Skip to main content

Lav sol, fallende temperaturer, yr i lufta og lukt av en ny årstid. Det er tid for høstviner i glasset. Her er noen forslag.

Morgensola skulle skinne inn gjennom kjøkkenvinduet nå, i stedet er det skumring, selv om det er uker igjen til selveste «mørketida».

Tåka ligger som et belte, som om den luller oss inn i en kokong. Slik smyger høsten seg inn også på vingården vår i Lazio i Italia, der druene for i år er høstet.

Lav sol, fallende temperaturer, yr i lufta og lukt av en ny årstid. Det er tid for høstviner i glasset. Her er noen forslag til ni rødviner.

Åsene og fjellet er umulig å se når høsttåka trer inn over dalen.

Høstbladene, som i går laget et fargerikt teppe på bakken, er i ferd med å bli brunt. 

Det våte løvet gir en helt egen duft. Har du kjent den? Den kan også dukke opp som aroma i vin. Noen setter ord på det som jordsmonn, andre kaller det sopp eller løv.

Lav sol, fallende temperaturer, yr i lufta og lukt av en ny årstid. Det er tid for høstviner i glasset. Her er noen forslag til ni rødviner.

Vinbladene skifter farge, og beholder bladene til godt ut i november.

Og når sola klarer å komme gjennom det tette skylaget, er det så hele naturen smiler. Og vi vil ut, ikke sant? Fordi vi vet hva som venter og at det ikke varer. 

Rosene står der, og øyner fortsatt håp om at knuppene kan få springe ut. Kanskje klarer de det, om bare gradestokken ikke kryper for langt under null. 

Lav sol, fallende temperaturer, yr i lufta og lukt av en ny årstid. Det er tid for høstviner i glasset. Her er noen forslag til ni rødviner.

Rosene blomstrer like lenge som vinbladene henger på plantene.

Høstmat og høstviner

Turene ute blir ikke like lange som i sommer. Vi trekker inn. Appetitten vekkes i takt med at det blir kjøligere, og vi får lyst på høstviner.

Dufta av ei gryte som putrer gjennom hele dagen, og som fyller hele huset, der vinduene ikke lenger står åpne, bortsett fra når osen blir for markant og det er så den yrtunge lufta der ute går i ett med lufta inne.

Du vet den lukta av modne rotgrønnsaker i ovn, blandet med tørkede urter fra i sommer, godt med kraft, pepper og rødt kjøtt? Lam, vilt, krydrede fiskegryter eller en grateng med mye godt. Høstmat vil ha høstviner.

Lav sol, fallende temperaturer, yr i lufta og lukt av en ny årstid. Det er tid for høstviner i glasset. Her er noen forslag til ni rødviner.

Solnedgang på vingården. Oktober 2020.

Like etter at sola kom fram, føles det som om den er på vei ned. Er vi heldige, er himmelen som et maleri i høstfargene som snart dekkes av et tynt lag med hvitt rim.

Det er på tide å ta fram viner som passer årstida til. Selv kaller jeg dem, ja, høstviner. 

Forslag til høstviner: 

Ten. San Guido Le Difese 2019, Toscana, Italia. Varenummer: 10407201. Kr 310. Bestilling. Inne på fem pol.

Et gjensyn med sommeren og saftige, deilige kirsebær og moreller. Noe blomst og et streif av jord.

Flott balanse. En vin som brer seg ut som kronbladende på en rose. Litt mokka og salvie kommer inn.  Frisk syre og lette tanniner. Nyt nå, eller legg den i kjelleren i fem år. Vakkert. Vin fra samme vingård som produserer den berømte Sassicaia i Bolgheri, men til en betraktelig lavere pris.

Druer: 30 prosent Sangiovese og 70 prosent Cabernet Sauvignon. 89 poeng for nå. Terningkast 6.

Valpantena Amarone della Valpolicella 2017, Veneto, Italia. Varenummer: 4612201. Kr 250. Basis.  

Her snakker vi varme, og det både i smak og i alkohol med hele 15 prosent. Aroma av tørket frukt (amarone er laget på tørkede druer). Men det er fortsatt noe friskt over bærene her, legg til litt sigarrøyk og fatkrydder. God sødme, men ikke en overveldende Amarone. Balansert og fin lengde. En god, relativt lett og rimelig Amarone.

Dette er vinen du vil ha til viltkjøtt som elg, eller kanskje bare en oksefilet.

Druer: 70 prosent Corvina, 15 prosent Molinara og 15 prosent Rondinella. 87 poeng. Terningkast 6. 

