Skip to main content

Koronaviruset rammer oss alle, også i vinbransjen. Hva kan vi gjøre? Jo, vi kan fortsette å handle og støtte vinbøndene.

Små knupper spretter fram i sola som stadig blir varmere. Sevja har begynt å stige, også i vinstokkene. Det er så vidt de kan sees. Men snart skal de utfolde seg som rosene som står på enden av rader med vinstokker.

Koronaviruset rammer oss alle, også i vinbransjen. Hva kan vi gjøre? Jo, vi kan fortsette å handle og støtte vinbøndene. Her er noen forslag til italienske viner som har kommet til å Norge i det siste. Det er som magi, denne tida. For vinbøndene er det første tegn på håp om at vinstokkene gir druer og  vin. Vinbønder har en merkbar kjærlighet for det de produserer, men vel så viktig, det er også deres levebrød.

Vinbøndene i Nord-Italia rammes først, som sammen med alle innbyggerne i regionene får beskjed om å holde seg inne.

Mens smittetallene og dødsfallene øker, og viruset beveger seg sørover, kjenner jeg på bekymring. Jeg har selv en vingård i Lazio. Jeg gleder meg til å ta fatt på et nytt vinår.

Den årlige og viktige vinmessen Vinitaly i Verona i ItaliaVinItaly utsettes. Det gjør også Prowein i Tyskland, Burgund festivalen «Grand Jours de Bourgogne» i Frankrike og RAW Wine-messa i England.

Koronaviruset rammer oss alle, også i vinbransjen. Hva kan vi gjøre? Jo, vi kan fortsette å handle og støtte vinbøndene. Her er noen forslag til italienske viner som har kommet til å Norge i det siste.

Vinitaly samler folk fra hele verden, men er utsatt til juni. Foto: Ennevi-Veronafiere

Også i Norge, kan nye viner slite med å finne fram til kundene. Vinmonopolet har avlyst alle presseprøvinger i forbindelse med nye lanseringer i april og mai. Det samme er de store pressesmakingene med importørene.

Vin i springen – et glimt i mørket

Nyheten om karante i Nord-Italia er så vidt nådd ut, da det dukker opp en «gladnyhet» i ulike medier. Innbyggerne fikk ved en feiltakelse vin i stedet for vann i springen.  Den røde, musserende Lambruscovinen var klar for å bli flasket opp, da den endte opp i nabolagets vannrør. Men om noen gledet seg over det, var den kortvarig.

Tirsdag 10. mars ble hele Italias befolkning satt i karantene. Konsekvensene er mange, også for vinbøndene. På kort sikt betyr det nedgang i vingårdsbesøk, på lengre sikt kan det føre til nedgang i salg, om turistene uteblir og varene ikke kommer ut av Italias vindistrikt.

Vingård i Toscana. Foto: Dieter Ludwig Scharnag, Pixabay

Vinisolert

På vingården vår i Lazio, som ligger i et område med lite smitte, venter vingårdsarbeid, både i vinmarken og i vinkjelleren.

LES MER: BINDE OPP VINSTOKKER

Det store spørsmålet er om jeg kan og bør dra? Det samme undrer flere av dem som har meldt seg på vinturer med meg til våren og sommeren.

Flyet mitt innstilles, grupper som skulle på tur gir meg beskjed om at de vil kansellere eller utsette. Som resten av Norge, er også jeg isolert her. Vi vet ennå ikke for hvor lenge.

Koronaviruset rammer oss alle, også i vinbransjen. Hva kan vi gjøre? Jo, vi kan fortsette å handle og støtte vinbøndene. Her er noen forslag til italienske viner som har kommet til å Norge i det siste.

I mars blomstrer ville primula i skyggesida på vingården.

Jeg skulle så gjerne ønske det var annerledes, og delt denne vidunderlige tida på vingården med dere.

