Skip to main content

Har du ikke alt i boks til jul? Her er noen tips til julegaver og vin i siste lita.

Jula virker alltid så langt fram, og så plutselig er alle lys på adventsstaken tent, og jeg kjenner følelsen – igjen.

–Julegaver, hvorfor begynner jeg ikke som jeg sier hvert år, på januarsalget? Og så var det maten og vinen?

Jeg var jo litt tidlig ute i år, og ga oss årets handleliste i god tid. Men kanskje er du som meg, og ikke fikk bestilt alle vinene i tide? Da er det duket for å slå følge med svært mange andre på den travleste poluka i året.

Her har jeg både en vinliste til oss som funker til julemat, kos og gaver. Samt andre vinrelevante gaver slik at vi kommer i mål.

Hva gir du til den vininteresserte i julegave? Her er ideer til julegaver og vin i siste lita, mange av dem kjøper du faktisk i samme butikk.

Vinstæsj

Vinopptrekker: Det hender at jeg glemmer eller får tilbud om å bruke en opptrekker når jeg holder vinkurs privat eller på leide lokaler. Da har jeg erfart at det er mange som har ganske elendige vin-opptrekkere.

Selv foretrekker jeg «pulltex-typen». De kan fås i ulike priskategorier. Pass på at den har en skarp ende, og helst at den er to leddet.

Selv foretrekker jeg denne type opptrekker.

Champagnestopper: En annen ting mange ikke har, er en kork som ivaretar boblene i en musserende vin. En riktig kork kan holde vinen i takt i en eller flere dager, så slipper vi drikke opp en hel flaske samme dag.

Både vinkorker, opptrekkere og annet vinstæsj finnes ved kassa ved mange pol.

Coravin: Dette er til den som du vet drikker en del dyr vin, og også til deg som har penger til å bruke på en dyrere gave.

En rimeligere Coravin Pivot gjør også susen. Vinen varer ikke i ett år som den dyrere varianten, men i noen uker. Det holder i alle fall for meg.

Coravin Pivot selges på bl.a. Elkjøp og i kjøkkenbutikker.

Vinkjøler: du trenger det kanskje ikke på denne årstida, men la oss satse på en varm og solrik sommer. Gir du den bort i gave? Noter at den ikke kun skal fylles med is, men like deler vann for best effekt.

Karafell: En vinkarafell er ikke bare for vinsnobber. De fleste unge viner, som vi jo drikker mest av, trenger luft. En halvtime eller time før vinen skal drikkes.

Er det en vin som kan lagres lenge, bør den nok ha enda mer tid. Og du, vin på kartong blir så mye bedre om den får luft, dessuten er det vel mer delikat å servere den i karafell enn rett fra boksen?

De fleste viner har godt av å bli luftet.

Heller ikke her trenger du bruke mye penger. Det er mange lekre og dyre der ute, men en enkel i glass duger! Det er også mange som har førjulssalg på disse, slik som denne fra Hadeland og denne fra Magnor.  Du finner også en svært rimelige en på IKEA .

Vinglass: Mange har gamle vinglass som ikke er optimale for vinsmaking. Det kan være at de er tunge, fargede eller har en en uegnet form.

Det er mangt å velge i. Riedel har flotte glass, men de koster. Zalto har glass som er geni-erklært og er enda dyrere. Begge kommer med glass til ulike type druer og viner.

Du trenger selvsagt ikke mange ulike glass, selv om det er morsomt og kan gi en større drikkeglede. Et allround glass holder. Selv er jeg glad i disse. De kan brukes til alle typer vin, og overkommelige.

På vingården vår i Lazio, Italia har jeg valgt å ha italienske glass fra Luigi Bormioli.

I Italia har jeg italienske glass, som du også får kjøpt i Norge bl.a på Jernia.

Husk: Vinglass bør ha en stett som du kan holde i, slik at du får svirvlet glasset og lufte vinen. Det bør også være klart glass, så du kan se fargen, og ha en tulipan (klokkeform).

Vinbøker i gave til deg selv eller andre?

Vinbøker

– Vi trenger ikke bøker, vi kan jo google alt mulig, var det en som sa til meg. Uenig der. Ikke noe som å ha en bok å kunne slå opp i, som underholder eller lærer deg noe, som forslag til mat- og vinkombinasjoner.

