Skip to main content

Hva passer ikke bedre enn boblevin til høytiden i desember? På nyttårsaften er det en selvfølge for mange, men musserende vin er også et fabelaktig tilbehør både til tradisjonell julemat og julefeiringen.

Flere har spurt meg om tips til boblevin til høytiden, blant annet en venninne som skal feire julaften med sin nye kjæreste – kun de to. Det vekket minner om de fine og sprudlende julekveldene jeg har hatt.

Nye julevintradisjoner

Det begynte for en del år siden før jeg fikk barn. Mannen min og jeg jobbet ofte på julaften. Langtidsstekt ribbe eller annen tradisjonell julemat var uaktuelt å lage da vi kom hjem på kvelden etter siste nyhetssending. Vi begynte derfor en ny tradisjon – god mat som var enkel å lage, slik som hummer og kamskjell. Ett naturlig og romantisk følge var musserende vin.

Hva passer ikke bedre enn boblevin til høytiden i desember? På nyttårsaften er det en selvfølge for mange, men musserende vin er også et fabelaktig tilbehør både til tradisjonell julemat og julefeiringen. Her er forslag til seks sprudleviner.

Det er høytid over å skåle med bobler i glasset. Foto: Pixabay.

Boblene har fulgt oss på julaften, selv om vi ikke alltid jobber. Det passer så godt med et glass musserende som en aperitiff, men også som følge til julemat.

Sprudlevin på nyttårsaften

Kvelden da vi markerer overgangen til et nytt år kan være en av årets fineste. Det er noe litt magisk med denne kvelden, synes jeg. Den symboliserer både takknemlighet over alt det som kom dette året, samtidig som det er mulig å slippe det som ikke fungerte så bra – og en åpenhet for nye muligheter i det kommende året.

Kvelden er absolutt verdig bobler i glasset. Selv liker jeg å begynne med de mest kostbare, deretter ved midnatt, når lufta fylles av røyk, karbon og svovel fra fyrverkeri, som selvsagt preger lukt- og smakssansen, tar jeg fram de rimeligere.

Jeg har gått gjennom noen av vinene jeg har møtt på det siste året, og plukket et utvalg i forskjellig prisklasser som bør passe som boblevin til høytiden.

Vinene skal være inne på de fleste pol, for nå begynner det å bli farlig sent å legge inn en bestilling.

Blir det boblevin i høytiden på deg?

Boblevin til høytiden:

Nyetimber Classic Cuvee, England. Kr 389

Fint eplepreg, men også kjeks og litt sitrus. Små, brusende bobler.  Frisk syre balanserer vinen svært godt og smaken varer lengde. Absolutt på høyde med en Champagne. Og denne produsenten har faktisk vunnet i blindsmakinger over Champagne ved flere anledninger.

50 prosent Chardonnay, 30 prosent Pinot Noir og 20 prosent Pinot Meunier-druer.

Philizot & Fils Brut numéro 3, Champagne, Frankrike. Kr 233 (0, 75cl) og kr 140 (0, 375 cl)

Eple, sitrus, og nybakt brioche. En gjenkjennelig Champagne på aroma. Fin syre og kremete bobler med litt sødme på avrundingen. En rimelig Champagne som leverer. Pluss for også å komme i en liten flaske.

35 prosent Pinot Noir, 35 prosent Chardonnay og 30 prosent Pinot Meunier-druer.

Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Brut Franciacorta Riserva 2012, Franciacorta, Italia. Kr 215

Eple, litt urter, blomst, litt brøddeig og en anelse smør og sitron. Frisk og syrlig. Deilig!

Franciacorta-vin, er en av mine personlige sprudlefavoritter fra Italia. Den er gjerne kalt «Italias svar på Champagne», men med en unik personlighet.

90 prosent Chardonnay og 10 prosent Pinot Nero-druer. (Pinot Noir)

Fontanafredda BollaCiao Alta Langa Brut, Piemonte, Italia. Kr 179

Innbydende lukt av eple, grapefrukt og smør. Det samme i smak, med et tynt lag av nøtter. Fin syre og vinen varer lenge. Frisk og skummende bobler.

Vingården fikk tittel «European winery of the year» av Wine Enthusiast i 2017.

70 prosent Pinot Noir og 30 prosent Chardonnay-druer.

Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut, Burgund, Frankrike. Kr 170

Dette er en gammel slager. Det er litt høytid over etikken. I glasset er den en fest med sin rosafarge. Røde bær, eple og litt kjeks. Fruktig og frisk. Den er fransk og laget på samme metode som Champagne, men mye rimeligere.

100 prosent Pinot Noir-druer

 

Giol Castello Gabriel 1503 Prosecco Treviso Brut, Prosecco, Italia. Kr 125

Pære, sitrus og hvite blomster i aroma og smak. Ung og frisk med kremete bobler.

En ren, enkel og god vin til en svært rimelig pris. Mye vin for pengene. Legg til ti kroner og få en annen god prosecco fra samme produsent.

100 prosent Glera-druer. Økologisk.

Ønsker deg en riktig fin jul- og nyttårsfeiring!

Flere tips til vin til å feire med:

Portvin

Madeira

Ønsker deg en riktig fin jule- og nyttårsfeiring!

 

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar