Skip to main content

Finnes det en perfekt pizzavin? Jeg har spurt dere om hvilken vin til pizza, og fått en del forslag. Her har du en fin liste.

En vingård må jo ha en pizzaovn, tenkte vi. Men så var det dette med å velge hvilken.

Det var først da jeg fikk i oppdrag å organisere bursdagsfeiring for et stort selskap på flere titalls nordmenn i Italia, at den endte her.

For selv om selskapet ikke kunne overnatte hos oss og de ønsket flere dagers program, ville de besøke oss.

Hva kunne vi tilby som var overkommelig? Jo, vin og pizza. Da måtte vi leie både pizzaovn og kokk.

Finnes det en perfekt pizzavin? Jeg har spurt dere om hvilken vin til pizza, og fått en del forslag. Her får du dem, samt mine. 

En tung og stor pizzaovn ankommer vingården. Den kan lage svært mange pizzaer på kort tid.

Som folk flest spiser vi pizza i alle varianter, kjøpepizza, hjemmelaget pizza, frossenpizza, både i Italia og Norge – og med alt fra kun tomater og ost (Margherita), til kjøttfyll, poteter og min favoritt med ansjos og kapers (Pizza Napoli). Men aller best er jo de laget i stenovn!?

Det ble pizza i alle varianter med vår hvitvin og rødvin til da vi brukte pizzaovnen for første gang.

Finnes det en perfekt pizzavin? Jeg har spurt dere om hvilken vin til pizza, og fått en del forslag. Her får du dem, samt mine. 

Festkollasje fra selskapet som besøkte oss på vin og pizza i 2019.

Hva drikker vi til pizza?

– Øl, svarer de fleste av mine italienske venner. Men selv foretrekker jeg vin. Jeg la ut en forespørsel om vin til pizza i facebooksida til Det Gode Vinliv, og fikk inn mange forslag

– Vin på Chardonnaydrua, eller en musserende på den klassiske metoden fra Trento eller Franciacorta, svarte min sommeliervenninne Mara i Italia.

Flere av dere har gitt andre forslag. Noen av dem finner dere lenger ned i saken.

Finnes den perfekte pizzavinen?

Pizza er jo egentlig bare stekt brød, deretter fyller vi på. Ofte er første ingrediensen tomatsaus, men i Italia er også pizza bianca (uten tomatsaus) vanlig. Tomater er syrlige, og ikke nødvendigvis ideelle til vin – men noen typer takler det bedre enn andre. Slik som vår rødvinsdrue, Sangiovese.

Finnes det en perfekt pizzavin? Jeg har spurt dere om hvilken vin til pizza, og fått en del forslag. Her får du dem, samt mine. 

Pizza i vår steinovn.

Velger du en vin med sopp eller kjøtt, kan du gå for en fyldigere vin med mer krydder.

En vin med sjømat som reker, ansjos eller tunfisk er ypperlig til hvitvin, musserende og lette rødviner.

En vegetar, som pizza med zucchini eller paprika eller potet passer til det samme.

En generell regel er å parere kraftig mat med kraftig vin og en lett vin til lett mat. Ingen av dem skal overdøve den andre.

Finnes det en perfekt pizzavin? Jeg har spurt dere om hvilken vin til pizza, og fått en del forslag. Her får du dem, samt mine. 

For å finne riktig vin til pizza, kommer det an på hva du har på deigen. Disse var vi så heldige å få fra vår lokale baker Panificio Saleppico i landsbyen Acquapendente.

Mitt kartotek med smaksnotater er fullt av vin som bør passe til pizza. Hva er gjentagende? De er fruktig, ikke for kraftige eller eikefatpreget, har lettere tanniner og frisk syre.

På gården lager vi mange forskjellige og spiser dem om hverandre. Det blir i overkant en vin til hver type pizza.  La oss finne vin som kan gå til flere.

– Drikk det du liker

– Svarene her indikerer jo at folk liker ulike viner og at pizza er et tema med variasjoner og toleranse i så måte. Bra er det, folk bør drikke det de liker best. Poenget mitt er at valget ofte henger på hvilken vin man liker. Vær mer utprøvende, oppfordrer Jonny Berg i Facebookinnlegget.

Jeg er så enig. Kanskje finner du noen nye forslag lenger ned.

