Skip to main content

Vin til julemat – her har du årets handleliste

På tide å tenke på vin til julemat. Her har jeg samlet noen av mine favoritter til julas ulike retter. Disse vinene bør du bestille nå!

Desember er en av de travleste månedene på Vinmonopolet. Vil du unngå kø og få de beste vinene, anbefaler jeg deg å bestille nå.

Vinmonopolets bestillingsutvalg er et stort skattkammer, og jeg har tatt på meg den herlige oppgaven å lete for oss både i bestilling og i basis. Her har jeg listet opp 23 viner. Det bør være noe for enhver julemeny og gane.

Noen druer og vinstiler har du hørt om før som perfekte til julematen. Men jeg har også funnet noen deilige alternativer.
Her er et lite utdrag:

Bobler: Du kan ikke slå feil, spesielt ikke om du velger en på den tradisjonelle metoden, og gjerne med litt alder.

Strauch Riesling Vieilles Vignes Extra Brut 2017, Rheinhessen, Tyskland. Varenummer: 12342301. Kr 349 (bestilling).


En fem år gammel tysk musserende som byr på nybakte kjeks, pen eplefrukt, sitronskall og nøtter. Fin fylde, delikat mousse og god syre. Tørr og frisk med en flott lengde.


Dette er godt og anvendelig til det meste! Denne har jeg forsøkt med stor hell til pinnekjøtt. 


Druer: 100 % Riesling. 90 poeng. Økologisk.

Rødvin. Barbera er en klassiker. Men hva med å prøve en annen italienske rødvinsdrue, som vi smaker sammen på digitalt vinkurs 16. desember. Blir du med, lukk øynene nå på første vin slik at du kan lage dine egne smaksnotater:-)

Zorzettig Schioppettino 2019, Friuli-Venezia Guili, Italia. Varenummer: 14814801. Kr 220 (Basis)


Fruktig med mye røde bær, urter, lakris og litt sort pepper. Frisk og saftig vin. Lett tørre, lange tanniner. Mer pepper og godt med frukt i smak med et hint av blomst.


En artig vin på en drue som nok ikke er så kjent for de fleste.


Flott matvin dette. Tåler både ribbe og pinnekjøtt. 


Druer: 100 % Schioppettino. 87 poeng.

Desserten fortjener også noe i glasset. Eller kanskje det i glasset er dessert i seg selv? Om ikke annet, anbefaler jeg deg å ha en portvin i hus. Denne vil de aller fleste like:

Niepoort Trudy The True Ruby NatCool, Douro e Porto, Portugal. Varenummer: 13481901. Kr 260 (1 liter). Bestilling.


Desember og portvin er bare så perfekt, for øvrig passer portvin hele året. Kompleksiteten, alkoholvarmen og aromaene er ideelle til kalde vinterkvelder, sjokolade, pepperkaker og blåskimmelost.


Duft og smak av klementiner, lakris, tørket appelsinskall, blå plommer og noe svisker. Sitter godt med frisk syre. Noe karamell og ørlite pepper i smak. Ikke for heftig eller markant søt.


Til blåskimmelost, sjokolade og julekaker. Husk at en åpen portvin, om den settes i kjøleskapet med korken på, holder i mange uker i kjøleskapet.


Druer: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão,Tinta Roriz med flere. 88 poeng.

Mer om hvilke viner du bør velge til julematen, og hvorfor – samt 20 andre vinforslag, får du i innlegget. Logg deg inn, eller bli medlem om du ikke er det:-) God jul!

For å lese denne artikkelen må du ha et medlemskap.


Trykk på linken for å kjøpe et medlemskap - Bli medlem her.
Hvis du allerede har et medlemskap,