Skip to main content

Hva er boblene med høyest renomme og pris? Ja, Champagne. Men det finnes også rimelige musserende viner på samme metode. Her er 9 forslag. Alle er i basis.

Kanskje har du råd til en skikkelig god Champagne, eller en annen god musserende. Nyt! Men når gjestene er mange, eller lommeboka slunken, kan det bli i overkant.

Noen ganger er det stemningen som er viktig, og det å ha noe å skåle med. Det trenger ikke nødvendigvis bety at at boblene i glasset er de dyreste. Og prisøkning har det også i vinter vært på vin, også de rimelige musserende.

Er du på jakt etter noen rimelige musserende?

Da er dette for deg.

De aller rimeligste er ofte Prosecco fra Italia. Det er ingen bobler som selger mer enn disse på Vinmonopolet. Blant de ti mest solgte vinene på flaske første halvår 2022, var det fire musserende, tre av dem Prosecco.

Utvalget er stort og jeg er ganske sikker på at dette har du smakt før. Jeg har flere ganger tidligere foreslått DENNE. Men nå skal vi ta det et trinn videre.

Jeg elsker bobler. Gjerne en Prosecco en varm sommerdag som her på vår vingård i Italia. Men favoritten er laget på den tradisjonelle metoden.

Forskjell på en Prosecco og en Champagne

En Prosecco har fått sine bobler ved at andregangsgjæringen har skjedd på en tank. Derav kjent som bl.a «tank-metoden». Noen viner får ligge litt med gjær-restene (bunnfallet) i tanken, men i løpet av uker eller få måneder, filtreres vinen og helles på flaske.

En vin på Champagnemetoden, også kalt den tradisjonelle metoden eller den klassiske metoden har fått boblene fra andregangsgjæring i flaska du kjøper. Den har nærmere ett år, mange lenger på bunnfall før det fjernes. Det gir vinen et ekstra lag, og oss mer å bryne oss på. Dessuten er trykket i flaska større, og boblene varer gjerne lenger enn i en Prosecco.

Bunnfall i en flaske musserende fra Franciacorta i Italia.

Jeg har gitt deg flere vintips i mine siste innlegg, også på musserende. Er dere mange og du vil ha en stor flaske, har jeg to anbefalinger til britiske musserende, samt flere Champagner i vanlig størrelse i DETTE INNLEGGET, med mine tips til nye viner i mai.

HAR DU LYST TIL Å LÆRE MER OM MUSSERENDE VIN? BLI MED MEG PÅ DIGITAL SMAKING FREDAG 2. FEBRUAR 2024

Dette innlegget handler om rimelige musserende. Hva finner vi her?

Rimelige musserende viner fra Spania

Spanske bobler er også gjerne i den lavere priskategorien. Men de kan ha en større kompleksitet og mer futt i boblene. Årsaken er at Cava er laget på den tradisjonelle metoden (Champagnemetoden).

Cava har ikke klart å få samme renomme som Champagne. Derfor er mange av dem også rimelige musserende viner.

Hva er boblene med høyest renomme og pris? Ja, Champagne. Men det finnes også rimeligere musserende viner på samme metode. Her er 9 forslag. Alle er i basis.

Om du skal ha to flasker musserende, nyt den med lengst bunnfall først.

Det finnes unntak og og dyrere Cava. Disse kjennetegnes gjerne ved at de har har flere års bunnfallskontakt, som en dyrere Champagne.

Cava betyr egentlig bare spansk musserende. Men de må være laget på den tradisjonelle metoden og ha minimum ni måneders bunnfallskontakt.

De kan være laget i flere spanske distrikt, men den største andelen er fra Catalonia (sør i Spania – rundt Barcelona) og kommer fra de spanske druene Macabeo, Parellada og Xarel-lo. De fleste på markedet er tørre, men sjekk etiketten.

Sødme-skalaen følger den samme som en Champagne:

Brut nature: ingen tilsatt sukker. De aller tørreste. Under 3 gram sukker.

Extra Brut: 0-6 gram sukker.

Brut: maks 12 gram sukker.

Og så husk Secco som jo betyr tørr, ikke er det i denne sammenhengen..

Extra Secco:  12-17 gram sukker.

Secco:  17-32 gram.

Semi-Secco: 32-50 gram sukker.

Mer om Cava, kan du lese HER på de offisielle sidene til D.O. CAVA. 

Rimelige musserende viner til under 160 kroner:

Hva er boblene med høyest renomme og pris? Ja, Champagne. Men det finnes også rimeligere musserende viner på samme metode. Her er 9 forslag. Alle er i basis.

G. Reynolds Finissima Reserva Brut Nat 2020, Spania. Varenummer: 8140901. Kr 135 (Basis)

Fint preg av epler, sitrus og kjeks. God mousse. Knusktørr med kun 0,4 gram sukker. Likevel rund og god fruktsødme.

Til deg som tenker på sukkernivå og kalorier. Til store selskap når du er på lavbudsjett. Ypperlig til midnatt nyttårsaften.

Denne har jeg anbefalt tidligere, og gjør det gjerne igjen etter å ha smakt den siste årgangen. 20 måneder på bunnfall.

Druer: 50 % Xarel-lo, 34 % Macabeo, 15 %  Parellada og 2 % Chardonnay. 83 poeng. Vegansk.

