Skip to main content

–Nordmenn elsker gammel vin, sier Jean Merlaut ved Château Dudon. Han forsyner nordmenn med rimelig Bordeauxvin.

Det er så fredfullt på de små, snirklete landeveiene på østsida av elva som deler Bordeaux, også kalt Right Bank. Sola skinner og det er irrgrønt. Jeg er på vintur i Bordeaux og leter etter et vinslott som ikke er umiddelbart lett å finne. Omsider når jeg den vesle landsbygda Baurech. Like etter svinger jeg inn på en allé med kastanjer i blomst.

–Nordmenn elsker gammel vin, sier Jean Merlaut ved Château Dudon. Han forsyner nordmenn med god, moden og rimelig Bordeauxvin. 2009-årgangen er akkurat ankommet Norge og den innfrir med en pris på 158 kroner. Her kan du bli med til det lille, gule vinslottet og møte mannen som gjør Bordeauxvin tilgjengelig for alle.

Noen mennesker stråler godhet og du kjenner at de gjør deg trygge umiddelbart. Mannen som tar i mot meg på tunet er en slik person.

Vinhandleren (negocianten) og vinmakeren Jean Merlaut har imponert meg lenge før jeg kom hit.

–Nordmenn elsker gammel vin, sier Jean Merlaut ved Château Dudon. Han forsyner nordmenn med god, moden og rimelig Bordeauxvin. 2009-årgangen er akkurat ankommet Norge og den innfrir med en pris på 158 kroner. Her kan du bli med til det lille, gule vinslottet og møte mannen som gjør Bordeauxvin tilgjengelig for alle.

Mitt første møte var med den rimelige Bordeauxvinen «Ch. Dudon 2008», kjøpt for kun 158 kroner på Vinonopolet. Jean Merlaut har gjort det mulig for både meg og mange andre å bli introdusert til vin fra et vindistrikt som er kjent for å være et av verdens aller dyreste, ved å gi oss tilgang til rimelig Bordeauxvin.

– La meg vise deg rundt, sier franskmannen på engelsk. Vi går på baksida av hans lille, gule slott.

–Nordmenn elsker gammel vin, sier Jean Merlaut ved Château Dudon. Han forsyner nordmenn med god, moden og rimelig Bordeauxvin. 2009-årgangen er akkurat ankommet Norge og den innfrir med en pris på 158 kroner. Her kan du bli med til det lille, gule vinslottet og møte mannen som gjør Bordeauxvin tilgjengelig for alle.

Herfra viser han meg utsikten. Det er relativt flatt i dette franske distriktet som jeg nå er vinturist i. Men eiendommen ligger på en liten kolle og gir både franskmannen og druenes hans utsyn.

–Nordmenn elsker gammel vin, sier Jean Merlaut ved Château Dudon. Han forsyner nordmenn med god, moden og rimelig Bordeauxvin. 2009-årgangen er akkurat ankommet Norge og den innfrir med en pris på 158 kroner. Her kan du bli med til det lille, gule vinslottet og møte mannen som gjør Bordeauxvin tilgjengelig for alle.

Fra Château Dudon er det utsikt til elven Garonne.

– Dette er regionen der Merlot-druen dominerer, sier Jean Merlaut. Han begynner med å vise meg vinmarkene og vinstokkene som så vidt har fått grønne blader. På bakken vokser det villblomster og gress.

Han forteller at de har hatt en kraftig reduksjon i bruk av sprøyte- og ugressmidler og at han driver økologisk, selv om han ikke er sertifisert.

Jeg får høre om den gode dreneringen i vinmarken og om jordsmonnet av kalkstein. Jeg kan ikke la være å lukte. For vin tar jo gjerne opp noter fra jordsmonnet der druene har vokst.

–Nordmenn elsker gammel vin, sier Jean Merlaut ved Château Dudon. Han forsyner nordmenn med god, moden og rimelig Bordeauxvin. 2009-årgangen er akkurat ankommet Norge og den innfrir med en pris på 158 kroner. Her kan du bli med til det lille, gule vinslottet og møte mannen som gjør Bordeauxvin tilgjengelig for alle.

Turen går videre til produksjonslokalene og vinkjelleren. I store sementtanker både gjæres druer og lagres vin.

Men en del av vinene for også hvilke i eikefat.

SE MER FRA VINGÅRDEN I DENNE REPORTASJEN HER:

2017-årgangen ligger i de nærmeste fatene. Som så mange andre i regionen, hadde de også her en kraftig reduksjon i vin det året, blant annet på grunn av vårfrost, slik vi også hadde på vingården vår i Italia. Men likevel, han åpner opp det lille hullet på toppen av fatet og lar meg både lukte og smake.

– Forført av frukten

Merlaut forteller at franskmennene gjerne drikker vinen ung. Han har derimot merket seg at mange nordmenn har en stor interesse for moden og lagret vin, mener han.

– I Norge har dere de siste tiårene oppdaget vin, og dere har blitt forført av frukten og de lette unge vinene. Men så har dere søkt etter vin med mer kompleksitet og kvalitet, sier Merlaut.

Han mener dette er en naturlig utvikling for vindrikkere og legger til aromaene som kommer i en vin med alder.

– Etter noen år kommer de sekundære aromaene fram. Det betyr at rød frukt sakte forsvinner bak noter av kokt frukt, sjokolade og vanilje som smelter sammen med raffinerte tanniner.

