Skip to main content

Hvilken vin velger jeg til jul? En du liker, svarer jeg gjerne. Selv har jeg valgt noen favoritter, deriblant to røde og rimelige italienske viner. Disse finnes ikke på alle pol, men må bestilles.

Det pyntes og planlegges til jul både i Italia og i Norge. Slik som dette juletreet jeg kom over i den lille landsbyen, Trequanda i Toscana i Italia. Syns du det er glorete eller pent?

Vi har ulik smak både i julepynt og vin. Men det finnes noen retningslinjer, også for kombinasjon av mat og vin til jul.

De siste ukene har jeg holdt noen vinkurs med tema «julevin». Jeg har forsøkt å finne viner som ikke knekker noens julebudsjett, samtidig som de passer til den norske julematen.

Hvilken vin drikker du til jul? Jeg har valgt meg ut en del viner, deriblant to røde og rimelige italienske viner. I fjor jul gikk det mye mer vin enn jeg var forberedt på, så i år vil jeg også vin i hus som både passer til jul og ikke knekker julebudsjettet. De kan du lese om her. Verdt en bestilling.

Et par av bordene på julevinkurs i Skien. Sjekk de julefine serviettene som vertinnen hadde satt fram.

Hvitvin, gjerne på druen Riesling, nevnes av mange som den ultimate julevinen og det med god grunn. Dessuten, Champagne, som er en av de beste vinene til mat. Men hva med de mange som vil ha rødvin i jula? Regelen er, uansett farge på vinen:

Velg en fruktig og syrlig vin for å takle fettet som gjerne er i tradisjonell julemat. En vin uten mye tanniner eller eikekontakt

På vinsmakinger i høst valgte jeg meg ut to røde, rimelige italienske viner. De har blitt med på menyen på vinkursene jeg har hatt i førjulstida, selv om de i utgangspunktet satt litt langt inne.

NYE HØSTVINER

Vin med jule-etikett

Er du skeptisk til vin som har fått en egen etikett til høytiden? Det var jeg da jeg først så denne, selv om etiketten fanget blikket mitt ganske rask der flaska stod foran meg på bordet sammen med et 20-talls andre som var satt fram til vinsmaking.

Hvilken vin drikker du til jul? Jeg har valgt meg ut en del viner, deriblant to røde og rimelige italienske viner. I fjor jul gikk det mye mer vin enn jeg var forberedt på, så i år vil jeg også vin i hus som både passer til jul og ikke knekker julebudsjettet. De kan du lese om her. Verdt en bestilling.

Når vinimportører inviterer til pressesmakinger kan det bety flere hundre viner i løpet av en dag eller to. Da jeg så denne vinen, tenkte jeg umiddelbart «at dette er en vin jeg hopper over».

Men mens jeg smakte meg gjennom en rekke viner, føk blikket mitt tilbake til flaska med den «religiøse», nesten «Shabby-Chic»-etiketten.

– Ok, jeg kan jo smake, sa jeg til meg selv. Det er jeg glad for. Det er jul over denne.

Vin på kartong til jul

Forrige jul endte vi opp med langt flere gjester enn vi pleier, og det var en svært vinglad gjeng. Det gikk vel mange flasker vin av sorten «dyrere viner». Klok av skade, har jeg i år planlagt å gå til innkjøp også av vin som ikke koster all verden.

Hvilken vin drikker du til jul? Jeg har valgt meg ut en del viner, deriblant to røde og rimelige italienske viner. I fjor jul gikk det mye mer vin enn jeg var forberedt på, så i år vil jeg også vin i hus som både passer til jul og ikke knekker julebudsjettet. De kan du lese om her. Verdt en bestilling.

Jeg er ikke en stor kartongvin-drikker, men jeg forstår behovet for å ha mye og rimelig vin tilgjengelig. Denne vinen fanget først interessen min da jeg smakte den hos en annen importør. Den var av god kvalitet og fra et vindistrikt (Vino Nobile di Montepulciano) som er kjent for å selge vin på flaske som man må betale en del for, slik som vinen jeg skrev om HER.

Hvilken vin drikker du til jul? Jeg har valgt meg ut en del viner, deriblant to røde og rimelige italienske viner. I fjor jul gikk det mye mer vin enn jeg var forberedt på, så i år vil jeg også vin i hus som både passer til jul og ikke knekker julebudsjettet. De kan du lese om her. Verdt en bestilling.

På vinkurset «Julevin» har flere deltakere blitt overrasket da de fikk vite at denne vinen er på boks.

Det finnes selvsagt mange andre viner du kan velge.  Foruten nevnte Riesling og Champagne, går også andre fruktige og syrlige hvite og røde viner. Vin laget av druen Pinot Noir kan også passe både til torsk, pinnekjøtt og ribbe.

Amarone til jul

Noen mener sågar at tyngre viner, slik som Ripasso og Amarone passer til både ribbe og pinnekjøtt, som jeg tidligere har skrevet om.

Har du en kraftig og vellagret rødvin i kjelleren, og okse- eller viltkjøtt på menyen, så er det bare å sprette korken på en moden Bordeauxvin eller en spansk Rioja. Fra Italia passer både Amarone, Ripasso, Brunello eller Barbaresco.

Bestille vin

Utvalget av vin er mye større på bestilling enn på basis. Spesielt merkbart er det nok om ditt lokale vinmonopolet er ett av de mindre. Skal du handle til jul, er det på tide å bestille nå. Det er enkelt og helt gratis, om du henter flaskene i en butikk.

Bestilles må nok også de to røde og rimelige italienske viner som omtales her.

Ønsker du en litt finere gave, eller noe ekstra godt til desserten, kan du jo vurdere en av disse årgangs-madeiraene.

To røde og rimelige italienske viner til jul:

Ricossa Piemonte Barbera 2016,  Piemonte, Italia. Kr 130. Varenummer 10302201 (Bestillingsutvalget – inne på 20 pol)

Aroma og smak av friske røde bær og plomme, noe kryddersmak av nellik på lengde. Frisk syre og saftig i smak. Fin balanse med lette tanniner.

Denne er lett og ukomplisert. Den har elementene som vil egne seg til en rekke julematretter, som torsk, ribbe og pinnekjøtt. Et pluss for etiketten, som kan pynte opp bordet eller egne seg som gave.

100 prosent Barbera-druer.

 

Castellani Filicheto VNDM, Toscana, Italia. Kr 500. Varenummer: 8299106 (Bestillingsutvalget – inne på 18 pol)

Søte røde bær også i denne. Her er også litt tørket frukt, krydder, litt lær og et snev av roser på smak.  Saftig og moden, med noe kraft. Lette tanniner.

Matvennlig vin som også er lett å like. Godt boksvinkjøp – og fin til mye julemat eller et glass etter mat. Hell den over på en karafell, og sjekk reaksjonene.

90 prosent Sangiovese og 10 prosent Canaiolo-druer.

Dette var kun to røde og rimelige italienske viner. Ønsker du flere vintips til jul eller annen anledning, så abonner gjerne på bloggen.

For tips om flere juleviner se VIN I JULEGAVE  eller flere tips til vin til julemat i DN HER. 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar