Skip to main content

Gode, røde Bordeauxviner kan fort koste, men du finner de også rimeligere. Klassiske viner som er ypperlige til vinterkvelder – og mat. Her er seks gode kjøp på flaske, og en på kartong.

Siste uka i november kom årets spesialslipp av Bordeaux 2019-årgangen. Den skal være en av tidenes beste. Åpne, likevel lagringsvennlige, og mange dyre. Men det er også andre gode viner og årganger som innfrir og er lettere tilgjengelige.

Druer i røde Bordeauxviner

Nitti prosent av all vin fra dette franske distriktet er rødviner. Røde Bordeauxviner kjennetegnes gjerne ved at de er attraktive, klassiske og laget primært på druene Cabernet Sauvignon og Merlot. Noen har litt Cabernet Franc. Det er også tillatt med druene Petit Verdot, Carmenere og Malbec.

Det er mange vindistrikt rundt om i verden som forsøker seg på samme druer og stil. Ett av dem er som gjør det med hell er supertoskanere fra Italia, også kjent som «Bolgheri-viner».

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. 

Røde Bordeauxviner kan være svært lagringsvennlige. Du finner både ferdigmodnede og mer drikkeklare yngre viner på polet.

Hvilken mat passer til røde Bordeauxviner?

Dette er vinen mange forbinder med en god biff og bearnaissaus. Andre er ideelle til lam og vilt. Spesielt passer en utviklet (vin med alder) bordeauxvin til pinnekjøtt.

Oster an også være et alternativ, eller om du vil ha mindre kjøtt, en god vegetargryte, gjerne med bønner eller sopp, og rotgrønnsaker i ovn. Selv en god pasta kan fungere.

Mulighetene er mange. Som Frédéric Vicaire fra Ch. Coufran svarte på digitalt vinkurs «Vinen passer til alt bortsett fra laks».

LES MER: BLI MED PÅ DIGITALT VINKURS!?

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. 

Her er bunnfallet fra en 20 år gammel Bordeauxvin. Siste vinslanten i flaska.

Vin med bunnfall

Velger du å åpne en gammel vin, som en rød Bordeaux, har den gjerne grums eller bunnfall. Dette er naturlige sedimenter som dannes med alder, eller fordi vinen er ufiltrert. Farlig er det ikke, men det er verken lekkert i glasset eller behagelig å drikke.

Mer om fjerning av bunnfall fra vår vingård i Italia –  FJERNE BUNNFALL

Et tips er å sette flaska oppreist i minst noen timer, gjerne en dag, før den åpnes. Hell forsiktig. Om du passer på, vil sedimentene forbli på bunnen, eventuelt samle seg under flaskehalsen på slutten. Et alternativ er å helle vinen på karafell.

Vinslottene er mange i Bordeaux.

Mekka for vinslott – Chateau

Ingen «fine wine» distrikt er større enn eller har flere vinslott enn Bordeaux. Chateau betyr slott, men kan være av ulik størrelse og finesse, og er som en vingård å regne. Merk at vinene derfor kalles opp etter slottet og Chateau forkortes til Ch.

Vinmonopolets spesialslipp av Bordeaux, blei år lansert 1. og 2. desember.

Gikk du glipp av handelen, er det fortsatt viner igjen. Du finner 27 vinforslag i denne artikkelen fra slippet, inkludert Bordeauxvin og noen andre «ikonviner». (kun for betalende medlemmer/abonnenter):

SPESIALSLIPP BORDEAUX 2019

Ikke alle bor i nærheten av et slikt pol. Her er noen andre Bordeauxviner som er lettere tilgjengelige, uansett hvor i landet du bor. Svært gode kjøp er det også!

Viner fra gode årganger

Merk at vinene under alle er fra år med gode karakterer. Toppkarakter 10 gis både 2019, 2018, 2016 og 2010.

Vinmonopolet har laget en egen årgangstabell både for røde Bordeauxviner og for andre vindistrikt. Den finner du HER.