–Nordmenn elsker gammel vin, sier Jean Merlaut ved Château Dudon. Han forsyner nordmenn med god, moden og rimelig Bordeauxvin. 2009-årgangen er akkurat ankommet Norge og den innfrir med en pris på 158 kroner. Her kan du bli med til det lille, gule vinslottet og møte mannen som gjør Bordeauxvin tilgjengelig for alle.

Vinflasker står til lagring. Dette er hans 2004-årgang.

Men han har også nyere vin som han nå er klar til å sende til Norge. På lageret står det paller med vin klare til utsendelse. Dette er fersk vin på kartong, god og rimelig Bordeauxvin.

–Nordmenn elsker gammel vin, sier Jean Merlaut ved Château Dudon. Han forsyner nordmenn med god, moden og rimelig Bordeauxvin. 2009-årgangen er akkurat ankommet Norge og den innfrir med en pris på 158 kroner. Her kan du bli med til det lille, gule vinslottet og møte mannen som gjør Bordeauxvin tilgjengelig for alle.

– Jeg håper nordmenn kommer til å like denne årgangen, sier Jean Merlaut og smiler.

–Nordmenn elsker gammel vin, sier Jean Merlaut ved Château Dudon. Han forsyner nordmenn med god, moden og rimelig Bordeauxvin. 2009-årgangen er akkurat ankommet Norge og den innfrir med en pris på 158 kroner. Her kan du bli med til det lille, gule vinslottet og møte mannen som gjør Bordeauxvin tilgjengelig for alle.

Før vi går tilbake til vinslottet, stopper vi innom kontoret til enologen hans, en ung dame på 29 år. Hun er ansvarlig for alle de nye vinene på vingården. Her lages det både hvitvin og rosévin, som i stor grad selges til franskmenn.

–Nordmenn elsker gammel vin, sier Jean Merlaut ved Château Dudon. Han forsyner nordmenn med god, moden og rimelig Bordeauxvin. 2009-årgangen er akkurat ankommet Norge og den innfrir med en pris på 158 kroner. Her kan du bli med til det lille, gule vinslottet og møte mannen som gjør Bordeauxvin tilgjengelig for alle.

Enolog Edith Bergogne (28) sammen med Jean Merlaut.

Jean Merlaut som også er ordfører i den vesle landsbyen med 800 innbyggere, ønsker at enologen skal bli med når han på slutten av besøket inviterer på vinsmaking.

– 2009-årgangen har større hold. Den har stramme tanniner som gir den en tett struktur med en anelse plomme, fatkrydder, samt at den fremstår friskere enn 2008, sier Merlaut.

–Nordmenn elsker gammel vin, sier Jean Merlaut ved Château Dudon. Han forsyner nordmenn med god, moden og rimelig Bordeauxvin. 2009-årgangen er akkurat ankommet Norge og den innfrir med en pris på 158 kroner. Her kan du bli med til det lille, gule vinslottet og møte mannen som gjør Bordeauxvin tilgjengelig for alle.

Ny, god og rimelig Bordeauxvin i Norge

2009-årgangen ankom Norge på senhøsten i 2018. Det var en liten beholdning og allerede på nyåret 2019 kom 2010-årgangen til norske pol.

Kanskje får du tak i flere av årgangene, og gjør du det – hvorfor ikke sammenligne dem?

Kartongvinen med druer fra 2017 står ikke lenger i kjelleren hans i Frankrike, men er på et pol nær deg.

Tusen takk for besøket og for smaken av god og rimelig Bordeauxvin!

Her er mine smaksnotater:

Ch Dudon 2008, Bordeaux, Frankrike. Kr 158

En salig blanding av tørket frukt, blåbær, urter, lakris og lær i lukt og smak.

Frisk syre og runde tanniner. En flott og konsentrert vin til en rekke kjøttretter, gjerne lam.

En moden og rimelig Bourdeauxvin. Mye god vin for pengene!

Ch Dudon 2009, Bordeaux, Frankrike. Kr 158

Friskere og mer intens i duft enn 2008. Nymodne moreller, plommer,  litt blomster med en en del krydder som hvit pepper og nellik.

En kompleks vin som også har noter av tidlig høstskog og lær. En frisk og saftig vin med balanserte tanniner og lang god ettersmak. En vin som innfrir!

Ch. Dudon 2010, Bordeaux, Frankrike. Kr 160

Dette er også en frisk årgang. Mye flotte røde og mørke bær, samt litt blomst og lær. I smak både bær, tørket frukt, lær og lakris. Tydelig syre. Faste og strukturerte tanniner.

Kompleks og velintegrert. Drikker godt nå eller spar den noen år (5-8 år) for videre utvikling. 2010 skuffer ikke, tvert i mot! En flott vin til kjøttretter!

40 prosent Merlot, 30 prosent Cabernet Franc, 28 prosent Cabernet Sauvignon og 2 prosent Malbec-druer.

Ch. Dudon 2017, Bordeaux, Frankrike. Kr 480

Syrlige mørke kirsebær, lakris og litt sement i duft. Konsentrert i smak med mer mørke bær, lakris og pepper. Fin syre og lang ettersmak. Lettere å drikke alene enn de lagrede vinene. Likevel egner den seg til rødt kjøtt.

Befriende tørr og god vin på kartong som ofte er dominert av søtere viner. En av de aller beste rødvinene jeg har smakt på kartong!

Har du ikke vært i det franske vindistriktet? Et besøk kan absolutt anbefales. Om du vil lese mer om det å være vinturist i området, kan du lese dette innlegget jeg skrev da jeg var VINTURIST I BORDEAUX

For flere vintips, abonner på bloggen min eller se noen av mine tidligere saker slik som

HØSTVINER

Legg igjen en kommentar