LES MER – VINGÅRDEN MARS 2019: DUFTEN AV VÅR

Kjøp italiensk vin

Så hva kan vi gjøre? Vi kan fortsette å håpe og tro at viruset roer seg med økende temperaturer, og følge anbefalingen fra den italienske ambassadøren i Norge til TV 2 Nyhetene  – om ikke å avlyse sommerferien.

Og vi kan gjøre én ting til, vi kan kjøpe vin og støtte vinbøndene. Med Italia som det hardest rammede vindistriktet i verden, oppfordrer jeg derfor til et slag for italiensk vin og støtte vinbøndene.

Koronaviruset rammer oss alle, også i vinbransjen. Hva kan vi gjøre? Jo, vi kan fortsette å handle og støtte vinbøndene. Her er noen forslag til italienske viner som har kommet til å Norge i det siste.

Vinmarken til vår nabo i Acquapendente i Italia, tatt i mars et tidligere år.

Bestille vin

Det er nylig kommet mange nyheter i bestillingsutvalget, deriblant en del italienske. Her er noen av dem som har gjort inntrykk på meg under pressesmakinger, før de ble lagt ut i salg, samt et par andre viner jeg tror du vil like.

Til deg som ikke har gjort det før, det er superenkelt å bestille. Bare gå inn på Vinmonopolets nettside, søk opp vinen ved navn eller varenummer, og bestill vinen til ditt lokale pol. Om du ikke kan eller vil gå i butikken, leverer også Vinmonopolet varene på døra di, eller du kan be en venn om å handle for deg.

Støtte vinbøndene – musserende:

Fratelli Berlucchi Freccianera Satèn Franciacorta Millesimo 2015, Lombardia, Italia. Kr 260. Varenummer: 11713701

Sprudlevinperlen Franciacorta ligger midt i det hardest rammede området i Italia. Her er vin du kan nyte nå eller spare noen år i kjelleren.

Rund og rik i duft med sitron, blomst, eple og kjeks. God og frisk syre, rund i smak med mye frukt og noe mineralitet. Kremete bobler. Fin lengde.

89 poeng. Terningkast 6. Et hakk opp i pris og kvalitet fra lillesøsteren fra samme produsent som er i basis.

Mosnel Franciacorta Brut Nature, Lombardia, Italia. Kr 329. Varenummer: 11706401

Fin preg av nybakte cornetti (croissanter), nøtter og modne epler. God og rund. Rik og kompleks. Frisk syre. Lang lengde med mye god ettersmak.

90 poeng. Terningkast 6. Lagre eller nyt nå.

Mionetto Prosecco Extra Dry, Veneto, Italia. Kr 150. Varenummer: 8272801

Friskt og godt eplepreg, med en lett duft og smak av hvite blomster. Saftig og litt søt frukt. Litt annerledes prosecco, men godt.

100 prosent Gleradruer. Økologisk. 84 poeng. Terningkast 6.

Støtte vinbøndene – hvitvin:

Donnafugata Lighea Zibibbo 2019, Sicilia, Italia. Kr. 220. Varenummer: 11682801

Herlig duft av appelsinblomster. Sist gang jeg var på Sicilia blomstret appelsinene. En nydelig duft. Denne lukter slik. Aromatisk i duft og smak. Noe mineralitet har den også. Varer lenge.

100 prosent Zibibbodruer. 88 poeng. Terningkast 6. En nydelig vin til fiskeretter.

Viberti Giovanni Rinato Langhe Chardonnay 2018, Piemonte, Italia. Kr 300. Varenummer: 11733401

Lett preg av fat, eple, sitrus og mineraler. God og saftig med noe røyk i smak. God lengde. Deilig denne! En god utfordrer til Burgund!?

100 prosent Chardonnaydruer. 89 poeng. Terningkast 6. Flott matvin, som til fisk eller kylling.

Settesoli Catarratto Chardonnay Organic 2019, Sicilia, Italia. Kr 400 (3 liter). Varenummer: 2663806

Denne har vært inne på polet tidligere, men mistet plassen. Nå er den tilbake og må kjempe igjen om plass.

