Skip to main content

Er du klar for å bestille vin til påske?  Tradisjonen tro er det nok mye lam og påskegodteri på menyen.  Her har jeg samlet et knippe viner som bør gjøre seg i påska.

Rett før påske skal jeg ha et vinkurs med tema «vin til påske», og jeg planlegger å legge ut et innlegg med vintips. Mens jeg sitter og leser gjennom smaksnotatene mine for å finne aktuelle viner, oppdager jeg at flere av dem er i bestillingsutvalget. Om en uke, kan det være for sent å bestille vin til påske. Derfor deler jeg disse med deg nå.

Er du klar for å bestille vin til påske?  Tradisjonen tro er det nok mye lam og påskegodteri på menyen. Her har jeg samlet et knippe viner som bør egne seg. 

I år er jeg inspirert av spanske viner etter at jeg nylig var jeg på en spansk vinmesse. Det at Spania er et vinland som forbindes med påske er ikke noe nytt. Spesielt er rødviner fra Rioja til lam en klassiker.

Men det er mange andre distrikt og druer som egner seg til påskevin.

Fordelen med å bestille vin til påske er at du slipper køene som kan være på polet like før høytidsdagene. Vinene er allerede betalt og du kan hente dem ferdig samlet i en eske på det polet som passer deg.

Men det er også andre land som må må med, som en italiener, ettersom Italia jo er mitt nærmeste vinland. For påske skal selvsagt tilbringes på vingården i Lazio.

LES MER: Påske på vingården

Er du klar for å bestille vin til påske?  Tradisjonen tro er det nok mye lam og påskegodteri på menyen. Her har jeg samlet et knippe viner som bør egne seg. 

Dessuten, en vin fra Ungarn til påskegodteriet. Tokaj, så søtt, men også syrlig. Perfekt til sjokolade og marsipan. Den er også veldig holdbar.

Selvsagt må vi også ha bobler. Denne vinen fra Tyskland tok meg umiddelbart i påskestemning da jeg smakte den.

Griesel Rosé Brut, Tyskland. Kr 290. Varenummer: 10718601 (inne på 4 pol)

Søte jordbær og vanilje i duft. Fin, snasen syre. Saftig og fruktig med noe kjeks og blomst. Lekker og elegant. Lang og god ettersmak.

Bildet jeg får opp under smakingen er snøen som sildrer i varm påskesol. Rekker du ikke få den før påske, bestill den likevel, dette er en perfekt vårvin.

85 prosent Pinot Noir og 15 prosent Pinot Meunier-druer.

Terningkast 6

 

Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2015, Toscana, Italia Kr 260. Varenummer: 5789601  (inne på 4 pol)

God moden frukt som plommer og morell, noe lær og lakris. Kompleks vin med flott syre. Fin harmoni mellom frukt og krydderaromaer. Tørre og fine tanniner, likevel en saftig vin. Lagrer nok bra i alle fall i 5 år, men er også fin nå!

Dette er en ny årgang av vinen (2013-årgangen) som i høst ble ranket som #11 av verdens beste viner av Wine Spectator. 2015-årgangen virker lovende og står ikke tilbake for den forrige.

70 prosent Sangiovese og 30 prosent Canaiolo-druer.

Terningkast 6

LES MER: Verdens beste viner 2018

Chateldon Cabernet Sauvignon Reserva 2012, Catalonia, Spania. Kr 190. Varenummer: 3089601

Lekre røde bær, blomster, mokka og vanilje. Saftig, rent og pent. En vin laget på klassiske franske druer fra Bordeaux. Gjør seg svært godt også i Spania. Elegant og drikkeklar!

90 prosent Cabernet Sauvignon og 10 prosent Merlot.

Terningkast 6

 

Salmos 2015, Catalonia, Spania. Kr 300. Varenummer: 5632301 (inne på 3 pol)

Røde plommer, fiken og svisker. Deilig krydderblanding. Frisk syre. God konsentrasjon. Elegant i smak og duft som munner ut i blomster. Nydelig!

50 prosent Cariñena , 35 prosent Garnatxa og 15 prosent Syrah.

Terningkast 6

 

Ònix Clàssic 2017, Catalonia, Spania. Kr 181. Varenummer: 4573701 (Inne på 20 pol)

Modne kirsebær, blomst og mineraler.  Saftig og frisk i smak av god frukt og lakris. Ny årgang. Tydelig og deilig!

50 prosent Grenache og 50 prosent Carignan.

Terningkast 6

Albariño Deusa Nai 2017, Rias Baixas, Spania. Kr 165. Varenummer: 9742001

Fruktig med søte appelsiner og gule plommer. Pent integrerte urter og krydder. Rund og rik i smak. Dette er så godt, saftig og friskt! God lengde. Nam!

100 prosent Albariño-druer.

Terningkast 6

 

Royal Tokaji Aszu Blue Label 5 Puttonyos 2013, Tokaj, Ungarn. 200 kr (0,25 l), varenummer: 3140304 og kr 301 (0,5 l) varenummer: 763102 (inne på 14 pol)

Mye duft og smak, som appelsinskall, tørket frukt, honning og nøtter. 155 g/l sukker gir sødme, men syren gjør at den balanserer så fint og tilfører vinen friskhet og lengde. Typeriktig, elegant og godt!

55 prosent Furmint, 40 prosent Hárslevelu og 5 prosent Muscat-druer.

Terningkast 6

Hva gjør du, kommer du til å bestille vin til påske, eller venter du til dagene rett før og handler vin som er i hyllene?

I neste uke kommer jeg med flere vinforslag til påske, men da til dere som ikke har rukket å bestille.

2 Kommentarer

  • Merete Kosberg sier:

    Alltid fristende å prøve noe jeg ikke har smakt, men i år holder jeg meg til en av skattene i vinskapet. En av Donatella Cinelli Colombinis produksjon, en Vino Nobile, eller en Volpaia Ch. Classico… Det blir nok italiensk, også til lammet! Hvis jeg ikke husker feil, har jeg liggende en søtlig Montefalco også. Til akkompagnement til dessert. Det blir hjemmepåske, og mange fridager. Med barnebarn, påskeegg, hav og himmel og Jærstrender.

  • Anne sier:

    Hei Merete! Høres ut som du har noen deilige skatter til påske! Så artig at du har Donatella-viner! Bør passe så fint! Ønsker deg hyggelige påskedager! ?

Legg igjen en kommentar