Skip to main content

Beaujolais nouveau, ferskere vin får du ikke. 2018-årgangen legges ut for salg 15. november og roses som en av de tidenes beste. Er det dårlig rykte i ferd med å forsvinne?

Druene er så vidt ferdig gjæret når de tappes på flaske. Vanligvis venter man i alle fall et halvt år eller lenger, slik vi gjør på vingården vår i Italia, før den nye vinen flaskes opp. Men i et vindistrikt i Frankrike er de kjent for å ikke la vinen vente. Den er bare noen uker gammel da den legges ut for salg.

Beaujolais Nouveau-dagen

Den tredje torsdagen i november lanseres tradisjon tro beaujolais nouveau i Frankrike, men også i 110 andre land, deriblant Norge. Da kommer de nye vinene både i hyllene på Vinmonopolet, på serveringsteder og som i vinens hjemland, arrangeres fester.

Beaujolais nouveau, ferskere vin får du ikke. 2018-årgangen legges ut for salg 15. november og roses som en av de tidenes beste. Er det dårlige ryktet i ferd med å forsvinne?

Kristin Alsvik fra Moestue-Gruppen viser fram fire av beaujolais noveau 2018-vinene de har i sitt sortiment.

Dårlig rykte

Har du smakt den? Den har hatt et dårlig rykte og de svirrer nok fortsatt, men mye har skjedd de siste tiårene. Vinene er ganske unike og ulike, som viner flest.

– Det var jo en stor greie på 80-tallet at folk kastet seg over beaujolais nouveau. Det smakte mest banan og folk fikk vondt i hodet dagen derpå. Men i dag er vinene helt annerledes. De har kvalitet, sier Kristin Alsvik, kommunikasjonssjef hos vinimportøren Moestue Grape Selections.

Foran meg har hun et kart over Beaujolais, vindistriktet nord for Lyon, og hun har satt fram viner jeg kan smake. Jeg har allerede forhåndssmakt et par andre beaujolais nouveau-viner fra en annen vinimportør og er spent på forskjellene.

Beaujolais Noveau 2018 – tidenes beste

Det dårlige ryktet og omtaler som «halvferdig saft», førte til en nedgang i salget, men fortsatt er vinen populær. I fjor økte salget her i Norge. Også i år er det mange å velge blant. Hele lista over vinene og hvilke viner som selges hvor finner du HER.

Men hvordan er de?

– Det har vært et fint år både i kvalitet og i kvantitet. Det var en varm sommer, druene holdt god kvalitet og mange begynte å høste allerede i slutten av august, forteller Kristin Alsvik.

Beaujolais nouveau, ferskere vin får du ikke. 2018-årgangen legges ut for salg 15. november og roses som en av de tidenes beste. Er det dårlige ryktet i ferd med å forsvinne?

Plakat for årets beaujolais nouveau-vin fra produsenten Georges Duboeuf, laget av kunstneren Christelle TÉA.

– Bedre enn noensinne, skriver Brasserie France på deres hjemmeside om årets beaujolais nouveau. De er en av flere restauranter som har forhåndsbestilt den ferske vinen.

Også produsenter roser årets nye vin.

– Været har vært tilnærmet perfekt og druene optimale ved innhøsting. Vi kan bekrefte at dette er en årgang av de største vi noen gang har hatt, skriver den største produsenten av beaujolais nouveau, Georges Duboeuf i sitt nyhetsbrev.

Kristin Alsvik legger til:

– Det er ikke alle beaujolais nouveau-viner som holder høy kvalitet. Vi er heldige i Norge som får tilgang på mye av det beste som lages i små kvanta. Så her gjelder det å velge riktig produsent.

Beaujolais nouveau, ferskere vin får du ikke. 2018-årgangen legges ut for salg 15. november og roses som en av de tidenes beste. Er det dårlige ryktet i ferd med å forsvinne?

Druer har så vidt blitt til vin før den selges som beaujolais noveau. Foto: Roberta Sorge/ Unsplash

Spesiell fermentering

Den eneste druen som er er tillatt er Gamay. Druene må håndplukkes og når de skal gjære, blir de ikke knust først som er vanlig i vinproduksjon. Her legges hele bærklasser i gjæringstanker uten tilgang til oksygen, men under et lag av CO2. Dette gjør at det begynner å gjære inne i druene.

Prosessen kalles karbon maserasjon og bevarer fruktigheten og friskheten, samt at den minsker de harde tanninene.

Beaujolais nouveau er kjent for å være friske og fruktige med forsiktige og bløte tanniner. Dette er ikke lagringsvin, men bør konsumeres i løpet av et år. Viner med betegnelsen «Villages» kan holde i to år.

Beaujolais nouveau, ferskere vin får du ikke. 2018-årgangen legges ut for salg 15. november og roses som en av de tidenes beste. Er det dårlige ryktet i ferd med å forsvinne?

Vin helles i glasset mitt. Den er så lys, likevel så klar lilla-rosa i fargen. De fleste aromaene er tydelige. Det er ikke komplekse viner dette, men det er de heller ikke ment å være.

Hele lista over hvilke beaujolais noveau-viner som lanseres i Norge og på hvilke pol kan du se HER.

Her får du høre om inntrykkene mine etter å ha forhåndssmakt et lite utvalg av beaujolais noveau 2018-vinene (Kommentarer er tatt i betraktning av at dette er helt fersk vin):

French Kiss Kanon Bojo Nouveau Dom Saint-Cyr 2018, kr 170

Nydelig kirsebærlilla i farge. Klar og fin. Friske, søte, røde bær. Merkbar syre. Mye grønne urter. Et snev av eleganse til så fersk vin å være.

Nyt.

Chasselay Beaujolais Noveau 2018, kr 200

Lekker og lys i fargen. Mye gode røde bær, en del grønne urter. Rund i munn. Ikke så markant syre som forrige, men tydelig frisk og syrlig. Behagelig og rund. God ettersmak av modne røde bær.

Et godt eksemplar.

Chemarin Beaujolais-Villages Nouveau 2018, kr 197

Denne er litt dypere lilla. Mer kraft og rikere i lukt og smak. Her kommer det også blomster som fioler og røde bær. Velbalansert med tanniner og syre.

En vin å kose seg med.

Rottiers Beaujolais-Villages Noueveau, kr 220

Uventet aroma av fjøs og skog. Men etter litt lufting tar røde friske bringebær og rips over. Fin balanse. Vinen varer lenge. God matvin.

Spennende vin.

Duboeuf Beaujolais Nouveau 2018, kr 135

En svært fruktig vin. Masse jordbær, vanilje og gotteri. I smak er det også mandler,  søte kirsebær og litt urter. Tørr og frisk syre. Denne kan minne om fersk druemost.

Artig vin.

Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau 2018, Kr 140

Vin fra samme produsent som over, men fra «villages» som er klassifisert som de bedre vinmarkene. Det merkes. Denne føles mer moden. Røde bær, pepper og krydder. Den er rundere og har mer kropp. Vil tåle litt kjøtt denne. Frisk syre og bløte tanniner binder vinen fint sammen.

Absolutt en vin å smake.

 

 

 

Legg igjen en kommentar