Gule søte plommer, sitronskall og et lett lag krydder. Noe urter og mineraler i smak. Sitter fast og godt. Frisk og saftig. Fin syre.

80 prosent Catarratto- og 20 prosent Chardonnaydruer. Økologisk. 84 poeng. Terningkast 5. Drikkevin.

For flere forslag til pappvin, se KARTONGVIN –  6 ITALIENSKE PÅ BOKS

Støtte vinbøndene – rødvin:

Medici Ermete Concerto Reggiano Lambrusco DOC 2018, Emilia-Romagna, Italia. Kr 170. Varenummer: 6981601 (inne på noen pol)

Denne er ikke helt ny, men den er morsom. Det var nemlig en slik type vin italienerne som er nevnt over fikk i springen.

Om du ikke har smakt det før, forvent deg en overraskelse. Du lukter rødvin, men så når du smaker, kjenner du lette bobler. Vinen er fruktig og lett. En smak av kirsebær og knuste blåbær. Denne har litt mer kompleksitet, tanniner og lengde enn en del andre i sitt slag. Tørr, saftig og frisk.

85 poeng. Terningkast 6. Allroundvin til enkle middager.

Floralba Montepulciano d’Abruzzo 2018, Abruzzo, Italia. Kr 134. Varenummer: 11668901

Det er mange av oss som må gå ned i lønn, eller mister all inntekt nå. Er du på jakt etter en ny og rimelig vin som gjør susen? Saftige og deilige kirsebær, mørke plommer, samt noe krydder. God og passende syre.

100 prosent Montepulcianodruer. 84 poeng. Terningkast 6. Drikkevin eller til pizza.

Centine 2017, Toscana, Italia. Kr 165. Varenummer: 3160501

Dette er en av våre «husviner» i Italia. Ja, vi lager egen rødvin, men det er godt med variasjon. Vinen lages i Montalcino, som ikke er langt unna, og den selges på Coop’en. I Norge er den i bestillingsutvalget, og jeg har ikke helt skjønt hvorfor den kun har fått hylleplass i tre butikker.

Godt med røde bær, urter og vanilje. Frisk og saftig smak med noe blomster. Fine tanniner og et smakfullt krydderlag på lengde. God årgang dette!

60 prosent Sangiovese-, 20 prosent Cabernet Sauvignon- og 20 prosent Merlot. 88 poeng. Terningkast 6. Fin, fin matvin, som til lam eller pasta med kjøttsaus.

Poggio al Tesoro Il Seggio 2016, Toscana, Italia. Kr 360 (Ny årgang) Varenummer: 10096601

I Bolgheri, sør i Toscana lager de mye vin på Bordeaux-druer. En del av meg, tenker: Kan ikke italienerne holde seg til italienske druer? Men så, når jeg smaker viner som denne…

Kompleks og rik i duft med blomster, mørke bær og en krydderkvast. Saftig. Myke tanniner. Noe tobakk og lakris i smak. Denne vil nok utvikle seg vakkert. Spar den gjerne noen år, om du har tålmodighet.

40 prosent Merlot-, 30 prosent Cabernet Sauvignon-, 20 prosent Cabernet Franc- og 10 prosent Petit Verdotdruer.  91 poeng. Terningkast 6. Vin til de beste kjøttrettene. Lagringsvin.

Flere vintips:

9 RIMELIGE, ITALIENSKE RØDVINER

NYE VINER I MARS

Ønsker deg fine dager i denne svært spesielle tida, og håper du kan oppleve vårtegnene som nå kommer rundt oss!

Har du andre forslag til hvordan vi kan støtte vinbøndene, og vintips, legg gjerne igjen kommentar her, eller på facebooksiden til Det Gode Vinliv.

Det er også vinbønder i andre land som vil trenge vår støtte. Om du ikke abonnerer, så gjør gjerne det. Selv har jeg flere forslag til gode viner å anbefale. De kommer på denne bloggen.

3 Kommentarer

Legg igjen en kommentar