Skip to main content

Wine Country – det høres ut som en film om vin, men kvinner og vennskap er mer hovedtema, dog lyst på vin får du nok. Dette er filmen for deg som liker en blanding av drama og komedie, og en happy ending. Her får du mer om filmen og noen forslag til amerikanske viner.

Kanskje øser det ned regn eller kveldene er så kjølige at du trekker inn? Det var en slik dag at jeg kom over filmen «Wine Country» på Netflix.  Tittelen appellerte umiddelbart. Det er tross alt lenge mellom hver vinfilm.

Dyre viner i Wine Country

En venninnegjeng er på tur for å feire at en av dem blir 50 år. Turen går til vindistriktetet Napa Valley i California i USA, og vakre landskap med vinranker vises på skjermen fra området som er kjent for å ha de dyreste vinene fra både regionen og USA, ja sågar noen av verdens dyreste viner kommer fra Napa, som Screaming Eagle.

Men disse damene er mer opptatt av å skravle og drikke vin enn å gå i dybden av vinsmaking, og lar seg ikke affisere av seriøse sommelierer. Wine Country er en komedie, men som også viser livets alvor. Damene har hvert sitt å stri med. Men de danser det av seg, drikker og ler – og glemmer det, om enn for en stund.

Her kan du se traileren:

Men etter en god fest, kommer gjerne dagen-derpå. Det gjør det også her. Det ser ut til å gå skikkelig ille. Men så til slutt, happy ending! Jeg elsker akkurat det. Hva med deg?

Basert på egne opplevelser

Filmen er basert på en sann hendelse. Amy Poeheler debuterer som regissør og var selv på en vintur i området i anledning en 50-årsdag. Selv om hun også er en av skuespillerene i filmen, er den ikke dokumentarisk. Men den er absolutt en film å kjenne seg igjen. I alle fall for de av oss som er midtveis i livet.

Og lærer du om vin? Tja.

Slik som: «Hva heter dette? Hvitvin. Å, det er så godt».

Men lyst på vin og å besøke dette amerikanske vindistriktet, det fikk jeg.

Wine Country - det høres ut som en film om vin, men kvinner og vennskap er mer hovedtema, dog lyst på vin får du nok. Dette er filmen for deg som liker en blanding av drama og komedie, og en happy ending. Her får du mer om filmen og noen forslag til amerikanske viner.

Se Wine Country alene eller sammen med noen venninner, kanskje over et glass vin? Dette er en feel-good-film som hyller livet, vennskap og vin!

Filmen finner du på Netflix.

Amerikansk rødvin øker i popularitet

Når du først er i California i USA, hvorfor ikke velge en vin fra dette området? Utvalget av amerikansk vin er ganske lite ved landets pol,  likevel har salget av rødvin fra USA økt med 10 prosent fra januar til juni i år, til tross for en nedgang generelt i rødvinssalget.

Enda mindre er utvalget av hvitvin fra USA, og salgstall fra Vinmonopolet viser en nedgang på 2, 5 prosent hittil i år. Men det betyr ikke at vinene er dårlige.

Friskere hvitviner fra California

Da jeg studerte i USA for maaange år siden, drakk vi Chardonnay fra California. Jeg husker fortsatt følelsen. I blant var det som å drikke smør og kokos.

Amerikansk vin slet lenge med sitt rykte, kanskje på grunn av den lange og heftige kontakten en del viner hadde med amerikansk eik. De  siste årene er fatbruken mindre og mange produsenter har gått over til fransk eik. Vinene er slankere og det har det kommet en rekke kvalitetsviner fra flere distrikt i USA. De beste blir gjerne utsolgt raskt selv om prisene av mange er ansett som ganske høye.

Wine Country - det høres ut som en film om vin, men kvinner og vennskap er mer hovedtema, dog lyst på vin får du nok. Dette er filmen for deg som liker en blanding av drama og komedie, og en happy ending. Her får du mer om filmen og noen forslag til amerikanske viner.

Vintips: Noen av vinene har jeg smakt tidligere på pressesmakinger, mens disse kjøpte jeg selv inn bla på grunn av nye årganger.

Prisene har økt og i hyllene på Vinmonopolet står det en del dyre amerikanske viner, men du finner også noen rimeligere. Her er noen forslag til amerikansk vin, de fleste basert på Chardonnay- og Pinot Noirdruer. Drikk dem mens du ser filmen Wine Country, eller nyt dem ved en annen anledning.

Vin fra Wine Country:

Rødviner:

Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2016, California, USA. Kr 300

Frisk duft av akkurat passe modne røde bær og noe blomst. Litt røkt ved og gode eikekrydder. Velbalansert og lette tanniner. Deilig smak som varer lenge.

100 prosent Pinot Noir. Terningkast 6.

Tyler Santa Barbra Pinot Noir 2017, California, USA. Kr 310

Lys i fargen. Duft av røde bringebær, litt jord, hvit pepper og røyk. I smak er det mye urter, røde bær, pepper og nellik. Ung, saftig og frisk. Fin lengde. Lettdrikkelig. Nyt den nå eller spar den noen år.

