Skip to main content

Hva er egentlig vin for damer, og finnes de? Ja, mener Victoria Brandvold. Hun har startet et eget vinimportselskap rettet mot kvinner.

Med et stort og godt smil tar hun imot meg på kontorfelleskap med Palmer Group på Lysaker utenfor Oslo. Jeg hadde bedt om et møte, for jeg var nysgjerrig etter å ha hørt at hun hadde startet opp et noe usedvanlig vinfirma med visjon «fantastisk vin til fantastiske kvinner».

– Kvinner har vært undervurdert i vinens verden. Det har vært mer fokus på menn. Jeg ville derfor jobbe med å finne god vin til kvinner, sier Victoria Brandvold i Roxy Wines.

Det er velkjent at vinverden har vært dominert av menn. Men de siste årene har stadig flere damer inntatt rollen som vinprodusenter, sommelierer, vinjournalister og importører.

LES MER: KVINNER I VIN

Hva er egentlig vin for damer, og finnes de? Ja, mener Victoria Brandvold. Hun har startet et eget vinimportselskap rettet mot kvinner. Her kan du lese mer om hennes råd til kvinner, både i deres vinvalg, men også til dem som ønsker å oppfylle sin drøm.

Hva er vin for damer?

– Jeg opplever ofte at kvinner liker lysere og lettere viner. Derfor satser jeg på det, og selvsagt på viner jeg liker godt selv, forteller vinimportøren.

En av de første vinene hun lanserte i våres, var en musserende vin fra Franciacorta. Det var en gledelig nyhet for de av oss som har en forkjærlighet for bobler fra dette italienske vindistriktet. Rimelig og økologisk er den også, og den er er produsert av en kvinne.

-Kvinner i vinbransjen, spesielt i Italia har hatt det tøft i en mannsdominert verden. Jeg ønsker å bidra til å løfte dem fram, fortsetter Brandvold.

Hva er egentlig vin for damer, og finnes de? Ja, mener Victoria Brandvold. Hun har startet et eget vinimportselskap rettet mot kvinner. Her kan du lese mer om hennes råd til kvinner, både i deres vinvalg, men også til dem som ønsker å oppfylle sin drøm.

Kvinners smak endres med alder

I første omgang har hun tatt inn lyse og lette viner, som hun altså mener mange kvinner foretrekker. Men nå i høst kommer det også rødviner i salg, deriblant tre Baroloviner fra den kvinnelige vinprodusenten Tiziana Settimo.

– Barolo er ikke akkurat i kategorien «lett rødvin», men kvinner er jo også ulike.  Men dette er også vin for damer, spesielt voksne damer. De kan ha en forkjærlighet for litt modnere og tyngre viner. Det kommer kanskje med alder og erfaring, sier Brandvold.

Selv har jeg både vinkurs i Norge og i Italia for kvinner. Erfaringen er at damene har ulik smak. Men jeg sier meg enig med Brandvold, kvinner er en undervurdert gruppe vindrikkere.

– Undersøkelser viser at kvinner kjøper mer vin og at kvinners drikkemønster er annerledes. De foretrekker å nyte vin for seg selv og de er mindre opptatt av at den skal passe til mat enn menn.

Hva er egentlig vin for damer, og finnes de? Ja, mener Victoria Brandvold. Hun har startet et eget vinimportselskap rettet mot kvinner. Her kan du lese mer om hennes råd til kvinner, både i deres vinvalg, men også til dem som ønsker å oppfylle sin drøm.

Ingen novise i vinverden

Victoria har lang erfaring i bransjen. Hun gikk fra å være daglig leder hos vinimportørene i Moestue-gruppen til å bli gründer. Det er en overgang.

– Før hadde jeg folk som gjorde ulike ting rundt meg da jeg var daglig leder. Nå må jeg gjøre alt selv. Det er mye å lære og jeg bruker veldig mye tid på jobben, forteller Brandvold.

Vi blir sittende å prate om dette. For begge har vi byttet faste jobber mot en heller usikker tilværelse som selvstendige næringsdrivende.

– Det er klart det er tøft og slitsomt, men det er jo så mye gøy, ikke minst når det går bra og du får det til.

– Følg drømmen

Victoria Brandvold forteller videre at hun i tillegg til å finne god vin for damer, ønsker hun at flere kvinner tør å stole på seg selv, både når de skal velge en vin, men også når det gjelder å styre livet i den retningen de selv ønsker.

– Det er så mange dyktige og kompetente damer, men som ikke kommer ut med det fordi de ikke tør å tro på seg selv. De kan mye mer om vin enn de gir uttrykk for. Det ville helt sikkert også hatt suksess om de forsøkte å oppfylle sin drøm.

LES MER: HVA SKAL TIL FOR Å OPPFYLLE DRØMMEN

Fortsatt er det flere menn enn kvinner som starter for seg selv, men kvinneandelen øker, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

– Prøver du ikke, vinner du ikke. Ha det gøy og ikke vær utålmodig, er vel det beste rådet jeg kan gi andre kvinner, sier den nyoppstartede vinimportøren.

Her er min omtale av fire av vinene til Roxy Wines som altså er «Vin for damer»:

Delhommeau Harmonie Muscadet Sèvre et maine sur lie 2018, Loire, Frankrike. Kr 190. Varenummer 10969201 (inne på to pol)

Frisk duft av mineraler, epler og litt havsalt. Nesten litt perlende i smak med noe mer moden frukt. Pen, klassisk og noe elegant. Lang og god ettermsmak.

En vin til østers og reker! Eller som Victoria foreslår – ha den til flyndre med smørsaus.

100 prosent Muscadet (Melon de Bourgogne)druer. Økologisk. Terningkast 6.

Gris Marin rosé 2018, Méditerranée, Frankrike. Kr 154. Varenummer: 10974401 (inne på to pol)

Fin og lett parfymert duft med noe røde bær og aprikos. Lett og duggfrisk. En nydelig og velbalansert rosévin med god lengde.

90 prosent Grenache- og 10 prosent Carignandruer. Terningkast 6.

La Mesma Gavi 2018, Piemonte, Italia. Kr 220. Varenummer 10814801. (Inne på 1 pol) 

Fruktig og floral. Duft og smak av blomstereng, aprikos og urter. Rund, med en frisk syre som gjør den nesten perlende på tunga.

Kommer fra en vingård som er drevet av tre søstre som er opptatt av å ha et biologisk mangfold, og null bruk av kjemikalier.

100 prosent Cortesedruer. Økologisk. Terningkast 6.

 

Abrami Franciacorta Biologico Rosé 2014, Lombardia, Italia. Kr 240. Varenummer 10859701. (Inne på 12 pol)

Fin kompleksitet i lukt og smak av sitrus, jordbær og bringebær. Fine, brusete og kremete bobler. Passende syre. Sitter godt og varer en stund. Frisk, saftig og god. Mye vin for pengene.

100 prosent Pinot Nero-druer. Økologisk. Terningkast 5.

 

 

Legg igjen en kommentar