Skip to main content

Har du lyst til å lære mer om vin? Det er mye du kan lese deg til. Her er tre forslag til vinbøker. En passer til dere med en vinklubb, en annen til deg som vil kose deg med en vinbok på sengekanten, og en tredje til deg som vil fordype deg i klassisk, fin vin.

Det finnes et stort utvalg av vinbøker der ute. Som med alt annet er noen bedre enn andre. Jeg har lest en del for å lære om vinproduksjon. De er færre og de fleste er på engelsk. Men det finnes også morsomme, inspirerende og lærerike vinbøker – på norsk.

Jeg har hatt flere fra vinklubber på vinkurs og vinturer. Det er overraskende mange som har vært med i vinklubb i mange år, men som sier de kan lite om vin. Kanskje trenger de en struktur på treffene i klubben?

Har du lyst til å lære mer om vin? Det er mye du kan lese deg til. Her er tre forslag til vinbøker. En passer til dere med en vinklubb, en annen til deg som vil kose deg med en vinbok på sengekanten, og en tredje til deg som vil fordype deg i klassisk, fin vin.

«Snarveien til vin – Bli en bedre vinsmaker på 7 kvelder»

Da er den nye boka til vinjournalist Ingvild Tennfjord  midt i blinken. Boka «Snarveien til vin – Bli en bedre vinsmaker på 7 kvelder» er et vinkurs i bokform. Du trenger ikke bare lese om druer, aroma, vinregioner, tanniner og eik – du skal lære å kjenne dem selv gjennom praktiske øvelser.

Boka gir en grunnleggende innføring i vinsmaking av hvite, røde og musserende viner. For hver kveld (kapittel) skal dere smake 4 viner, slikt sett kan det være fint å gjøre dette med andre.

Forfatteren tar deg med på en reise inn i ditt eget kjøleskap og ut i verden. Det er alt fra billigvin» fra Chile til «indrefiletvin» fra Frankrike.

Språket er lettfattelig og levende. På en fengende måte deler Tennfjord sin kunnskap og lidenskap – vin. Sitat i etterord:

«Noen få kan mye. De fleste kan lite, eller ingenting. Derfor skriver jeg om vin. Maktbalansen er fortsatt skjev. Tilgangen gagner de få».

«Vindunderlig! Hummer og kanari fra vinverden»

Lidenskap for vin og ønske om at flere skal nyte det, har også den fransk-norske vinhandleren Nicolas Mahé de Berdouaré. Hans nye bok «Vindunderlig» er rikt illustrert med artige sitater og tegninger.

Boka er en blanding av selvbiografi, der forfatteren forteller fra sitt liv i vinverden og sine møter med norsk vinkultur, eller mangelen på den.

Han tar deg med til sitt hjemdistrikt Bordeaux og beskriver vinopplevelser så godt at det er som om jeg er der selv. Mahé de Berdouaré klarer på en underfundig måte å gi deg kunnskap om alt fra dekantering av vin og korka vin til den gang da det ble servert vin til skolematen.

Har du lyst til å lære mer om vin? Det er mye du kan lese deg til. Her er tre forslag til vinbøker. En passer til dere med en vinklubb, en annen til deg som vil kose deg med en vinbok på sengekanten, og en tredje til deg som vil fordype deg i klassisk, fin vin.

En av flere illustrasjoner i boka som forfatteren selv har laget.

Slagordet hans «drikk oftere, mindre og bedre» er gjennomgangstema i det som nok er en av de mest underholdende vinbøkene jeg har lest.

Her er det bare å kose seg med illustrasjoner og anekdoter mens du lærer om vin og vinens historie. Denne boka er til å bli glad av.

Har du lyst til å lære mer om vin? Det er mye du kan lese deg til. Her er tre forslag til vinbøker. En passer til dere med en vinklubb, en annen til deg som vil kose deg med en vinbok på sengekanten, og en tredje til deg som vil fordype deg i klassisk, fin vin.

«En vingurus guide til Bordeaux og Burgund»

Den tredje vinboka er ikke helt ny (utgitt i 2016), men like aktuell.

Ved første øyekast kan «En vingurus guide til Bordeaux og Burgund» virke litt tung. Sidene er tettpakka med ord og informasjon om Frankrikes to mest anerkjente vindistrikt, med få bilder som bryter opp teksten.

Men også i denne boka er det en kjærlighet for vin som driver leseren til neste side.

Forfatteren, Per Mæleng er leder for spesialpolene og spesialslippene på Vinmonopolet, deriblant vinslippene der folk står i kø for å sikre seg en flaske fra Burgund og Bordeaux i Frankrike. Mannen er svært kunnskapsrik, og han har en stødig penn.

Dette kan virke som en bok ment for den lille gruppen av «Fine Wine People» i Norge, men han starter folkelig med å sammenlikne poteter og druer slik at du skal forstå betydning av terroir eller jordsmonn. For her ligger mye av årsaken til at vinprodusenter i Burgund og Bordeaux kan selge vin til priser som vinbønder i andre distrikt bare kan drømme om.

Forfatteren gir deg en oversikt over de kjente vindistriktene, der kun noen meters avstand gir vin av ulik karakter, kvalitet og pris. Vil du forsøke å forstå hvorfor, samt lære mer om hva som kjennetegner en kvalitetsvin, og få en vurdering av de ulike årgangene? Ja, da er dette boka for deg.

Har du noen vinbøker du anbefaler? Del dem gjerne her i kommentarfeltet.

Vinbøkene er tilsendt fra forlagene. 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar