Skip to main content

Den unge, italienske vinmakeren Caterina Sacchet har all grunn til å smile og feire. Hun lager vin som denne uka ble kåret til en av verdens beste viner 2018. Ikke alle er enige i rangeringen, men uansett har den stor betydning for dem som kommer på lista.

– Jeg er så utrolig glad over å få komme på lista til den prestisjefylte vinpublikasjonen Wine Spectator, og oppført som en av verdens beste viner 2018, svarte Caterina Sacchet da jeg sendte henne gratulasjoner rett etter at kåringen ble publisert.

Verdens beste viner 2018 er kåret av vinmagasinet Wine Spectator. På topp 20-lista er 8 viner italienske. En av dem er Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013. Den unge, kvinnelige vinmakeren som står bak vinen har all grunn til å smile.

Sist gang jeg traff henne var i vinter på vingården Carpineto i Toscana i Italia. Vi diskuterte tema – stadig flere kvinner i vinverden. Det som møtte meg var en engasjert og seriøs vinmaker med en stor lidenskap for vin, og som hadde tatt en utdannelse i et tradisjonelt mannsdominert fag.

Verdens beste viner 2018 er kåret av vinmagasinet Wine Spectator. På topp 20-lista er 8 viner italienske. En av dem er Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013. Den unge, kvinnelige vinmakeren som står bak vinen har all grunn til å smile.

Vingården Carpineto ligger i Chianti. Men de har også vinmarker lenger sør i Toscana, blant annet i Montepulciano og i Montalcino.

Mens hun viste meg rundt på vingården og deretter ga meg en smaking av de ulike vinene hun lager, fortalte hun meg også hvilken vin som var hennes favoritt. Det er denne som nå har kommet på 11. plass i kåringen.

Verdens beste viner 2018 er kåret av vinmagasinet Wine Spectator. På topp 20-lista er 8 viner italienske. En av dem er Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013. Den unge, kvinnelige vinmakeren som står bak vinen har all grunn til å smile.

–Vi er spesielt stolte over at den lille, men historiske appellasjonen (Vino Nobile di Montepulciano red. anm.) har fått anerkjennelse, sier Caterina Sacchet som er ansvarlig enolog (vinmaker) på gården som ble startet for 51 år siden av to menn, deriblant hennes far.

Verdens beste viner 2018 er kåret av vinmagasinet Wine Spectator. På topp 20-lista er 8 viner italienske. En av dem er Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013. Den unge, kvinnelige vinmakeren som står bak vinen har all grunn til å smile.

Kåringen er også gode nyheter for den norske vinimportøren.

Vinen er midlertidig utsolgt i Norge. Men importøren lover at de snart får inn mer.

– Vi synes det er veldig hyggelig at Carpineto er på listen. Den ble fort utsolgt etter siste runde med vinsmakinger, men vi får heldigvis inn vinen på lager igjen neste uke, sier vinimportør Ketil Grønli i Optimum Wines.

ÅRETS TOPP 100-LISTE FINNER DU HER.

Hvert år kårer det amerikanske vinmagasinet det de mener er verdens 100 beste viner. En del norske vinjournalister er skeptiske.

– Jeg anser fortsatt lista som morsom lesning og en kuriositet. Den gir inspirasjon om viner som man kanskje ikke har smakt tidligere. Men dessverre bruker mange listen som en innkjøpsliste. Det kan vise seg å være en mindre vellykket og dyr øvelse. For kanskje liker du ikke druen eller stilen, sier Andrè Brattland i Botti.

Verdens beste viner 2018 er kåret av vinmagasinet Wine Spectator. På topp 20-lista er 8 viner italienske. En av dem er Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013. Den unge, kvinnelige vinmakeren som står bak vinen har all grunn til å smile.

Andrè Brattland driver vinblogg og skriver for bladet Vinforum.

Han er blant dem som mener rangeringen ville vært annerledes om den hadde vært foretatt i Europa, slik jeg skrev om da lista i 2017 ble lansert.

– Når det gjelder Carpineto er det veldig god kvalitet for prisen i Norge. Årgangen kler også vinen godt med veldig god friskhet og god fruktfølelse. Tanninene er også godt integrerte. Vinen er spesielt anbefalt fra meg, men å gi norges vin-entusiaster forhåpning om at dette er den 11. beste vinen i verden jfr kvalitet og pris, blir å lure folk, mener Brattland.

På listå over verdens beste viner 2018 –  er 8 av topp 20 italienske, med Tenuta San Guido Sassicaia 2015 på førsteplass.

Det at Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013 kom på 11. plass med 95 poeng er stor framgang for Caterina Sacchet. Det er langt over tidligere kåringer. For to år siden kom 2011-årgangen på 76. plass, mens i i 2015 kom 2010-årgangen på 26. plass.

Verdens beste viner 2018 er kåret av vinmagasinet Wine Spectator. På topp 20-lista er 8 viner italienske. En av dem er Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013. Den unge, kvinnelige vinmakeren som står bak vinen har all grunn til å smile.

På besøk i vinkjelleren hos Carpineto. Februar 2018.

Jeg har selv smakt 2013-årgangen både i Italia hos Carpineto og på pressesmaking i Norge. Den falt i smak, men å rangere den syns jeg er vanskelig. Du kan lese min beskrivelse av vinen HER.

For Caterina Sacchet er kåringen av stor betydning og kan bidra til at hun klarer seg i vinverden der konkurransen om kundene er stor.

Verdens beste viner 2018 er kåret av vinmagasinet Wine Spectator. På topp 20-lista er 8 viner italienske. En av dem er Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013. Den unge, kvinnelige vinmakeren som står bak vinen har all grunn til å smile.

Caterina Sacchet forteller at utlandet er deres viktigste marked. De eksporterer til 70 land.

Har du lyst til å forsøke vinen? Selv mener jeg den er verdt prisen på 250 kroner. Syns du det er for dyrt, selges også flere av vinene hennes på Vinmonopolet til en rimeligere penge. Du kan lese om et par av de andre i dette innlegget. 

 

Legg igjen en kommentar