Skip to main content

Har du smakt vin som gjør deg euforisk? Eldre årganger av Madeira legges nå ut til salgs. De er prøvesmakt og ga meg pur lykkefølelse. Er du klar for å bruke en del penger på vin, følg med her.

De aller fleste viner er ment å bli drukket i løpet av ett til fem år. Noen svært få viner kan holde seg mye lenger – ja, enkelte i over 100 år. Noen av de aller mest holdbare er madeiravin. Morten Motrøen i Solera Beverage Group gir meg dette svaret:

Vintage Madeiraene har faktisk uendelig lagringspotensial

Jeg har akkurat smakt meg gjennom en hel del portviner da jeg går inn i neste rom hos vinimportøren. En liten rekke med Madeiravin står oppstilt. Jeg er ikke forberedt på det som venter meg.

Du vet noen viner kan få hele deg til å bli et stort smil uten at du drikker den? Da jeg smakte på en rekke voksne Madeira-viner som nå lanseres i Norge ble jeg helt euforisk. Dyre er de, men så skal også en Vintage Madeira ha et evigvarende lagringspotensiale.

Lys i fargen, er det første som slår meg etter de mørke portvinene som jeg nettopp har studert. Men da jeg setter nesa mot glasset, forsvinner helt interessen for farge. Det er noe som skjer med meg og sansene mine.

Du vet noen viner kan få hele deg til å bli et stort smil uten at du drikker den? Da jeg smakte på en rekke voksne Madeira-viner som nå lanseres i Norge ble jeg helt euforisk. Dyre er de, men så skal også en Vintage Madeira ha et evigvarende lagringspotensiale.

På Madeira vokser vinstokkene i små parseller både i sjøkanten og opp mot 800 moh. Foto: Pixabay.

Dette er årgangsviner (vintage) fra den portugisiske øya Madeira i Atlanterhavet. Vinen som i gamle dager ble fraktet verden rundt, og som noen oppdaget ble bedre etter å ha blitt rullet rundt i skip i varme klima.

Madeira er laget som portvin. De er fortifisert – nøytralt druebrennevin er tilsatt vinen for å stoppe gjæringen og bevare noe sukker i vinen, som gir sødme. Deretter kommer det en annen, unik metode inn: vinen på fat utsettes for varme slik de ble på skipene.

Du vet noen viner kan få hele deg til å bli et stort smil uten at du drikker den? Da jeg smakte på en rekke voksne Madeira-viner som nå lanseres i Norge ble jeg helt euforisk. Dyre er de, men så skal også en Vintage Madeira ha et evigvarende lagringspotensiale.  Årgangene som står foran meg er fra 1987 til 1958. De får meg til å tenke på den gangen jeg var på Madeira for å feire bursdagen til min far sammen med noen av hans venner. Vi besøkte en del vinhus, og mennene var på utkikk etter Madeiravin som var like gamle som dem selv.

Dette er helt klart vin som kan egne seg godt som gave – eksklusive gaver. Vinene kan alle nytes nå, men skal vi tro ekspertene kan de altså vare mye lenger enn oss eller inn i evigheten! Dessuten kan en åpnet flaske holde seg i et helt år.

Du vet noen viner kan få hele deg til å bli et stort smil uten at du drikker den? Da jeg smakte på en rekke voksne Madeira-viner som nå lanseres i Norge ble jeg helt euforisk. Dyre er de, men så skal også en Vintage Madeira ha et evigvarende lagringspotensiale.

Smilet blir bare større og større ettersom jeg smaker. Foto: Christer Byklum.

Er det verdt det? For min del vokste euforien med hver vin jeg smakte. På vei ut er jeg så salig og lykkelig at jeg er et eneste stort smil. Har du ikke lommebok til disse, finnes det flere rimeligere alternativer. Du finner en 20-åring som koster betraktelig mindre i dette innlegget.

LES MER: SLIK OPPBEVARER DU EN ÅPNET VIN

Navnet på vinene er de samme som druene de laget av: Malmsey, Bual, Verdelho og Sercial. De beskriver også ulike stiler. Malmsey er den søteste og rikeste. Sercial den letteste og tørreste.

Vinene kom i tilleggsutvalget 7. desember og deretter i bestillingsutvalget i januar 2019. Merk deg at vinene kommer i et begrenset antall.

Blandy’s Sercial Vintage 1975, Kr 3390 (1,5 liter) Vnr. 10534505

Her dufter det honning, nøtter og appelsinblomst. Den er så frisk og syrlig, med samme smak av honning, nøtter, blomst og grapefrukt.  Den oppleves så stilig, så frisk og det er så godt!

Lagret i 40 år på eikefat.

Blandy’s Verdelho Vintage 1979, Kr 1890. (0,75 cl)   Vnr. 10534401

Denne er rikere og mer kompleks. En god blanding av sitrus, karamell, honning, blomster og tropisk frukt i lukt og smak. Vekker minner om varm solvind mot huden og lukten av hav. Det er en så lekker balanse – og den varer.

Lagret 36 år på eikefat.

Blandy’s Terrantez Vintage 1976, Kr 2000. (0, 75 cl) Vnr. 6509401

Denne er mørkere i farge. Det er også floral aroma her. Det er mye lukt i denne, nesten litt overveldende – så krydder, nøtter, appelsin og syltetøy. Friskere appelsin i smak, blomster og fyldige julekrydder i smak. Vinen har en svært lang lengde.

Lagret i 21 år på eikefat.

Blandy’s Bual Vintage 1958, Kr 3590. (0, 75 cl) Vnr. 1062301

For en dybde og kompleksitet! En mørkere og rundere lukt, med noter av tørket tropisk frukt, karamell og nøtter. Frisk sitrus i smak, og kaffe. Flott balanse. Heldig er den 60-åringen som får denne i gave. Kjempegod! Allerede tilgjengelig i bestillingsutvalget.

Lagret i 44 år på eikefat.

 

Cossart Gordon Bual Vintage 1962. Kr 6290 (1, 5 liter) Vnr. 10534605

Nydelige, friske blomster, aprikos, sitrus, ristede nøtter og karameller. Men også mørk sjokolade og krydder i smak. Denne er ren og pen, frisk og saftig, likevel så konsentrert og kompleks. En meditasjonsvin!

Lagret i 53 år på eikefat.

Cossart Gordon Bual Vintage 1987, Kr 2990. (1, 5 liter) Vnr. 10534705

Innbydende duft av nøtter og karamell. I smak kommer også vanilje og tørket frukt. Den er så leskende og frisk i syren, samtidig har den en god, medium sødme. Lang og god ettersmak med mye nøtter og krydder. En vin med en flott personlighet.

29 års lagring på eikefat. Kun 48 flasker tilgjengelig.

Dette er den siste Madeira-vinen jeg smaker i denne rekken. Jeg er i himmelen, og forhåpentlig har den gode følelsen det samme lagringspotensialet som vinen – uendelig.

Vil du vite mer om Madeira, se innlegget på bloggen Iglasset
For tips til portvin, kan du se dette innlegget jeg laget tidligere.

Legg igjen en kommentar