Finnes det en perfekt pizzavin? Jeg har spurt dere om hvilken vin til pizza, og fått en del forslag. Her får du dem, samt mine. 

Jonny Berg (Nr 2 fra venstre) på vintur med meg til Italia i 2022, der vi testet blant annet vin til pizza.

Jonny Berg har for øvrig både vært med på vintur med meg til Italia og mine digitale vinkurs.

Drua Barbera fra Piemonte i Italia er noe mange forbinder med vin til pizza, og selvsagt vin på Sangiovesedrua, som i en Chianti fra Toscana, som også Jonny nevner. Men det er et hav av druer som passer.

Finnes det en perfekt pizzavin? Jeg har spurt dere om hvilken vin til pizza, og fått en del forslag. Her får du dem, samt mine. 

Pizzaovnen på vingården tar mange timer å varme opp og brukes oftest når vi har større selskap.

Tilbake til pizzaovnen på vingården. Den vi skulle leie til selskapet var splitter ny, og funket utmerket. Utfordringen var å få den returnert. Heldigvis var den til salgs, så den står der fortsatt.
Så si fra om du vil at jeg skal organisere et event for dere! Lover god pizza og egenprodusert vin.

Her er noen forslag til vin til pizza:

De trenger ikke være dyre eller italienske. Flesteparten er rødviner:

Piron Coq Leon 2020, Frankrike. Varenummer: 12177101. Kr 140 (test)

Da jeg smakte denne på pressesmaking fikk jeg pizza opp ganske raskt. Når du har 80 viner på smakslista, begynner magen etter hvert å romle høyt..

Gamay er en herlig drue. Du kjenner den fra Beaujolais.

Dette er en fruktig vin med søte kirsebær. Saftig og frisk. Noe fylde. Lette tanniner. Enkelt og godt – og sjekk prisen.

Druer: 100 % Gamay.  84 poeng.

Castello di Farnetella Chianti Colli Senesi 2019, Toscana, Italia. Varenummer: 3327501. Kr 170 (basis)

Fin kirsebærduft, og blå blomster, samt noe mineralitet. Frisk og saftig. Fin syre. Lett tørre tanniner. Pent streif av krydder. Enkel og fin denne – og inne på de fleste pol.

Druer: 92 % Sangiovese og 8 % Merlot. 84 poeng.

Pinot Noir er en drue som lager vin som kan passe til så mye mat. Sør i Argentina har den vist seg å gi noen supre viner.

Denne har godt med røde og mørke bær, og litt krydder. Sitter godt. Silkemyke tanniner. Delikat og med en litt snerten syre.

Druer: 100 % Pinot Noir. 87 poeng.

Borgogno Dolcetto d’Alba 2021, Piemonte, Italia. Kr 245. (Bestilling)

Dolcetto er «hverdagsdrua» i Piemonte. Den lager drikke- og matvennlige viner. Da jeg besøkte vingården Borgogno var pizza det første de nevnte på lista over hva denne passer til, og da med alt fra salami piccante til ansjos som topping.

Fruktig med mye røde bær, noe urter og mandler. Frisk syre. Tørr. Lange tanniner.

Druer: 100 % Dolcetto. 86 poeng.

Ellers, anbefaler jeg både Brandinisøstrenes Dolcetto og den fra Tiziana Settimo.  Har du anledning til å gå opp i pris, er også denne fra Mascarello en nydelig vin.

Bruno Giacosa Barbera d’Alba 2020, Piemonte, Italia. Kr 370

Vi kan ikke lage en «vin til pizza sak» uten Barbera. Denne fra Vajra som er i basis bør passe fint. Jeg er også glad i både Barbera fra Voghera og  Barbera fra Cossetti i basis De er rimelige og gode.

Kan og vil du gå litt opp i pris (vi dobler den), viser denne at drua kan by på enda mer.

Pent floralt preg, søt rød frukt og et lett lag krydder. Saftig med god syre. Lette tanniner. Kompleks og vakker!  Kan fint tåle noen års lagring.

Druer: 100 % Barbera. 90 poeng.

VIN MED MER TRØKK: Du kan selvsagt også velge en rødvin med mer trøkk. Selv syns jeg Sangiovese fra Montalcino kan passe om du har sopp eller salsiccia på pizzen. En favoritt er denne fra kvinnevingården til Donatella Cinelli Rosso di Montalcino .

