer druene sine til oss, fortsetter hun.

Det lages en rekke viner her, men det er deres sprudlevin, Rotari, jeg er her for å smake og lære mer om.

Ved foten av de italienske alpene, Dolomittene, vokser det druer som blir til musserende vin. Den er oppkalt etter en tidligere konge, laget på Champagne-metoden, og ligner lite på Italias mer berømte bobler Prosecco. Har du smakt Rotari Trento Doc?

Kooperativet startet i 1904. I dag troner en svært moderne vinkjeller her. Den er bygd for å etterligne det lokale pergolasystemet.

Stort volum reduserer prisen

To tredeler av bygget ligger under jorda. Her er alt toppmoderne. Skinnende, enorme ståltanker ruver i kjelleren. Kontrasten er stor til både vår lille vingård lenger sør i Lazio og en del andre små vingårder jeg har besøkt.

Ved foten av de italienske alpene, Dolomittene, vokser det druer som blir til musserende vin. Den er oppkalt etter en tidligere konge, laget på Champagne-metoden, og ligner lite på Italias mer berømte bobler Prosecco. Har du smakt Rotari Trento Doc?

Jeg føler meg så liten der jeg står blant de høye ståltankene med vin.

Dette er storproduksjon av vin, en vinfabrikk.

– Det store volumet gjør at vinene kan selges relativt rimelig, forteller Sabrina Cattani. Hun påpeker også at vinene likevel har mottatt priser, deriblant i The Champagne & Sparkling Wine World Championship.

Ved foten av de italienske alpene, Dolomittene, vokser det druer som blir til musserende vin. Den er oppkalt etter en tidligere konge, laget på Champagne-metoden, og ligner lite på Italias mer berømte bobler Prosecco. Har du smakt Rotari Trento Doc?

Tankene på Mezzacorona føles enorme. En slik som på bildet rommer 60 000 liter vin. Andre tanker her er enda større.

Rotari — laget på metodo classico

Mange forbinder italienske bobler med Prosecco, der annengangsgjæringen som lager boblene i vinen skjer i en tank, i motsetning til på flaske som i Champagne-metoden, eller som det heter i Italia, «metodo classico». Det er den siste metoden som brukes i Rotari.

Det lages flere viner i Italia på den mer omfattende og dyrere Champagne-metoden. Tidligere har jeg skrevet om sprudlevinperlen Franciacorta, som ligger ved Iseo-sjøen. Nå er det Rotari-vingården jeg besøker. Området ligger midt mellom Franciacorta og Prosecco, men lenger nord.

Ved foten av de italienske alpene, Dolomittene, vokser det druer som blir til musserende vin. Den er oppkalt etter en tidligere konge, laget på Champagne-metoden, og ligner lite på Italias mer berømte bobler Prosecco. Har du smakt Rotari Trento Doc?

I Trento er husene bygd i alpestil.

Trento DOC  er en appellasjon for musserende vin i dette området, som også rommer Ferrari-vinene, som du kanskje har hørt om? Årlig produseres det 8-9 millioner  flasker herfra, mot 440 millioner fra Prosecco og om lag 13 millioner i Franciacorta.

Se mer fra Mezzacorona i denne lille filmen her.

Rotari har en rekke musserende viner å tilby. Tre av dem er til salgs i Norge. De må nå bestilles. Men vinene har akkurat byttet importør, som forteller at de nylig har fått inn et lass med vin som står på lager.

Vinene er for øvrig også å finne til en enda lavere pris i hyllene på det svenske Systembolaget, om du ferdes der.

Ved foten av de italienske alpene, Dolomittene, vokser det druer som blir til musserende vin. Den er oppkalt etter en tidligere konge, laget på Champagne-metoden, og ligner lite på Italias mer berømte bobler Prosecco. Har du smakt Rotari Trento Doc?

I lukt og smak kan de minne om Franciacorta-vinene, men de er friskere og fruktigere. Kanskje fordi druene vokser i det kjøligere klima så langt nord i Italia?

– Isbreer og kalde vinder fra fjellene bidrar også til at vinene er mer syrlige, legger Sabrina Cattina til da vi avslutter omvisningen i vingårdens smaksrom.

Ved foten av de italienske alpene, Dolomittene, vokser det druer som blir til musserende vin. Den er oppkalt etter en tidligere konge, laget på Champagne-metoden, og ligner lite på Italias mer berømte bobler Prosecco. Har du smakt Rotari Trento Doc?

Har du lyst til å besøke Rotari og smake flere av deres musserende viner? Et besøk kan anbefales. Vinhuset er åpent mandag til lørdag. Se her for åpningstider.

Har du noen dager, rekker du å besøke alle de tre sprudlevindistriktene som jeg har nevnt her. Mezzacorona ligger halvannen times kjøring fra Verona, to timer fra Gardasjøen og to timer fra Franciacorta.

Rotari Riserva Brut 2015, Trento, Italia. Varenummer: 1262801. Kr 160. Bestilling.

Nystekte bakevarer, grønne epler og sitrus.  Innbydende, med sitrus og litt blomster. Velbalansert syre. Godt skum. Litt enkel, men lettlikelig og typeriktig.

Druer: 90 % Chardonnay og 10 % Pinot Ner. 85 poeng. Terningkast 6.

Rotari Rosé Brut 2016, Trento, Italia. Varenummer: 1262701. Kr 160. Bestilling.

Modne røde bær, noe røyk og et lett kjekspreg. Fin syre og godt skummende mousse (bobler). Sval og småelegant.

Druer: 75 % Pinot Nero og 25 % Chardonnay. 86 poeng. Terningkast 6.

Kommer i Magnum i TU i mai 2021 og i BU i juli. Varenummer. 13128705.

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2014, Trento, Italia. Varenummer: 7336501. Kr 230. Bestilling.

Syrlige epler, litt kjeks, blomst og mineraler.

Extra Brut betyr ekstra tørr. Det er absolutt denne. I smak  modnes eplene og blendes med noe nøtter. God syre. Balansert. Et snertent streif av sitrus og mineraler på lengde.

Deilig dette:

Druer: 100 % prosent Chardonnay. 87 poeng. Terningkast 6.

Legg igjen en kommentar