6 gode røde Bordeauxviner:

Både Bordeaux 2019 og 2018 har fått toppscore av mange. Begge finnes i basis:

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. Ch. Roland la Garde Tradition 2018. Varenummer: 7774401. Kr 210. Basis 

Mange syns det er vrient å drive økologisk i Bordeaux, på grunn av det tidvis våte været. Men hos Chateau Roland har de tatt utfordringen. De er både økologiske og biodynamiske.

Godt med frukt med et pent lag krydder. Litt jordsmonnspreg og stall (Gi den litt luft). En vin med fin konsentrasjon. Likevel, relativt frisk og saftig. Fin struktur og tanniner. Litt rustikk i stilen, men det er kledelig. Nyt nå eller i løpet av de neste fem til åtte årene.

Druer:  80 % Merlot og 20 % Cabernet Sauvignon. 89 poeng. Økologisk og bioynamisk.

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. Ch.  Redon 2018. Varenummer: 13455401. Kr 210. Bestilling

Mørke og røde bær, og en del krydder. Fin syre. Lange og silkemyke tanniner. Godt bærdriv også i smak, med lakris og hint av pepper. Fin lengde.

Som forrige, er også denne er drikkeklar, om du er ute etter en vin som ikke trenger lagring. Men kan fint lagres i fem år.

Druer: 51 % Merlot og 49 % Cabernet Sauvignon. 88 poeng.

Ch. Panet 2019, Bordeaux, Frankrike. Varenummer: 1433001. Kr 260 (Basis)

Ung og fersk frukt med en del krydder. Tørr. Sitter godt. Velbalansert syre. Noe jordsmonnspreg, samt litt sjokolade, kaffe og bær i smak. Fin lengde.

Kan fint lagres en del år.

75 % Merlot og 25 % Cabernet Franc. 89 poeng.

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. Ch. Malagar 2015. Varenummer: 13711505. Kr 400 (Magnum) Bestilling, inne på mange pol.

En rødvin fra et annet toppår (karakter 9 mot 10 for 18 og 19).

Fin konsentrasjon med mørk frukt, litt kakao, kaffe og lakris. Fortsatt ung, med lett tørre, lange tanniner. God syre.

Flott lagringspotensiale. Minst ti år. NB: Husk at vin på større flaske lagrer bedre enn vin på liten.

Druer: 50 % Cabernet Sauvignon og 50 % Merlot. 89 poeng.

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. Ch. Lafitte-Tramier 2010, Bordeaux, Frankrike.  Varenummer: 3337001. Kr 300. Basis.

2010 fikk også karakter 10.

Moden mørk frukt, noe blomst, litt røkt preg og paprika. Sitter godt med lange, myke tanniner. Fin klassisk stil. God syre. Noe krydder, selv om denne ikke er lagret på fat.

En moden vin som fortsatt kan lagres i en del år (10 år).

Druer: 60 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon og 5 % Cabernet Franc. 88 poeng.

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. Ch. Coufran 2010. Varenummer: 3463701. Kr 320. Basis

En kompleks vin med plommer, svisker, lakris, lær, sjokolade, tobakk og sedertre. Fortsatt frisk. Rund og myk med god syre. Modne, runde tanniner. Godt med krydder, lakris, sorte oliven og litt sjokolade i smak.

Typeriktig stil. Kosevin. Nyt nå eller lagre noen år til (10 år).

Druer: 85 % Merlot og 15 % Cabernet Sauvignon. 90 poeng.

Natural Selections Bordeaux, Bordeaux, Frankrike. Varenummer: Kr 550. Basis. 

Må gi deg en bonusvin. Vin på kartong er fortsatt populært. Fersk og saftig. En del modne, mørke bær (blåbær og solbær). Fin syre. Tørr og god. Sitter fint. Noe jordsmonnspreg i smak. Ok lengde.

En god rødvin på bib som også er økologisk.

Druer: 70 % Merlot, 18 % Cabernet Sauvignon, 10 % Cabernet Franc og 2 % Malbec. Økologisk. 86 poeng.

Ikke vært i Bordeaux? En tur hit kan anbefales. Mitt reisebrev finner du HER.

Artikkelen var opprinnelig publisert 26. november 2021. Oppdatert 2. desember 2022. 

Legg igjen en kommentar