Hva er boblene med høyest renomme og pris? Ja, Champagne. Men det finnes også rimeligere musserende viner på samme metode. Her er 9 forslag. Alle er i basis.Jan Vidal Vita Vivet Cava Brut Organic, Catalonia, Spania. Varenummer: 11443401. Kr 155 (bestilling, men inne på en del pol)

Fresht med sitrus, noe blomst, knust sten og kjeks. Aromatisk også i smak med roser, nektarin og noe mineralitet. Tørr, dog med med litt sukker (10 gram) som er kledelig. Bra skum og fin lengde.

11 måneder på bunnfall.

Druer: 34 % Xarel-lo, 33 % Macabeo og 33 %  Parellada. 86 poeng. Økologisk.

Hva er boblene med høyest renomme og pris? Ja, Champagne. Men det finnes også rimeligere musserende viner på samme metode. Her er 9 forslag. Alle er i basis.Pedregosa Cava Reserva Clos de Blancs Brut Nature 2019, Spania. Varenummer: 3563601. Kr 156 (basis)

Modne sitroner og epler. Knusktørr. Godt skum. Frisk og saftig. Enkel, men fungerer fint. Noe litt bitter lengde.

Druer: 55 % Xarel-lo, 35 % Macabeo og 10 % Parellada. 84 poeng.  Økologisk.

Hva er boblene med høyest renomme og pris? Ja, Champagne. Men det finnes også rimeligere musserende viner på samme metode. Her er 9 forslag. Alle er i basis.Soler-Jové Cava Brut Reserva, Spania. Varenummer: 3274802. Kr 75 (halvflaske). Basis

Duft og smak av modne epler, noe salt og sjø. Rund. Noe sødme (8,5 gram). Fint skum. Ok dette. Pluss for at den er i liten flaske. Finnes også i stor. 15 måneder på bunnfall.

Druer: 40 % Macabeo, 35 % Xare-lo og 25 % Parellada. 82 poeng.

Hva er boblene med høyest renomme og pris? Ja, Champagne. Men det finnes også rimeligere musserende viner på samme metode. Her er 9 forslag. Alle er i basis.Lykkebobler brut rosé 2021, Spania. Varenummer: 1942301. Kr 165 (basis)

Fin med noe kjeks eplepreg, røde epler og noe mineralitet. Godt skum med røde bær og grapefrukt i smak. Frisk og saftig. Fin lengde.

Den nye årgangen falt mye bedre i smak enn tidligere. 6 gram sukker. 12 måneder på bunnfall.

Druer: 74 % Garnatxa, 18 % Pinot Noir og 8 % Trepat. 84 poeng. Vegansk.

Hva er boblene med høyest renomme og pris? Ja, Champagne. Men det finnes også rimeligere musserende viner på samme metode. Her er 9 forslag. Alle er i basis.Primavera Baga 2019, Beiras, Portugal. Varenummer: 11723601. Kr 150 (basis)

Lys rosarød i fargen. Modne epler, noe kjeks og blomst. Godt skum. Sitrus og røde bær i smak. Funker fint denne!

9 gram sukker. 12 måneder på bunnfall.

Druer: 100 % Bagadruer. 83 poeng.

Hva er boblene med høyest renomme og pris? Ja, Champagne. Men det finnes også rimeligere musserende viner på samme metode. Her er 9 forslag. Alle er i basis.Boschendal Luxe Nectar, Western Cape, Sør-Afrika. Sør-Afrika. Varenummer: 13873001. Kr 190 (basis)

Litt kjeks, hvite blomster og aprikos. Rund med fint skum. God sødme og søt frukt i smak.

Denne har faktisk 36 gram sukker. Mange liker at en musserende har det. Ikke overveldende søt. Bør passe til litt spicy mat.

Tradisjonell metode. 12 måneder på bunnfall.

Druer: 56 % Chardonnay og 44 Pinot Noir. 83 poeng.

Det er en av mange ting jeg selv har lært ved å lage vin – det er kostbart. Om du ikke har råd til Champagne, prøv en Cremante, eller en musserende på samme metode fra Italia eller et annet land. 

Går du opp litt i pris, øker også gjerne kvaliteten. Derfor legger jeg til disse to. Vi holder oss under 200 kroner:

Hva er boblene med høyest renomme og pris? Ja, Champagne. Men det finnes også rimeligere musserende viner på samme metode. Her er 9 forslag. Alle er i basis.Pongrácz, Western Cape, Sør-Afrika. Varenummer: 4651901. Kr 175 (inne på mange pol). NB. kr 125 på Tax Free.

Duft og smak av epler, noe kjeks og sitrus. Fin mousse. God syre og mousse. Typeriktig vin! Godt kjøp.

Druer: 60 % Chardonnay og 40 % Pinot Noir. 85 poeng.

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut, Burgund, Frankrike. Varenummer: 1049101. Kr 210 (Basis)

Aroma av sitrus, kjeks, grønne epler og lett mineralitet. Frisk med god syre og fint skum. Saftig. Knusktørr med under 3 gram sukker. Pent preg av kjeks og mineralitet også i smak. Fin lengde.

18 måneder på bunnfall.

Her er vi nær Champagne, både i druer (som jo også er forrige vin), men også i region. Svært godt kjøp!

Druer: 100 % Chardonnay. 87 poeng.

God sprudlefest!

Dette innlegget var først publisert 30. desember 2022. Oppdatert 12. mai 2023.

Legg igjen en kommentar