Skip to main content

Årets siste store vinslipp står for tur. Her er omtale av et knippe nye viner i bestilling 6. november.

Når det legges ut nye viner i bestilling, koker det gjerne på nettsida til Vinmonopolet. Det kan gå lang tid før du får lagt inn akkurat din bestilling.

Noen av vinene er såkalte «ikonviner». De kjennetegnes gjerne ved at de er ganske dyre, og de kommer i et begrenset antall flasker. En del av dem har fått topp-poeng både internasjonalt og her til lands.

Andre er nye årganger av viner som allerede er i bestillingsutvalget, eller helt nye viner som importørene håper får oppmerksomhet.

Nye viner igjen?

Man skulle kanskje tro det var nok vin, øl og brennevin å velge i allerede. Det er faktisk 27 000 produkter å velge i på Vinmonopolet før nyhetene i novemberslippet.

Seks ganger i året er det vinslipp, i tillegg til lanseringene ved spesialpolene som vin fra Burgund, Bordeaux og Champagne.

LES MER: VINSLIPP BOBLER

Nye land, druer, lukter og smaker står for tur. Det er ikke mulig å gå lei, eller å bli utlært i vinens verden.

Selv har jeg smakt flere hundre, nye viner de siste to ukene. En del av dem er årgangsendringer på viner som allerede er på polet i bestilling eller i basis, men mange er helt nye viner.

De mest tilgjengelig er de vinene som kommer i basis, som altså settes ut i hyllene. De skal du snart få mer om her på bloggen. Men til deg som vil sikre deg en eller flere nye viner i bestilling, har jeg laget noen forslag i ulike prisklasser på rødviner.

Ta julehandelen i november

Kanskje er det ikke så dumt å bestille vin til jul allerede i november, om du vil unngå kø? Det er oppfordringen fra Vinmonopolet til E24, da de forventer tidenes julehandel.

Vinmonopolet åpner salget fredag 6. november klokka 08, med venterom fra klokka 07. Mer om hvordan det foregår, kan du lese  HER. Hele lista over nyheter i bestilling, finner du HER.

Dette er kun et lite utvalg av viner jeg mener er interessante i slippet. Følg med framover, da de flere nye viner i bestilling vil bli omtalt i ulike innlegg.  

Burlotto Verduno Pelaverga 2019, Piemonte, Italia. Varenummer: 5103401. Kr 295

Rød lakris, roser og fiol. Svært floral også i smak med litt jordbær og urter. Lette tanniner. En spennende og vakker vin, som nok vil selge ut raskt. Legges ut 6. november eller like etter. Følg med på vinmonopolet.no.

Druer: 100 prosent Pelaverga.  90 poeng. Terningkast. Svært mye god vin for pengene.

Ch. Croix des Rouzes 2014, Bordeaux, Frankrike. Varenummer: 12416301. Kr 300

Modne mørke bær og blomster. Et godt krydderlag, noen våte høstløv og et glimt av sol mellom trærne. Fin syre og litt tørre, men modne tanniner. Lang og god.

Druer: 90 prosent Merlot. 10 prosent Cabernet Franc. 87 poeng. Terningkast 6.

Ioppa Ghemme 2005, Piemonte, Italia. Varenummer: 12427001. Kr 330

Godt med frukt av plomme, morell og tørket frukt, samt litt lakris. Tørre, men modne tanniner. Fin struktur og fortsatt syre til at den vil tåle litt mer tid. Men er absolutt drikkeklar til mat nå.

Druer: 80 prosent Nebbiolo og 20 prosent Vesponlina. 89 poeng. Terningkast 6.

Leroux Savigny-les-Beaune 1er Cru Les Hauts Jarrons 2018, Burgund, Frankrike. Varenummer: 12405801. Kr 448.

Duft av blomst, mineralitet, streif av sigarrøyk og røde bær. Et lett krydderpreg med noe kakao. God syre og struktur. Dette er som en vakker sang. Velbalansert og kan nytes nå, men vil nok utvikle seg pent videre.

Druer: 100 prosent Pinot Noir. 89 poeng. Terningkast 6.

Ch. Chambrun 2001, Bordeaux, Frankrike. Varenummer. 12396701. Kr 470

Pen rød og mørk frukt. Sigarboks, lakris, kaffe, mokka og ikke minst gir den et snev av julestemning med krydder som nellik. Velbalansert syre, og fine tanniner. Flott lengde. Ferdig modnet og deilig vin.

Druer: 94 prosent Merlot og 6 prosent Cabernet Franc. 89 poeng. Terningkast 6.

Chateau Bel-Air Lagrave 1983, Bordeaux, Frankrike. Varenummer: 11876805. Kr 1000 (Magnum 1, 5 liter)

Godt med tørket frukt, men også noe pen rød frukt. Litt sigarrøyk, lær, mørk sjokolade, litt høstløv og kaffe. Kompleks, og nydelig integrert vin som fortsatt er saftig. Avslepne tanniner. Fin lengde. Nyt nå.

Druer: 60 prosent Cabernet Sauvignon, 35 prosent Merlot og 5 prosent Petit Verdot. 90 poeng. Terningkast 6.

Perfekt julegave! Vinen er på vei inn. Følg med på vinmonopolet.no.

Gaja Barbaresco 2015, Piemonte, Italia. Varenummer: 10580001. Kr 1350.

Som en eng av tidlige sommerblomster som er i ferd med å spring ut. Flott bærpreg med dype røde kirsebær. Konsentrert og kompleks. God syre. Litt stramme og tørre tanniner foreløpig. Noe krydder og kakao på lengde. Fagert dette. Gi den 5-10 år i kjelleren.

Druer: 100 prosent Nebbiolo.  90 poeng. Terningkast 6.

Frister ikke dette, men du fikk likevel lyst på en rødvin som passer årstida til? Da kan du jo vurdere noen av disse vinene:

9 RØDE HØSTVINER

Eller hva med en helt fersk vin? Beaujolais Nouveau 2020 i salg fra 19. november. Her er smaksnotater på femten av de nye vinene: BEAUJOLAIS NOUVEAU 2020

Legg igjen en kommentar