Her har jeg to forslag:

Ost og vin

Rykende fersk fra trykkeriet, kommer vinjournalist Merete Bø i Dagens Næringsliv og fotograf Sune Eriksen med ei bok for ost- og vin elskere. De tar oss gjennom alt fra klassiske franske og italienske oster, til tradisjonell brunost og den internasjonalt prisbelønte norske osten kraftkar.

Merete er så kunnskapsrik, og gir deg forslag til druer og vintyper som passer til hver enkelt ost. Boka er både nyttig og pent illustrert.

Vil nok inspirere mange til å forsøke både nye oster og druer. Dette er et populært tema for mange når de skal velge vinkurs, er min erfaring. Så hvorfor ikke gjøre det også hjemme selv?

Vin til Folket

Vinskribent Sara Døscher ga ut flere vinbøker før en del av oss ble kjent med henne. I dag har hun en fast vinspalte i VG og jeg møter henne på pressesmakinger både hos importører og Vinmonopolet, som jeg også gjør med Merete Bø.

En av bøkene tik Sara er denne med undertittelen «jorden rundt på 15 druer». Her kan leseren bli godt kjent med ikke bare ulike druer og vinstiler, men du får også en enkel innføring i vinproduksjon og litt om mat og vin i kombinasjon.

I tillegg er det forslag til hvordan du og dere, for eksempel vinklubben, kan velge viner på samme drue og sammenligne dem.

Det finnes flere vinbøker verdt å kjøpe til deg selv eller andre der ute. Tidligere har jeg anbefalt disse tre: VINBØKER

Gavekort

Vet du ikke hvilken vin du skal gi bort i gave, kjøp et gavekort på polet. Eller du kan gi bort gavekort på vinkurs. Om jeg tilbyr gavekort? Klart det, både tik digitale og fysiske vinkurs. Se mer HER, eller ta kontakt så finner vi et gavekort til en pris og med et tema som passer.

Gavekort til vinkurs?

Vin i siste lita til jul:

Lurer du fortsatt på hvilke viner du skal velge til julematen eller til julekos? Eller du vil gi bort en vin i gave?

Her er noen forslag. Alle er inne i basis.

Hvitvin:

Vi er så heldige å ha et stort utvalg i hyllene på polet, og få smake på ulike druer og viner fra mindre kjente vindistrikt.  Mange viner lanseres i basis i begrenset antall parti, og blir fort utsolgt.  I år har vi blant annet fått noen spennende viner som disse fra Azorene, Tenerife og Amalfi-kysten. Dette er en av dem.

Cavalier Pepe Lacryma Christi del Vesuvio Bianco 2021, Campania, Italia. Varenummer: 14482101. Kr 194,50

En vin som oser av kompleks mineralitet. Litt kamfer og fersken. Fin saltpreg i smak med sitrus og noe urter. En lett fyldig fin som sitter godt, og brer seg så godt ut i smak.

En litt annerledes vin med fint lagringspotensiale. Bør tåle lagring i 10 år.

Til fisk, grønnsaker, fersk ost og lyst kjøtt (ribbe).

Druer: Coda di Volpe Bianco. 88 poeng.

Knorhoek Chenin Blanc 2020, Coastal Region, Sør-Afrika. Varenummer: 14558101. Kr 250 

Nykommer i hyllene i november fra Sør-Afrika.

Innbydende med modne aprikos, fersken, honning, nøtter og krydder. Fyldig og god med en fin lengde.

Bør få ypperlig til ribbe og sjømat.

Druer: 100 % Chenin blanc. 87 poeng.

For flere nye viner som kom på polet i siste nyhetsslipp i basis, se NYE VINER I NOVEMBER

Rødvin:

Domaine des Grands Rocs Juliénas Vieilles Vignes 2020, Burgund, Frankrike. Varenummer: 14793801. Kr 185

Frisk rød frukt med nyper og rognebær, litt blomst og oliven. Saftig og tørr. Noe krydder i smak. Sitter fint med lette, lange tanniner. Fin lengde.

Bør passe fint til juletorsk, kalkun og ribbe.