100 prosent Pinot Noir. Terningkast 5.

Noble Vines 667 Pinot Noir 2016, California, USA. Kr 170

Røde, modne bør og godt med krydder fra fat i duft. Frisk, fin syre og masse krydder over røde bær i smak. Her er det brukt amerikanske fat, i tillegg til franske. Kan du kjenne det?

I forhold til Tyler, er denne mer kraftfull i aroma og smak, selv om samme druer.

100 prosent Pinot Noir. Terningkast 5. Mye god vin for pengene!

 

1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel 2015
California, USA. Kr 200

Amerikanerne er kjente for å eksperimentere. Denne vinen er lagret på Bourbon whiskyfat.

Aroma av mørke, modne bær, pepper og eikekrydder. Kan nok bli litt voldsom om du skal ha mange glass. En del sødme i ettersmak. For deg som vil prøve en annerledes vin.

Kjenner du whiskyaromaer? Produsenten støtter bevaring av bisonokser som fremgår på etikett.

81 prosent Zinfandel-, 14 prosent Petite Syrah-, 3 prosent Syrah- og 2 prosent Cabernet Sauvignondruer. Terningkast 4.

Hirsch Vineyards San Andreas Fault 2016, California, USA. Kr 516

Dyp og konsentrert på lukt. Blomster og søte bær. Snasen, frisk syre. En del eikekrydder på lengde. Begynner å åpne seg, men dette er en vin for deg som har vinkjeller. Hva med å prøve en nå, skriv ned notatene og sette en eller flere i kjelleren som du smaker på om 5-10 år?

100 prosent Pinot Noirdruer. Terningkast 5 (ut i fra hvordan det smaker i dag).

Hvitviner:

Sandhi Santa Rita Chardonnay 2016, California, USA. Kr 240

Pen aroma av nøtter, modne epler, smør og gjærbakst. I smak også lett sitrus, eikekrydder og epler. God og frisk syre. Slank, men rik og kompleks. Bør luftes.

100 prosent Chardonnay. Terningkast 5.

Bonterra Organic Chardonnay 2017, California, USA. Kr 160

En aromatisk vin med en del pære og tropisk frukt. Frisk, men godt med eikekrydder. Kremete munnfølelse. Litt kort lengde, men lett-likelig.

Hovedruen er Chardonnay (92%) og ørlite Muskat (2 %),  Chenin Blanc (4%),  Viognier (1%) og Roussanne (1%). Økologisk. Terningkast 5.

Wente Morning Fog Chardonnay 2017, California, USA. Kr 169

Smør, nøtter og modne epler. Smak: eikekrydder, tropisk frukt, sitrus, nøtter, smør og vanilje. Fin og frisk, medium syre. Litt kremete, medium fylde. En rik vin med god lengde. En typeriktig California Chardonnayvin.

100 prosent Chardonnay. Terningkast 5.

 

Lutum Durell Chardonnay 2016, California, USA. Kr 520 (Bestilling. Varenummer: 8108001)

Duft og smak av rund gul og moden frukt. Fint integrert eik i smak med moden sitrus. En konsentrert vin som nok vil utvikle seg godt og by på mer om noen år. En velkomponert og kjempegod vin.

100 prosent Chardonnaydruer. Terningkast 6.

Roséviner:

Adorada Eau de California Rosé 2017, California, USA. Kr 150 (Inne på 11 pol. Bestilling. Varenummer: 8269701)

Den ligner litt på en parfymeflaske, ikke sant? Her har vinmaker Margaret Leonard eksperimentert med sammensetning av ulike druer og aromaer i håp om å vekke sanser og gi spesielle opplevelser.

I denne er det mye å lukte på av både bær, frukt og blomster. Minner den deg om parfyme? Velbalansert og pen. Prøv selv! Vinmakeren har også en morsom og floral hvitvin med samme konsept

51 prosent Colombard-, 29 prosent Gewürztraminer-, 9 prosent Zinfandel-, 4 prosent Viognier- og 1 prosent Petite Syrah-druer. Terningkast 5.

Bonterrra Organic Rosé 2018, California, USA. Kr 170 (Inne på 6 pol. Bestilling. Varenummer: 10969501)

En litt mer tradisjonell rosévin enn forrige.

Litt forsiktig duft av røde, runde bær, lime og urter. Smak: frisk og saftig med noe syrlige røde bær. Rundes av med litt blomst på lengde. Lettdrikkelig. Medium lengde. Fin til sjømat og snacks. Deilig!

23 prosent Grenache-, 19 prosent Syrah-, 12 prosent Zinfandel-,10 prosent Malbec-  og 8 prosent Pinot Noirdruer. Økologisk. Terningkast 5.

Håper vinene og filmen faller i smak!

Har du lyst til å lære mer om vin og vinsmaking? Ta gjerne kontakt, så holder jeg et vinkurs for dere.

Lyst til å se flere vinfilmer? Hva med Barolo Boys? Mer om hva den handler om og hva den har betydd for meg som vinmaker, samt link til den, finner du HER.

 

 

Legg igjen en kommentar