Skip to main content

Det Gode Vinliv har nådd de fem magiske årene. Å lykkes som gründer og oppfylle en drøm, er litt som å lage en god vin eller bli en bra vinsmaker.

Det begynte med en drøm om en lite sted i sør, der somrene er lengre og varmere enn her nord. Der jeg kunne nyte lukter og smaker, ha frukt og grønt, og gjerne også noen vindruer. For tenk å kunne lage vin!

En dag i 2007 ble drømmen plutselig realitet. Vi kjøpte en liten vingård i Italia.

Det ble studier ved siden av full jobb, både i italiensk og i vinproduksjon. Livet fikk en helt ny dimensjon.

Hvert år siden vi kjøpte vingården i 2007, har vi høstet druer og laget egen vin. Her fra innhøsting 2021.

I solnedgangen med utsikt over Toscana og fjellet Monte Amiata og et glass vin i hånda, fortsatte jeg å drømme. Hva om vi kunne være her mye mer, åpne gården for kjente og ukjente, dele vårt paradis, samt all vinkunnskapen- og gleden?

Ti år senere, tok jeg et valg. Jeg sa opp min faste jobb som journalist i TV 2, for å satse på vin og forsøke å leve av det. Det er definitivt noe av det skumleste jeg har gjort, som jeg da sa til Nettavisen.

Gården ligger helt nord i Lazio, på grensa til Toscana.

De magiske fem åra

Nå er det gått fem, magiske år. Hvorfor? Færre en av tre som starter opp for seg selv, klarer seg så lenge, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

En ting til. Færre kvinner enn menn starter egen bedrift, selv om de ønsker. Dessuten, etter fem år har flere damer enn menn falt fra, i følge en rapport fra Menon Economics. 

Heldigvis er det gode forbilder både i vinverden og i andre bransjer.

Hvor begynner du?

Journalistikken hadde jeg inne, etter over tjue år som journalist. Vin kunne jeg også lage. Men jeg måtte få mer kompetanse på vinsmaking, både for meg selv og som dokumentasjon på at jeg kunne lære det bort til andre.

2017: Første året gikk jeg rett i gang med vinstudier. Her fra WSET 2 ved Kulinarisk Akademi. André Brattland (th) startet like etter dette Botti.no.

Det ble en vinutdannelse i WSET både i Norge og Italia.

LES MER: NY KOMPETANSE GIR NYE MULIGHETER

Samtidig startet jeg denne vinbloggen. Her fortalte jeg om livet på vingården, vinstudiene jeg selv tok, om kursene jeg holdt for andre og vinturer jeg organiserte. Og det vidunderlige skjedde – dere ble med på reisen!

Om å leve av en drøm

En ting er å ta et valg, en annen å leve av den. Jeg hadde heldigvis en sluttpakke i starten og fikk et gründerstipend. Men det varte jo ikke evig.

2018: Ettårsdag. På vinmesse og møte med vinprodusenter.

Hva er du og vinen verdt?

Takket være dere som ble med på veien, kom også inntektene inn. Jeg begynte lavt, nok alt for lavt. For jeg glemte noe vesentlig. Inntektene skal ikke bare beskattes, de skal også dekke regnskap, kontorutgifter, telefon, forsikringer mm – ting som tidligere var inkludert i den faste jobben.

Det er vanskelig å sette en pris på seg selv. Hva er du og dine tjenester verdt? Det blir som prisen på en vin. En håndlaget vin av kvalitet koster mer enn en «masseprodusert». Etter som kompetansen din øker, bør også verdien gjøre det.

2019: Toårsdag. Vinkurs for flotte damer i Seljord.

Vilje til å gi det ekstra

Om du skal bli god på vinsmaking, kreves det mengdetrening. Det er litt slik også med å starte opp for seg selv, og oppfylle en drøm. Antall arbeidstimer har definitivt ikke vært færre enn før, selv om jeg jobbet mye også i fast jobb. Det har vært mange lange arbeidsdager, lørdager og søndager.

Men jeg gjør det med glede. Jobben og menneskene jeg møter gir meg energi. Ofte føles det mer som å drive på med en hobby enn arbeid.