Druer: 100 % Gamay. 87 poeng.

Vajra Langhe Rosso 2021, Piemonte, Italia. Varenummer: 3123601. Kr 162

En allrounder-vin fra Piemonte som passer til så mangt, selvsagt også en del julemat. Og vinen er inne på selv de minste pol.

En fruktig vin med et lett lag krydder og noe blomst. Saftig og god. Fin syre. En ung vin som kan drikkes nå, men som nok vil gjøre godt av litt mer tid på flaske.

Til ribbe eller restemat i jula.

Druer: 35 % Barbera, 30 % Nebbiolo, 25 % Dolcetto, 5 % Albarososso og 5 % Freisa. 85 poeng.

Carretta Barbera d’Alba 2020, Piemonte, Italia. Varenummer: 4196401. Kr 170. 

Barbera er en drue som er elsket av mange nordmenn. De lager gjerne svært matvennlige viner. Friske og fruktige med god syre gjør dem også til en god match til ribbe.

Dette er en vin fra en produsent som har flere spennende viner på polet i bestilling. Men denne er i basis.

Fruktig med en del syrlige røde bær. Streif av vanilje i smak med mer bær og noe jordsmonnspreg. Lette, litt tørre tanniner. Frisk og saftig med en fin lengde.

Druer: 100 % Barbera. 85 poeng.

Vil du en boksvin på barberadrua til ju?:  DENNE ER TOPP!

Eller velg denne på franske druer:

Chapoutier Côtes du Rhône Belleruche 2021, Rhône, Frankrike.Varen ummer: 9348706. Kr 525

Er du redd for å gå tom for rødvin i jula? Eller du har en på gavelista som sverger til vin på kartong? Denne funker fin, fint. Hell den over på karafell, og sett den på bordet. Bør funke fint til mye av julematen.

En fruktig vin med friske røde skogsbær i duft og smak, samt noe krydder. Konsentrert. Tørr. Lange tanniner. En husfavoritt hos oss. Inne på selv de minste pol.

Druer: 70 % Grenache og 30 % Syrah. 86 poeng.

For forslag til flere viner fra Rhone, mange av dem er ypperlige til vilt, se 10 HØSTVINER.

Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2017, Toscana, Italia. Varenummer: 4454001. Kr 348  

Moden og med mye fukt, både friske kirsebær og tørket frukt, lavendel og noe krydder. Balansert med ok syre. Tørre, lett avrundede tanniner. En lett robust vin som likevel sitter akkurat som den bør.

Nyt nå eller spar den i ti år eller mer. Til pinnekjøtt eller viltkjøtt.

Druer: 100 % Sangiovese. 90 poeng.

Mer om Brunello og vingården som har laget denne, kan du LESE HER.

Musserende:

Montaubret Brut Vintage 2014, Champagne, Frankrike. Varenummer: 13067301. Kr 370 

Hvem setter ikke pris på en Champagne? Her har du en vin med litt alder og kompleksitet. Perfekt til det meste av julematen og nyttårsaften, eller den kan lagres noen år til.

Sitronskjeks (brioche og sitrus), nøtter, ørlite sopp og modne epler. God syre. Noe sødme. Fin lengde. Mye Champagne for pengene.

Druer: 60 % Chardonnay og 40 % Pinot Noir. 89 poeng.

Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut, Burgund, Frankrike. Varenummer: 9099801. Kr 189

Dette er en klassiker som er inne på absolutt alle pol, og den leverer.

God duft av røde bær, kjeks og ørlite krydder. God syre. Frisk, saftig og tørr. Godt bærpreg som varer en stund.

Druer: 77 % Pinot Noir, 20 % Gamay, 2 % Aligote og 1 % Chardonnay. 85 poeng.

For dessertvin, finner du flere gode forslag som er i basis i DETTE INNLEGGET.

Og du, nå skal jeg dele et siste vintips som jeg ofte tar i bruk. På polet har de flere små og rimelige portvinsflasker.

Håper du fant noen ideer til julegaver eller vin i siste lita!

For flere vintips, sjekk gjerne min julekalender på Instagram. Daglige vintips i Stories fram til jul, eller samlet i høydepunkt.

Lykke til med innspurten og god jul!

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar