Skip to main content

De har kun hett vino rosso eller bianco og årgangen. Men nå har vi endelig satt navn på vinene. Det handler om håp og å oppfylle en drøm, som jo vinene våre gjør.

Med en ny innhøsting foran oss, trenger vi plass i vinkjelleren til den nye vinen. Det betyr at noe av vinen som står på fat, må flaskes opp. Det er en for øvrig en ganske stor jobb. Flasker må vaskes med kokvarmt vann, vin tappes på, og de må merkes med navn.

Hittil har jeg kun skrevet på om det er rød eller hvitvin med årstallet druene ble høstet, samt navnet på min mann og meg.

Spørre andre om råd

Vi har brukt flere år på å finne navn på vinene og på vingården, i påvente at de rette navnene skal dukke opp. Men hvor lang tid skal vi egentlig bruke på å ta en beslutning?

I det siste har jeg spurt vingårdsgjester til råds. Vi har drodlet og det har kommet flere gode forslag jeg ikke selv ville kommet på. Ideene har kvernet i hodet mitt – og så, plutselig føltes disse navnene riktig.

Hvor lenge skal man egentlig vente med å ta en beslutning? I påvente av at det rette navnet skulle dukke opp, har vinene våre kun hett vino rosso eller bianco. Men nå har jeg spurt meg til råds, og i den kreative prosessen har jeg endelig satt navn på vinene våre. Nå gjenstår kun navn på gården. Har du et forslag?

Navn på vinene:

Rødvinen skal hete SOGNO – som betyr drøm på norsk. Det er en drøm som har gått i oppfyllelse, først da vi begynte å like den selv, deretter da 2015-årgangen ble kåret til områdets beste i en lokal vinkonkurranse.

Hvitvinen skal hete ESPERANZA – som betyr håp på norsk. Erfaringen vår er at det er vanskeligere å lage en god hvitvin enn rødvin. Den er mer utsatt for oksidering og dessuten har det kanskje noe med druene våre å gjøre. Vi har en salig blanding av druesorter som blir til hvitvin. Det betyr at den kan bli krevende i smak. Vi har forsøkt oss fram på ulike vinproduksjonsmetoder og håpet på at det skulle gå bra.

Hvor lenge skal man egentlig vente med å ta en beslutning? I påvente av at det rette navnet skulle dukke opp, har vinene våre kun hett vino rosso eller bianco. Men nå har jeg spurt meg til råds, og i den kreative prosessen har jeg endelig satt navn på vinene våre. Nå gjenstår kun navn på gården. Har du et forslag?

Her holder jeg takketale etter at et panel på tre sommelierer i en blindsmaking kåret vår hvitvin fra 2016 til å være den beste i konkurransen.

Så i 2017, fikk vi førsteplass igjen i den lokale vinkonkurransen, denne gangen for hvitvinen fra året før. Det ga oss ny giv og nytt håp.

Vi har også en tredje vin, det er rødvin som har ligget på eikefat. Det er en annen krevende æffære. Utfordringen er kontakt med eik.

Hvor lenge skal man egentlig vente med å ta en beslutning? I påvente av at det rette navnet skulle dukke opp, har vinene våre kun hett vino rosso eller bianco. Men nå har jeg spurt meg til råds, og i den kreative prosessen har jeg endelig satt navn på vinene våre. Nå gjenstår kun navn på gården. Har du et forslag?

Vår rødvin fra 2017 som har vært på eikefat, er vi fornøyd med. Men årgangen som lå i den før, syns vi har et litt for heftig preg av treverk. Den ueikede rødvinen fra 2018 er ung og frisk.

Noen som smaker den eikede 2016-rødvinen, sier den er god slik den er, men det er viktig at også jeg er fornøyd.

Eksperimentere

Det er ikke så normalt å blande ulike årgangen i vin, foruten i Champagne. Men det er noen som gjør det, blant annet australske Penfolds. Det inspirerte, så jeg forsøkte blende inn noe av den eikede vinen fra 2016 med den unge 2018-vinen.

Den første som fikk smake var en journalist som var på besøk for å lage reportasje om vår vindrøm. Han likte blenden, og ikke bare det, han hjalp meg med å finne navn på vinene: de to vinene som nå er blitt én: INSIEME, som betyr sammen på norsk.

Hvor lenge skal man egentlig vente med å ta en beslutning? I påvente av at det rette navnet skulle dukke opp, har vinene våre kun hett vino rosso eller bianco. Men nå har jeg spurt meg til råds, og i den kreative prosessen har jeg endelig satt navn på vinene våre. Nå gjenstår kun navn på gården. Har du et forslag?

Her poserer jeg i vinmarken vår i Italia med årets druer. Når de blir til vin vil de ha et navn. Foto: Bjørn Moholdt.

Nå tror jeg ikke at jeg kan få 3000 dollar for flaska, som gjør noen av Penfolds Grange-viner, men uansett ønsker jeg å lage en vin som både gjestene og jeg liker, samt at den heter noe.

Hva med navn på gården?

Det at vi nå har navn på vinene er et stort framskritt. Nå gjenstår det bare å finne ut hva vingården skal hete, og deretter en etikett.

«Ta sjansen på å møte nye ideer med et åpent sinn og en genuin nysgjerrighet», oppfordrer Audun Farbrot i en kronikk i Dagsavisen.

Jeg setter stor pris på om du vil være kreativ og om du deler dine forslag med meg. Tida er inne for å sette et navn, også på dette stedet der vi trives så godt og oppfyller drømmer.

Har du en drøm du ønsker oppfylle, her er noen forslag fra da jeg gjestet  TV 2 Nyhetskanalen: 

HVA SKAL TIL FOR Å OPPFYLLE DRØMMEN

 

Legg igjen en kommentar