Mange hvitviner passer også selvsagt. Her har du en:

Ca’Rugate Soave Classico Monte Alto 2020, Veneto, Italia, Varenummer: 2043201. Kr 240 (Bestilling)

Soave er en god italiensk all-round vin. Her er har du mange å velge i. Om du vil ha en rimelig og fin en, har jeg flere ganger skrevet om Tamellini Soave, inne på alle pol.

Det finnes også mer komplekse Soaver.

Denne dufter av vårblomster og gul stenfrukt. Flott mineralitet, Fin syre. Lett-likelig, og mer kropp og lengde enn en rimeligere soave.

Druer: 100 % Garganega. 87/88 poeng.

Her er noen forslag fra dere: 

San Francesco Costa d’Amalfi Rosato 2021, Campania, Italia. Varenummer: 14320401. Kr 220 (basis)

Denne prøvde vi til pizza, passet utmerket. Anbefales! (Anne-Margrethe Hjertenes).

Forsiktig streif av røde bær og røde epler med et snev av blomst. Sitrende i smak. En virkelig fresh vin med noe salt mineralitet. Lang og god. Fin personlighet!

Druer: 80 % Piedrosso og 20 % Aglianico. 87 poeng.

Seghesio Sonoma Zinfandel 2019/2020, California, USA. Varenummer: 4399301. Basis (test)

Den fungerte svært bra til spicy pizza. Mørke bær, urter/krydder. Litt sødme. (Nina Doré Helgerud)

Fersk rød og mørk frukt, litt kaffe og kakao. Sitter godt. En del mineralitet i smak. Rik. Runde tanniner. Noe vanilje og kokos (Vinen har vært på amerikanske eikefat). Lang ettersmak.

Druer: 90 % Zinfandel og 10 % Petit Syrah. 87/88 poeng.

Montauto Silio Ciliegiolo, Toscana, Italia. Varenummer: 12182401. Kr 249. Bestilling.

Topp til pizza, og masse annet med sin Maremanske friskhet på grunn av vinden fra havet mellom fjellene Montauto og Monteti. Frisk, tydelig, kirsebær, lett, tilgjengelig. (Lene Elisabeth Elgheim)

Denne har jeg ikke smakt. Men Ciliegolo er en kjent drue i Toscana, Umbria og Lazio. Den er oppkalt etter kirsebær og lager gjerne fruktige viner. Trives godt i varmen ved kysten av Toscana.

Fontodi Chianti Classico, Toscana, Italia. Varenummer: 3278801. Kr 285

Denne er nydelig til pizza. Nydelig bær i duft. Fyldig og god tørrhet (Mette K. Ervik).

En parfymert vin av blomster, kirsebær og litt nøtter. Flott syre. Godt balansert i smak med eikekrydder og litt tørket frukt. Frisk. Fine tanniner og lang ettersmak.

En deilig vin som også kan lagres i noen år.

Druer: 100 % Sangiovese. 88 poeng.

Trediberri Langhe Nebbiolo 2019 (2021), Piemonte, Italia. Varenummer: 1697701. Kr 220 (Bestilling, inne på en del pol)

Middels dyp rød. Nese: Røde og litt mørke bær. Litt florale toner, lakris og urter.
Smak: Modne røde og litt mørke bær. Litt nypete. Syren litt påtrengende til å begynne med, men oppleves litt mer behagelig etter litt luft. Balansert med god syre og et lite tanninbitt i avslutningen. Meget god vin! Til pizza uten altfor mye chili 88 poeng. (Arne Berg) 
Arne har laget så fine smaksnotater, at denne lar jeg stå alene!
Full av rød og blå frukt, intense primære smaker, bra munnfølelse og struktur selv om den verken er preget av tanniner eller alkohol.
Tørr, akkurat passe høy syre. Litt «fjøs», godt kontrollert og mestret brett kanskje. Den formelig roper på Margherita… og er ypperlig til både rød og hvit pizza. 
(Olav Njåstad)
Druer: 60 % Barbara og 40 % Bonarda.
Denne har jeg selv ikke smakt. Utsolgt, inne på noen pol. Kan jo komme mer inn.
Har du flere tips, fortsett i kommentar. Og fikk du ikke lyst på pizza og vin nå?

Legg igjen en kommentar