Skip to main content

Er det noe du er redd for? Et sted, et dyr, høyder eller store avgrunner? Det finnes et sted på vingården jeg har holdt meg unna. Nå er jeg blitt utfordret til å oppsøke det. Klarer jeg å overkomme frykten?

Jeg er egentlig ikke redd for mye. Verken slanger, vanlige edderkopper eller det å være alene på vingården som ligger flere kilometer fra folk, skremmer meg.

ALENE PÅ VINGÅRDEN

Men det er én ting jeg kvier meg veldig for – det er å gå opp i den gamle vinkjelleren som ikke lenger er i bruk.

Den er gravd inn i en helling for flere tiår siden. Mesteparten er dekket av jord og planter som gjør at sollyset aldri treffer den, og at den holder en jevn, kjølig temperatur – ypperlig for å lagre vin.

Det tok faktisk litt tid før vi oppdaget den. De første årene etter at vi kjøpte vingården, brukte vi den gamle vinkjelleren til vår venn Pierluigi inne i landsbyen.

Er det noe du er redd for? Det finnes et sted på vingården jeg har holdt meg unna. Nå er jeg blitt utfordret til å oppsøke det. Klarer jeg å overkomme frykten? Her får du se hvordan det går og tips til deg som har en frykt å overkomme. Håper det inspirerer.

Men det ble strevsomt å kjøre de tre kilometerne frem og tilbake mellom gården og vinkjelleren flere ganger om dagen for å røre i vinen mens den gjæret, måle om den var ferdig gjæret, eller for å hente en flaske vin.

Det bor noen her inne

Vi har flere små bygg på eiendommen. Vi forsøkte lage vin i det gamle stenhuset. Det var greit å gjære her, men huset holdt ikke lav nok temperatur til lagring.

Det var da vi kom over den gamle vinkjelleren som ligger i det mest skyggefulle området på eiendommen. Den måtte pusses opp. Vi tok den kjappe varianten – malte og satte opp en hjemmesnekret dør. Vi skjønte ikke da at det bodde noen der inne.

Er det noe du er redd for? Det finnes et sted på vingården jeg har holdt meg unna. Nå er jeg blitt utfordret til å oppsøke det. Klarer jeg å overkomme frykten? Her får du se hvordan det går og tips til deg som har en frykt å overkomme. Håper det inspirerer.

Samtidig begynte vi å bygge om to av de gamle byggene til en ny mer moderne vinkjeller på gården. Disse egnet seg til både å lage vin og oppbevare vin.

Er det noe du er redd for? Det finnes et sted på vingården jeg har holdt meg unna. Nå er jeg blitt utfordret til å oppsøke det. Klarer jeg å overkomme frykten? Her får du se hvordan det går og tips til deg som har en frykt å overkomme. Håper det inspirerer.

Fornøyd over å kunne stake i vinen i nye og moderne omgivelser. Oktober, 2013.

Vi glemte litt den gamle vinkjelleren. Inntil vår venninne Karianne Solbrække som har vært med på vingården siden vi var der på visning i 2007, lurte på hvordan vinen som fortsatt stod der oppe, smakte.

Jeg fortalte at jeg ikke hadde vært der på flere år. Jeg orket ikke, eller rettere sagt, torde ikke. Sist gang jeg var der, så rett jeg inn i øynene på et levende, loddent vesen, mens merkelige, store insekter jeg ikke kunne navnet på, hadde inntatt vegger og tak, og stedvis teppelagt dem.

«Kom igjen,» sa hun. «Vi må jo smake.» Min venninne og jeg var på vingården noen dager, bare vi to. Jeg utsatte det helt til siste dag. Jeg tenkte på en annen venninne, Hanne Terese Storvik, som er terapeut og på rådene hennes om det å overkomme frykt. (Se tipsene hennes lenger ned i saken)

Karianne tok mobilen min og begynte å filme, mens jeg kjente hvordan frykten spredde seg i kroppen. Vil du bli med å se hvordan det gikk?

Jeg kjenner følelsen fortsatt. Hjertebanket, ilingen i kroppen, svetten. Har du kjent på det samme?

Erfaringen var at frykten for å gjøre det var verre enn selve handlingen.

Seieren ved å overkomme frykten

Vinen den smakte vi, og vet du hva? Den hadde holdt seg fint etter sju års lagring.

Jeg klarte å overkomme frykten og det føles befriende. Jeg har nå vært der flere ganger. Sammen med besøkende har jeg hentet og smakt på vinen.

Er det noe du er redd for? Det finnes et sted på vingården jeg har holdt meg unna. Nå er jeg blitt utfordret til å oppsøke det. Klarer jeg å overkomme frykten? Her får du se hvordan det går og tips til deg som har en frykt å overkomme. Håper det inspirerer.

 Det er fortsatt noen flasker igjen der oppe i den gamle vinkjelleren. Kanskje burde vi sette inn flere? Kan hende du blir med en dag og henter en vin sammen med meg? Tør du, tør jeg!

Er det noe du er redd for? Det finnes et sted på vingården jeg har holdt meg unna. Nå er jeg blitt utfordret til å oppsøke det. Klarer jeg å overkomme frykten? Her får du se hvordan det går og tips til deg som har en frykt å overkomme. Håper det inspirerer.

Terapeut Hanne Storvik bistår mange med å komme over frykten.

Har du også noe du unngår eller frykter å gjøre?

Jeg håper denne filmen kan inspirere deg til å overkomme frykten. Her er noen råd til hva du kan gjøre fra terapeut Hanne Terese Storvik ved Oslo Psykologsenter:

Slik kan du overkomme frykten:

*Du trenger en motivator.

Finn en tanke som kan motivere deg til å møte frykten. For Anne var det muligheten til å finne en vinskatt i en skummel cantina.

*Still deg selv spørsmålet – hva er det verste som kan skje?

Vær kritisk til svaret ditt. Tror du egentlig på det? Finn en mot-tanke du kan tro og holde fast på.

*Oppsøk det du er redd for og det som utløser de fysiske reaksjonene.

Når frykten er aktivert, hold ut følelsen og vent til de kroppslige reaksjonene går ned. 

*Oppsøk terapeut om dette virker uoverkommelig

I samarbeid med en terapeut finner mange motivasjonen og styrken de trenger til å utfordre angsten. 

Fakta om frykt: 

Frykt er en naturlig og riktig reaksjon på noe som er farlig. Det er mange ting man skal være redd for, og kroppen vår reagerer med en kraftig reaksjon for å alarmere oss. Fobi og panikkangst derimot står ikke i forhold til den situasjonen den oppstår i, og gir et inderlig ønske om å unngå eller flykte fra det som utløste frykten. Overfor en reell fare er tolkningen riktig og reaksjonen likeså. I mange situasjoner er imidlertid tolkningen uriktig og alarmen går uten grunn. Hvis du er redd for noe som de fleste andre ikke er redd for, eller du bruker for mye energi på å engste deg for saker, eller du unngår ting som kunne vært fine, kan det være at hjernen din feiltolker og reaksjonen overdrives. Dersom frykten er så stor at det går utover livskvaliteten og valgene vi tar, finnes det hjelp. (Hanne Terese Storvik)

Lykke til! 

 

 

Legg igjen en kommentar