Col d’Ôrcia Rosso di Montalcino 2019, Toscana, Italia. Varenummer: 754301. Kr 245. Bestilling. Inne på to pol. 

Saftige moreller, roser, lavendel og fint jordsmonnspreg. God syre med kirsebær, lakris og et pent krydderlag. Modne tanniner med en lang og deilig lengde. 

På jakt etter en vin til lam? Denne bør passe eller til pastaretter. 

Kan fint lagre i neon år. 

Druer: 100 prosent Brunello (Sangiovese). Økologisk. 88 poeng. Terningkast 6.

Guigal Gigondas 2016, Rhône sør, Frankrike. Varenummer: 3203301. Kr 290. Basis

Moden mørk frukt, pepper, lær, krekling og hold deg fast, jeg har notert «litt svette». Frisk skogsbærpreg og en anelse lakris. Saftig med med integrert syre og tanniner. Smakfullt og lang ettersmak. 15 prosent alkohol, også denne.

Perfekt vin til vilt og sopp! 

Druer: 70 prosent Grenache , 20 prosent Syrah og 10 prosent Mourvèdre.  88 poeng. Terningkast 6.

Ch. Dudon Reserve de la Cave 2002, Bordeaux, Frankrike. Varenummer: 10435101. Kr 210. Basis

En ferdig modnet vin. Det er ikke ofte vi drikker vin som er laget det året dagens 18-åringer ble født, eller hva med deg? Aroma av tørket frukt, blå plommer, lær og tobakk. Fortsatt syre som gjør den balansert og lett saftig. Sitter godt med fløyelsmyke tanniner. Kanskje kjenner du litt kaffebønner og mørk sjokolade også, og denne lukta av jord om høsten? 

Denne bør gå til alt fra kylling til lam og okse. Eller bare nyt et glass foran peisen.

88 poeng. Terningkast 6. 

Ch. Le Grand Verdus Bordeaux Supérieur 2016, Bordeaux, Frankrike. Varenummer: 10455901. Kr 160. Bestilling. Inne på noen pol.

Innbydende duft av modne mørke bær, mokka, solbær og sjokolade. Fin syre og runde tanniner. Velbalansert. Ørlite nellik og blåbær i smak. Rund og lettlikelig.

Mye god vin for pengene. Passende til høstgryter.

Druer: 60 prosent Merlot og 40 prosent Cabernet Sauvignon. 85 poeng. Terningkast 6. 

Marques de Riscal Riserva 2016, Rioja, Spania. Varenummer: 642401. Kr 235. Basis 

Rød Rioja er som skapt for høst og vinter. Vanilje, pent fatkrydder. Varm og rund med mørke bær og noe tørket frukt, samt litt jordsmonnspreg. Fin syre og godt med fatkarakter, litt lakris og pepper. Denne har to år på amerikanske eikefat. Kanskje kjenner du litt kokos? Lang lengde og typeriktig. 

Kjøp litt spansk spekeskinke (serrano) og en moden manchego, eller lag en god gryte av kjøtt eller grønnsaker. 

Druer: 96 prosent Tempranillo og 4 prosent Graciano. 88 poeng. Terningkast 6. 

Marqués de Nombrevilla Old Vines Garnacha 2019, Aragon, Spania. Varenummer: 9768401. Kr 120.  Basis

Denne er inne på selv det minste pol (Basis kategori 1). Fine røde og mørke bær, litt pepper, krydder og lyng. Saftig. Ung, lette tanniner og enkel, men har likevel litt trøkk. Passelig syre.  

Kan gå til sopp og enkle kjøttretter, eller bare som drikkevin.  

Druer: 100 prosent Garnacha. 80 poeng. Terningkast 6. 

Flere tips til vin til under 120 kroner finner du her: VIN TIL UNDER 120 KRONER. 

Salwey Spätburgunder 2018, Baden, Tyskland. Varenummer: 11963001. Kr 218. Basis

Du vil ha en lettere vin, men likevel kjenne høstlige aromaer. Her har du pene røkte aromaer, moden rød frukt, noe jordsmonnspreg og mineralitet. Lette tanniner og snasen fin syre med en flott lengde. Pent og godt! 

Til lam, kylling eller nytelse. 

Druer: 100 prosent Spätburgunder. 88 poeng. Terningkast 6.  

Nyt høstdagene! 

Fikk du ikke med deg reisebrevet fra årets innhøsting av druer? Du kan du lese det her: 

VINHØSTEN 2020 – SPENNENDE INNHØSTING

Legg igjen en kommentar