Tenk også på glede når du smaker vin. Om du syns det er vanskelig, vit at en dag så løsner det, og plutselig klarer du sette ord på det du lukter og smaker, gjenkjenne druer og vinstil.

2020: Treårsdag. Gjest i TV 2 Nyhetskanalen for å snakke om slipp av Burgundvin.

Være fleksibel

Etter mitt tredje år, så det riktig så lovende ut. Jeg var fullbooket ut året med å holde vinkurs og vinreiser. Men så kom vi en situasjon ingen forutså, viruset som kansellerte alt.

– Er dette eventyret over nå? Spørsmålet surret rundt i hodet mitt. Men jeg ville ikke gi opp. I løpet av kort tid begynte jeg med noe nytt, digitale vinkurs.

LES MER: VINKURS PÅ NETT

Og dere ble med, som gjorde vinmakere rundt om i verden. Sammen har vi utforsket utallige druer og vindistrikt.

2021: Fireårsdag. Digitalt vinkurs fra kjøkkenbenken.

Jeg forsøkte også noe annet, å legge deler av vinbloggen bak betalingsmur, slik de fleste andre vinskribenter har gjort. Men jeg var usikker:

– Ville dere forlate meg om dere måtte betale for å lese vintips? Noen gjorde det, men mange ble. Koronårene som kunne tatt knekken på Det Gode Vinliv, gjorde ikke det.

Har du en gründerdrøm du har lyst til å følge? Her er flere forslag fra meg om akkurat det, fra da jeg gjestet min tidligere arbeidsplass for å snakke om temaet:

LES MER: HVA SKAL TIL FOR Å OPPFYLLE DRØMMEN

 

2022: Femårsdagen. Jeg holdt vinkurs for tretti damer, med god hjelp fra min venninne Margit Klingen Daams.

Klar for mer vinglede

Heldigvis viser statistikken også at de som klarer fem år, også har bedre forutsetninger for å overleve videre.

Slik er det også å smake vin. Har du først lært deg å kjenne aromaer, gjenkjenne druer og distrikt, sitter det. Og du vil ha mer. For i vinverden som i livet og i et yrke, er det alltid så mye mer å lære.

Å møte et nytt menneske eller en ny vin er som å lese en bok. De har en egen unik historie. Det er så mye lidenskap og kreativitet, og selvsagt utfordringer de møter på veien.

Høsten 2021 kom jeg endelig i gang igjen med å organisere vinturer for grupper til  vingården vår i Italia og området. Foto: Hege Overskott.

Det har vært fem, eventyrlige år. Kalenderen for 2022 fylles inn. Det er vinturer og vinkurs på programmet, og jeg fortsetter med de digitale.

Jeg går på videre med godt mot og gleder meg til fortsettelsen.

Det håper jeg også du gjør, om du ønsker bli en bedre vinsmaker eller om det er å oppfylle en drøm!

Og så er det viktig å feire suksessen på veien!

Lurer du på hva jeg feiret med? I år ble det tysk sekt fra Griesel:

Griesel Pinot Brut Nature 2017, Tyskland. Varenummer: 10716601. Kr 399 (bestilling)

Søt moden, gul frukt, smørkjeks og vanilje. Rund og rik også i smak med ørlite smør og godt med krydder. Fint skum. Tørr, men aromatisk. Fin lengde. Nydelig!

Denne er spontanfermentert (gjæring er startet fra druenes egne gjærceller) og ikke tilsatt svovel. Laget på Champagnemetoden.

Digger tysk sekt, noe jeg ikke hadde et særlig forhold til før jeg satt ut på reisen med Det Gode Vinliv. Men så har det også skjedd mye med tysk musserende de siste åra.

Druer: 100 % Pinot Noir. 89 poeng. Terningkast 6.

4 Kommentarer

  • Margit Klingen Daams sier:

    Gratulerer med 5 års jubileet Anne! For en bragd! Du trosser alle gründerstatistikker og det står det respekt av. Vi trenger flere modige kvinnelige entreprenører som deg som leverer i ypperste klasse. Ser frem til å følge deg og bidra i mange år til, og til å endelig besøke den nydelige vingården deres igjen snart! Dette er bare begynnelsen ?

  • Helge Grundstad sier:

    Gratulerer. Fantastisk å gjennomføre drømmene sine.

Legg igjen en kommentar