Skip to main content

Kan vi ha rødvin til torsk? Klart det. Noen egner seg ypperlig, mens med andre kan det bli full kræsj. Her er seks rødviner som bør passe.

Endelig var jeg ute på restaurant igjen etter enda en nedstengning. Det er februar og vi skal feire julebord to måneder forsinket. Dagens fisk er fersk torsk, eller rettere sagt skrei.

Fra januar til april er dette helt klart en gjenganger på menyen ved svært mange av landets restauranter. Det som i sin tid var hverdagsmat, har blitt en delikatesse.

Så populært er det blitt at oppskriften vi søkte mest på i Google i 2021 var skrei, ifølge Godt.no 

Da er det kanskje ikke så rart at jeg også får mange henvendelser om hvilken vin som bør velges.

Hvitvin og fisk sitter gjerne som hånd i hanske. Men mange foretrekker rødvin.

Det er helt klart noen feller i kombinasjonen rødvin til torsk. Et viktig hensyn er selvsagt tilbehøret, men det er også noen generelle regler.

Kan vi ha rødvin til torsk? Klart det. Noen egner seg ypperlig, mens med andre kan det bli full kræsj. Her er seks rødviner som bør passe.

Friske, fruktig og lette rødviner passer ofte best til torsk.

Velg en vin med lette tanniner

Fiskens verste fiende er tanniner. Tanniner sitter i skallet, og rødvin har generelt lenger skallkontakt i mosten, for å trekke ut både farge (som også sitter i skallet) og tanniner. Det samme gjelder noen naturviner, og spesielt oransjevin.

Noen druer har naturlig mer tanniner enn andre. Har du forsøkt en kraftig rødvin med mye tanniner som en Barolo eller Brunello til fisk? Da har du nok merket det. Tanninene gjør at maten og vinen smaker metallisk og bitter.

Skal du ha rødvin til torsk, velg en fruktig vin med lette tanniner. Vin på druer som Gamay, Pinot Noir, Frappato, Zweigelt, Barbera og Dolcetto er gjerne trygge valg.

Ett alternativ er også vellagrede viner med modne tanniner, som en Bordeauxvin.  Men vær forsiktig. En kraftig vin  kan fort slå i hjel maten. Eventuelt kan sopp eller rotgrønnsaker i maten kompensere noe.

FORSLAG TIL OPPSKRIFT: Du kan selvsagt også ha rødvinssaus til torsk. Hva med å forsøke denne oppskriften fra Husmorlykke?

Styr unna smørsaus

Det mest naturlige valget til fisk er som kjent hvitvin. De to kan være som skapt for hverandre. Utvalget av hvitviner til torsk er mange. Velg gjerne en frisk og fruktig hvitvin.

Om du har sitrus og smørsaus til torsken, hungrer maten etter en moden hvitvin, som en fatlagret Chardonnay med noter av nøtter og smør.

Selv velger jeg torsk på det første restaurantbesøket etter at reglene ble opphevet i februar.

– Hva ønsker dere å drikke til? Hva med hvitvin, spør kelneren. Ute er det kaldt, jeg har lyst på rødvin, og går i gang med å se gjennom vinkartet.

Som meg, vil du ha rødvin, ikke sant? Her er forslag til seks viner.

Forslag til rødvin til torsk:

 

Schug Sonoma Coast Pinot Noir 2020, California, USA. Varenummer: 11383301. Kr 227. Bestilling. Inne på en del pol.

Godt med røde og mørke bær, litt røyk og krydder. Balansert. Modne tanniner. Nydelig bærpreg også i smak. Behagelig og delikat.

Til torsk, gjerne med litt krydder.

Druer: 100 % Pinot Noir. 88 poeng.

 

Bourgogne Couvent des Jacobins 2020, Burgund, Frankrike. Varenummer: 3171201. Kr 215. Basis

Godt med røde bringebær og ørlite krydder. Saftig. Tørr. Fine tanniner. En rimelig og fin rød Burgundvin som passer både til lyst kjøtt og torsk.

Druer: 100 % Pinot Noir. 86 poeng.

 

Schwarz The Butcher Zweigelt 2020, Burgenland, Østerrike. Varenummer: 13403601. Kr 160. Bestilling, inne på mange pol.

Fra etiketten skulle man kanskje tro dette var en kjøttvin. Men den er inspirert av eieren Frank Schwartz som var slakter før han begynte å lage vin av egne druer. Vinen er til og med vegansk.

Godt med røde bær og noe blomst. Delikat med lette tanniner. Saftig og god.

Druer: 100 % Zweigelt. 86 poeng. Vegansk.

 

Mommessin Beaujolais-Villages 2020, Burgund, Frankrike. Kr 155. Basis

Fint bærpreg med noe jordlig preg. God syre og balanse. Pent med rød og mørk litt søt frukt i smak. Snev av vanilje. Lange, lett tanniner. Frisk og god ettersmak.

Druer: 100 % Gamay. 85 poeng.

 

Judeka Vittoria Frappato 2019, Sicilia, Italia. Varenummer: 1412501. Kr 150. Bestilling, inne på mange pol.

Dyp rød frukt jordbær fruktig og blå blomster. Saftig og frisk. Fruktig også i smak med lett mineralitet. Velbalansert og lette tanniner. Lett-drikkelig og lett-likelig.

Druer: 100 % Frappatodruer. 86 poeng. Økologisk.

 

Casillero del Diablo Pinot Noir 2021, Casablanca, Chile. Varenummer: 9347601. Kr 115. Basis.

Modne mørke kirsebær med noe krydder. Sitter godt. Tørr. Lette tanniner. Moden frukt, lakris og kaffe i smak. Enkel, ren og fin.

For pengene er dette et lite røverkjøp! Velg den gjerne til torsk med litt krydder.

Druer: 100 % Pinot Noir. 79 poeng.

Håper vinene passer!

 

4 Kommentarer

 • Helge Grundstad sier:

  Takk for god info. Jeg er en som sverger til Beaujolais til Skrei lever og rogn. Har en favoritt; Domaine Bulliat Cou de jus, fantastisk. Har også hatt den til breiflabb med godt resultat. Skal ha mitt årlige Mølje middag nå til helgen, og vinen ble kjøpt inn for 2-3 måneder siden. ps har en notat i min instagram på denne vinen. helgegrundstad

  Fin dag til deg Anne
  mvh
  Helge Grundstad

  • Anne Fredrikstad sier:

   Hei Helge.
   Takk til deg for vintips. Den vinen har jeg ikke forsøkt, tror jeg! Skal sjekke smaksnotater på Instaen din. Ønsker dere en fortreffelig helg og selskap! Vh Anne

 • Anne Marthe Tollefsrud sier:

  Hei, tusen takk for gode råd?. Vi skal ha gjester på skrei til helga, nå har jeg flere å prøve. Har du tips til gode vingårder i Rioja, gjerne m middag og overnatting på vingården. Blir Italia neste sommer, da vil vi gjerne komme innom deg.
  Mvh Anne Marthe Tollefsrud

  • Anne Fredrikstad sier:

   Hei. Så hyggelig å høre. Håper dere får en fin helg, middag og vinkombo:-)
   Send meg gjerne en melding angående både Spania og Italia. Marques de Riscal inviterte jo på besøk da vi besøkte dem på digitalt vinkurs. Men jeg har ikke vært der selv..
   Vh Anne

Legg igjen en kommentar